Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tepkilerin hedefindeki kurum: TÜİK

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Erdal Dinçer görevinden alındı. Dinçer’in yerine Erhan Çetinkaya getirildi. Uzun süredir tepkilerin hedefinde olan TÜİK’in tartışma yaratan uygulamalarını Medyascope, sizin için derledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon ve işsizlik verilerini düşük açıkladığı iddiasıyla uzun süredir tepkilerin hedefinde.

Muhalefet, TÜİK’i sert bir dille eleştiriyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Aralık 2021’de TÜİK’e gitmiş ancak içeri alınmamıştı.

Kurumun kapısına asma kilit vurulmuş, Kılıçdaroğlu bina önündeki açıklamasında “TÜİK, bir saray kurumu haline dönüşmüştür” demişti.

TÜİK’ten ENAG’a suç duyurusu

TÜİK, akademisyen ve ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında da açıkladıkları veriler nedeniyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Kurumun kişilik haklarına saldırıldığını iddia eden TÜİK, ENAG’a tedbir uygulanmasını istemişti.

Dinçer, “Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir” demişti

25 Ocak’ta Dünya gazetesine konuşan TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer’in, “Halk enflasyonu, bütün dünyada tartışılıyor. Hissedilen enflasyon, bütün dünyada farklı bir kavramdır. İnsanlar hep kendi hissettikleri enflasyonu en son aldığı ve daha sık tükettiği ürünlere bakıyor. Enflasyonda iki tane ölçü var. Ya enflasyona odaklanırsınız ya da eşya maliyetine odaklanırsınız. Biz enflasyonu ölçüyoruz. Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir. Biz tamamen Eurostat kurallarına bağlıyız” açıklaması da çok tartışılmıştı.

Cumhurbaşkanı enflasyon rakamından rahatsız oldu” iddiası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklanan enflasyon rakamından rahatsız olduğu iddiası geçen hafta kulislerde konuşulmuştu. Erdoğan’ın Dinçer’e tepkili olduğu medyaya yansımıştı.

Dinçer’in TÜİK Başkanlığı görevinden istifa ettiği iddiaları da gazeteciler tarafından gündeme getirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.