Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Ocak 2022): Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a yolsuzluk suçlaması

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul bugün hafif kar yağışlı, sıcaklık en düşük -3, en yüksek 4 derece olacak. Ankara’da soğuk hava hakim, sıcaklık en düşük -10, en yüksek -3 derece. İzmir parçalı bulutlu 8, Antalya parçalı bulutlu 11, Diyarbakır ise kar yağışlı 2 derece olacak.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, buzlanma ve kar temizleme çalışmaları devam ettiği için motosiklet, elektrikli scooter ve motokuryelerin trafiğe çıkış yasağının sürdüğünü duyurdu. 

Karayolları Genel Müdürlüğü, İstanbul-Ankara Otoyolu Bolu Dağı Geçidi bölgesinin İstanbul yönünün kar temizleme çalışmaları nedeniyle geçici olarak ulaşıma kapatıldığını duyurdu.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına başkanlık edecek. Toplantıda, yurtiçi ve dışındaki gelişmeler konuşulacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayında olduğu dakikalarda sosyal medya hesabından bir video mesajı yayınladı. Kılıçdaroğlu, bürokratlar tarafından kendisine gönderildiğini söylediği belgeleri açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Tek bir imza ile 6 milyar lira çeteye peşkeş çekiliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladığını söylemiştim. O yayındaki önemli başlıkları aktaralım: Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına yoğun kar yağışında İstanbul’da yaşanan sorunlarla başladı. Kar yağışı sırasında ortaya çıkan görüntüler nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) eleştiren Erdoğan, “Eğer tuzlanmayan yollarda araçlar kilometrelerce kuyruk oluyorsa herhalde bunun sorumlusu, sorumluları vardır” dedi. Sezen Aksu’nun hedef gösterilmesi sırasındaki “Dillerini koparırız” sözleriyle ilgili de konuşan Erdoğan, “Benim açıklamalarım Sezen Aksu’ya değildi. Sezen Aksu, Türk müziğinin önemli bir ismidir. Şarkılarıyla insanımızın duygularına tercüman olmuş bir sanatçıdır. Ben ülkenin cumhurbaşkanı olarak insanımızın hangi inançtan olursa olsun dini değerlerine, kutsalına laf edilmesine müsaade etmem” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) İYİ Partili Meclis Üyesi Ali Kıdık, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın istifa ettiğini öne sürdü. Medyascope’a konuşan Kıdık, Aycı’nın istifasını bugün vereceğini belirterek, istifanın perde arkasını anlattı. Kıdık, İstanbul Havalimanı’nda yaşanan kriz ile birlikte kargo binasının çökmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’nın istifasını istediğini söyledi.  

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret etti. Parti heyetlerinin görüşmesinin ardından iki genel başkan, ortak açıklamada bulundu. İki lider, erken seçim, ittifaklar ve kar yağışının İstanbul’daki etkisini değerlendirdi:

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, koronavirüse yakalandı. Sosyal medya hesabından koronavirüse yakalandığını duyuran Akşener, eşiyle birlikte bir hafta karantinada olacaklarını yazdı. 

MetroPOLL Araştırma’nın anketine göre Türkiye’deki seçmenin yüzde 53’ü yurtdışında yaşamak ve okumak istiyor. “Hayır, istemem” diyenlerin oranı yüzde 44,8 olurken, “Fikrim yok/Cevap yok” diyenlerin oranı yüzde 2,1 oldu. AKP seçmeninin yüzde 21,4’ü, MHP seçmeninin yüzde 29,7’si yurtdışında yaşamak veya okumak isterken, bu oran İYİ Parti seçmeninde yüzde 57,1, CHP seçmeninde yüzde 76,1, HDP seçmeninde ise yüzde 82,3 oldu.

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 59 kuruş, euro kuru ise 15 lira 28 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1 bin 951 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 794 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 89,22 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak. TCMB’den yapılan açıklamaya göre, bankanın Ankara’daki idare merkezinde düzenlenecek toplantı, saat 10.30’da TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sunumuyla başlayacak. 

