Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Ocak 2022): Meclis’te grup toplantıları

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

İstanbul’da hava bulutlu, sıcaklık 10 derece olacak. Ankara’da hava 0, İzmir’de 10, Antalya’da 11, Diyarbakır’da -3 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 11 kuruş, euro kuru ise 14 lira 85 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.926 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 799 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,41 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri verileri ile aralık ayına ilişkin reel efektif döviz kuru endeksini açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, aralık ayında enflasyon yüzde 13,58 arttı, yıllık enflasyon ise yüzde 36,08 oldu. Üretici enflasyonu aralık ayında yüzde 19,08, yıllık bazda yüzde 79,89’a çıktı. Yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 31,88 olarak kaydedildi. Son 19 yılın en yüksek enflasyonuna ulaşıldı.

Muhalefet partileri enflasyon rakamlarını ve iktidarın ekonomi politikalarını sosyal medya üzerinden eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ey Saray’daki ekonomi dehası, dokunduğun her şeyi eline yüzüne bulaştırdın” dedi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “İktidar artık hiçbir şey vermiyor, sadece kepçeyle alıyor” yorumunu yaptı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “Hani faiz sebep, enflasyon neticeydi? Mızrak çuvala sığmıyor” değerlendirmesinde bulundu. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “İktidarın 85 milyon üzerinde yaptığı ekonomi deneyi, ülkemizi uçuruma sürüklüyor” mesajını paylaştı.

Art arda gelen zamlar nedeniyle Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, Türkiye genelinde dükkanların kapanacağını söyledi. Aybaş, “Firmaların ürün vermemesi, telefonları açmaması sebebiyle muhatap bulunamadığından zincir marketlerin otomatik yüzde 40 zam yapmaları ticaretimize sekte vurmuştur” dedi. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katılacak.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısına katılacak. 

Halkların Demokratik Partisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grup toplantısı düzenleyecek. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşacak. 

TBMM Genel Kurulunda, stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da içeren kanun teklifi görüşülecek.

Kısaca düne bakalım. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını açıklayan Erdoğan, memur maaşlarına yüzde 28 zam yapılacağını ve hiçbir emeklinin 2 bin 500 TL altında emekli maaşı almayacağını söyledi. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların Türkiye gerçekleriyle ilgisi olmadığını da savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kur korumalı TL mevduatına 78 milyar TL’lik geçiş yapıldığını belirtti.  

CHP Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca’ya “uyarı cezası” verdi. Özcan bir kadın hakkında kullandığı cinsiyetçi ifadeler, Karaca ise bir vatandaşa küfür ettiği için YDK’ya sevk edilmişti.

25’i HDP milletvekillerine ait toplam 28 milletvekili hakkındaki 40 dokunulmazlık dosyası, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Aralarında HDP’den Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Hüda Kaya, Hakkı Saruhan Oluç ve Meral Danış Beştaş, TİP Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu ve CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nunkilerin de bulunduğu dokunulmazlık dosyaları TBMM Başkanlığı’na ulaştı. 28 milletvekili hakkındaki 40 yeni dokunulmazlık dosyası, Adalet ve Anayasa Karma Komisyonu’na havale edildi.

Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna gerginliği ile Sudan ve Kafkasya’daki gelişmeler ele alındı.

ABD’de Starbucks, çalışanlarına koronavirüse karşı aşı yaptırmaları ya da her hafta negatif test sonucu göstermeleri zorunluluğu getiriyor.

Kolombiya’da, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) üyeleri ile eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) mensupları arasında çatışma çıktı. Çıkan çatışmada 24 kişi hayatını kaybetti.

Nijer’de bir belediye başkanının aracında yapılan aramada 200 kilogramdan fazla kokain bulundu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, ikinci kez koronavirüse yakalandı. Sarı-lacivertli kulüpten “Başkanımız Ali Koç Hakkında Bilgilendirme” başlığıyla yapılan açıklamada, “Başkanımız Ali Koç’un Covid-19 testi pozitif sonuç vermiştir. Başkanımızın genel sağlık durumu iyi olup; izolasyon ve tedavi süreçlerine evinde devam edilmektedir” denildi.

Fenerbahçe, 22 yaşındaki futbolcuları Ferdi Kadıoğlu’nun Türkiye Milli Takımı’nı tercih ettiğini açıkladı.

THY Avrupa Ligi’nin 19. haftasında 7 Ocak’ta oynanması gereken Anadolu Efes-Bayern Münih maçı, temsilcimizde çıkan koronavirüs vakaları nedeniyle ertelendi. ALBA Berlin-Panathinaikos ve Zalgiris-Olympiakos maçlarının da koronavirüs vakaları sebebiyle ertelendiği açıklandı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 44 bin 869 yeni vaka tespit edildi. 160 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 132 milyon 804 bin 214’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11.00’de “Futbolda Haftanın Olayı”, saat 17.00’de ise “Nuray Mert ile Soru-Cevap” programları yapılacak. Bu akşam saat 22.00’de Ayşe Çavdar ve Aysuda Kölemen’in hazırladığı “Şimdiki Zaman” ekranlarımızda olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.