Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2021 yılında en az 250 kadın, erkekler tarafından katledildi, 191 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti

2021 yılı kadınlar ve LGBTİ+’lar için zorlu bir yıl oldu. Türkiye, kamuoyunda “İstanbul Sözleşmesi” olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nden 20 Mart’ta gece yarısı yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıktı, eylemlerde kadınlar polis müdahalesiyle karşılaştı ve en az 250 kadın, erkekler tarafından katledildi.

Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çıktıktan sonra en az 199 kadın, 2021 yılında ise en az 250 kadın, erkekler tarafından katledildi. Ocakta 23, şubatta, 28, martta 28, nisanda 16, mayısta 17, haziranda 18, temmuzda 20, ağustosta 31, eylülde 26, ekimde 18 ve kasımda 25 kadın öldürüldü. 

2021 yılında en az 191 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti

Kadın cinayetlerindeki durum böyle iken bir yandan da şüpheli kadın ölümleri arttı. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin ardından en az 191 kadın da şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcileri, şüpheli kadın ölümlerinin artmasını İstanbul Sözleşmesi’ne bağlıyor. Kasım 2021’de konuştuğumuz platform temsilcisi Nurşen İnal, “İstanbul Sözleşmesi’nden çekildikten sonra şüpheli kadın ölümlerinin gerçeği ortaya çıkmıyor” demişti. 

Kadınlar hayatlarına dair karar almak isterken öldürüldü

2021 yılında kadınlar yine hayatlarına dair karar almak isterken en güvende olması gereken yerde, evlerinde öldürüldü. 2021’in yılında öldürülen en az 250 kadının 155’i evlerinde katledildi.

Türkiye, 1 Temmuz 2021 tarihinde resmi olarak sözleşmeden çıktı

BeşiBirYerde haber serimizde 2021 yılına damga vuran beş kadın olayını detaylarıyla anlatmıştık. 2021 yılının en önemli kadın olayı Türkiye’nin, kadınların bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiydi. Sözleşmeden çekilmenin zemini aslında 2019 yılında hazırlandı ve bu zemin hazırlanırken iki madde üzerinde duruldu: 

  • Toplumsal cinsiyet eşitliğini düzenleyen üçüncü ve dördüncü maddelerin, eşcinsel birliktelikleri yasal teminat altına aldığını ve bu durumun toplum yapısına zarar verdiği,
  • Kadının beyanı esas alınarak erkekler için verilen evden uzaklaştırma kararının aileleri yıktığı.

2 Temmuz 2020’de ise Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi‘nden çıkabileceğinin sinyalini vererek, “Nasıl usulünü yerine getirerek bu sözleşme imzalanmışsa, aynı şekilde usulü yerine getirilerek bu sözleşmeden çıkılır” demişti. Bu sözlerin ardından özellikle siyasi iktidar sözcüleri tarafından sözleşmenin “aile birliğini bozduğu” iddia edildi. Türkiye, 1 Temmuz 2021 tarihinde resmi olarak sözleşmeden çıktı. 

2021 yılı kadınlar için, geçen yıllara göre daha çok eylemin gerçekleştirildiği bir yıl oldu. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yürüyüşlerinin yanı sıra kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganıyla sık sık meydanlara çıktı.  

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldıktan sonra Türkiye’nin her yerinde eylemler düzenlendi. 19 Haziran 2021’de büyük İstanbul Sözleşmesi eylemi düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından kadınlar ve LGBTİ+’lar “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” demek için İstanbul – Maltepe’de buluştu. 1 Temmuz 2021’de sözleşmeden çıkılmasına karşı çıkan aktivistler İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da meydanlara çıktı. İstanbul’da “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz” sloganları atan kadınlar ve LGBTİ+’lar pankartlar eşliğinde Taksim Meydanı’na doğru yürümek istedi ancak polis geçit vermedi ve biber gazı ile müdahale etti. 

İstanbul Sözleşmesi neden önemli?

1 Temmuz’da yürürlükten kalkan, imzalandığı ve yürürlüğe girdiği günden bu yana siyasetin gündeminde olan sözleşmenin 1. maddesi, sözleşmenin amacını tanımlıyor:

  • Kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak, 
  • Kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirmek de dahil olmak üzere, kadınlarla erkekler arasında önemli ölçüde eşitliği yaygınlaştırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin tüm mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı bir çerçeve, politika ve tedbirler tasarlamak,
  • Kadına karşı şiddeti ve aile içi şiddeti ortadan kaldırma amacıyla uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmak,
  • Kadına karşı şiddet ve aile içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamak. Tarafların söz konusu sözleşmenin hükümlerini etkili bir biçimde uygulamalarını sağlama amacıyla bu sözleşmede spesifik bir izleme mekanizması oluşturulmuştur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.