Trendyol şubelerinde “esnaf kurye” olarak çalışanların ücret zammı protestosu sonuç verdi. Sözleşmeli teslimatçıların ücretlerine yüzde 38,8 zam yapıldı. Çalışanların aylık hakedişlerinin 12 bin 500 Türk Lirası artı KDV olacağı açıklandı.

ABD Merkez Bankası (Fed), yılın ilk faiz kararını açıkladı. Kurum, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden yönetiminin Türkiye’ye büyükelçi olarak atadığı eski Cumhuriyetçi Senatör Jeff Flake, dün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güven mektubunu sundu. Flake mektubunda, “Ülkelerimiz birlikte ve yakın çalışmayı sürdürürse, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’nin önünde daha güvenli, daha müreffeh ve daha mutlu bir gelecek olduğuna tüm kalbimle inanıyorum. Yakın dostların her zaman yaptığı gibi, ilişkimizdeki zorlukların üstesinden iyi niyetle gelinebilir” ifadelerini kullandı. 

ABD Kongre üyeleri Gus Bilirakis ve Frank Pallone, Başkan Joe Biden’a bir mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye’nin F-16 talebine onay vermenin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hem NATO’ya karşı sorumluluklarını yerine getirmediği hem de insan hakları ihlallerine devam ettiği bir dönemde “ödül niteliğinde” olacağının altı çizildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın güvenlik tekliflerine yazılı yanıt verdiklerini açıkladı. Blinken, “ABD ve müttefiklerin endişelerini Rusya’ya yazılı olarak ilettik. Diyaloğa açık olduğumuzu ve diplomasiyi tercih ettiğimizi belirttik” dedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın anlaşma teklifine yazılı yanıt verdiklerini söyledi, “Rusya’nın endişelerini dinlemeye ve sorunu diplomasiyle çözmeye hazırız” diye konuştu. BBC’nin haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’nın NATO’ya girmeyeceğine dair garanti verilmesi talebi, ABD tarafından reddedildi. 

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Galatasaray’da bir futbolcunun koronavirüs test sonucunun pozitif olduğu duyuruldu. Kulüpten yapılan açıklamada, bir futbolcunun yanı sıra bir çalışanın da test sonucunun pozitif çıktığı bildirildi. Öte yandan Galatasaray, ABD’li futbolcusu DeAndre Yedlin ile karşılıklı anlaşarak yollarını ayırdığını açıkladı. Kulüp, ”Takımımıza sağladığı katkılar için Yedlin’e teşekkür ediyor, kariyerinin bundan sonraki bölümünde kendisine başarılar diliyoruz” diyerek Yedlin’e veda etti. Süper Lig’de kümede kalma mücadelesi veren Altay’da ise üç maç önce Mustafa Denizli’nin yerine teknik direktörlük görevine getirilen Mert Nobre ile yollar ayrıldı.

Afrika Uluslar Kupası’nda son 16 turu heyecanı, dün (26 Ocak) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Mısır, Fildişi Sahili’ni, Ekvator Ginesi ise Mali’yi penaltı atışlarının ardından eleyerek çeyrek finale yükselen ekipler oldu. Çeyrek final eşleşmeleri ise şu şekilde oluştu:

Gambiya – Kamerun

Burkina Faso – Tunus

Mısır – Fas

Senegal – Ekvator Ginesi

Forbes, en çok gelir elde eden kadın sporcular listesinin 2021 edisyonunu açıkladı. Japon tenisçi Naomi Osaka, 57,3 milyon dolarlık geliriyle listenin zirvesinde yer aldı. Osaka’yı meslektaşı Serena Williams 45,9 milyon dolar ile takip etti.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 77 bin 434 yeni vaka tespit edildi. 188 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 141 milyon 252 bin 329’a çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de Doğa Üründül & Ali Deniz Çakır ile “İkili Oyun”, 13.30’da Ceren Sözeri ve Can Ertuna ile “Gündem: Medya”, 14.00’te Medyascope Plus’ta “Ayhan Bilgen ile Alternatif Siyaset”, 15.00’te Burak Bilgehan Özpek ile “Ön Libero” ekranlarımızda olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.