Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Çiller’in siyasete dönüşü ve zorlama haberler

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı yazısında eski başbakanlardan Tansu Çiller’in parti kurmaya hazırlandığı iddiasının medyada yer alma biçimini eleştirdi.

Gazeteci Can Ataklı’nın ortaya attığı Sözcü gazetesinin devam ettirdiği iddiayla ilgili haberleri eleştiren Bildirici, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Aslında bunca haber, bunca konuşma siyasette dengeleri değiştirecek bir gelişmeye tekabül etmiyordu. Söylenenler, Çiller’in, -açıklamasının tersine- siyasete dönmeye çalıştığı ama DYP, AP ve DP’nin başına geçme isteğinin boşa çıktığına, yeni parti kurma hazırlığının da iyi gitmediğine işaret ediyordu.

Sonuç olarak, Çiller’in siyasete dönmeye hazırlandığı iddiaları gerçek olsa bile karşılığının olmadığı ortaya çıkmıştı. Buna rağmen Sözcü gazetesinin ‘Erdoğan, Çiller’e parti kurdurmaya çalışıyor’ manşetinin ardından sanki Çiller’in siyasete dönme hazırlıkları başarıyla ilerliyor gibi haberler yapılmaya devam edilmesi, böyle bir gündem maddesi yaratılması yanlıştı.

Dikkat edilirse, bu haberlerde ‘Parti kuracak zemini inşa edemedi’ ve ‘nafile çaba’ gibi değerlendirmeler altlarda tutulmuştu. Neden? Çünkü bu değerlendirmeler öne çıkarılsaydı haber küçülecekti, bu konunun gündem meşgul etmekten öteye gitmeyeceği kendini gösterecekti.

Peki Çiller siyasete dönüyormuş gibi zorlama haberler yazıldı da ne oldu? Benzer ‘kulis’ haberleri gibi Çiller’in partisiyle ilgili haberler bir süre daha gider, sonra diğer ‘o bunu dedi’, ‘şu şöyle konuştu’ haberleri gibi bu da hiçbir tortu bırakmadan silinir gider. Gazeteci milleti de uğraştığıyla ve okuru/izleyiciyi meşgul ettiğiyle kalır.”

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.