Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boğaziçi sergi davasında dördüncü duruşma: Mahkeme başkanı, güvenlik görevlilerinin dinlenmesi talebini reddetti

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması protestoları kapsamında açılan sergideki bir eser gerekçesiyle, yedi öğrencinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması bugün (9 Şubat) yapıldı. Mahkeme başkanı, güvenlik görevlilerinin dinlenmesi talebini reddetti.

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması protestoları kapsamında açılan sergideki bir eser gerekçesiyle, yedi öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın dördüncü duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Protestolar kapsamında üniversitede açılan sergide yer alan, Kabe görseline yerine Şahmeran figürünün yerleştirildiği ve köşelerinde LGBTİ+ bayraklarını olduğu eser gerekçesiyle tutuklu yargılanan iki öğrenci 17 Mart 2021’deki ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Öğrenciler bugünkü duruşmaya katılmadı, avukatları ise duruşma salonunda yer aldı.

Hâkim, “olumlu-olumsuz etkiler” raporu istedi

Mahkeme başkanı önceki duruşmada, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden eserin asılması ile ilgili açık kaynak araştırması yapılmasını ve bu nedenle oluşan olumlu-olumsuz tepkileri içeren bir rapor hazırlanmasını istemişti.

Hâkim, talep üzerine gelen yazıda öğrencilerle ilgili açık kaynak araştırması yapıldığını, istenen konuda ise rapor gönderilmediğini belirtti.

Avukatların verdiği bilgiye göre gelen belgede öğrencilerin sosyal medya paylaşımları yer alıyor.

Avukatlardan güvenlik görevlisinin bulunması talebi

Öğrencilerin avukatları, eksik hususların giderilmesini ve geçtiğimiz duruşmada eser önünde görüntülerini sundukları güvenlik görevlisinin tespit edilmesini talep etti. 

Mahkeme başkanı, Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü’nden, “Şahmeran figürlü Kabe resmi asılması sebebiyle açık kaynak araştırması yapılarak bu eylem sebebiyle oluşan olumlu-olumsuz etkileri (destek veya kötüleme anlamındaki paylaşımlar ve haberler vb.) içeren” rapor istenmesine karar verdi.

Mahkeme başkanı, görüntülerdeki güvenlik görevlilerinin tespit edilerek dinlenmesi talebini ise reddetti.

Gelecek duruşma 30 Mart 2022 saat 13.30’da.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.