Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Sosyal medyada “örtülü reklam” yapan gazeteciler

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel internet sitesinde yayımladığı “Sosyal medyada ‘örtülü reklam’ yapan gazeteciler” başlıklı yazısında gazetecilerin sosyal medya hesaplarında “örtülü reklam” yapmasını ele aldı.

Faruk Bildirici, “Sosyal medyada ‘örtülü reklam’ yapmaktan kaçınmayan ünlülerin arasında gazeteciler de var. Bazı gazeteciler sosyal medya hesaplarında, influencerler ya da diğer ünlüler gibi gittikleri otellere, yemek yedikleri restoranlara ya da estetikçilere övgüler yağdırıp, ‘örtülü reklam’ yapabiliyor” diye yazdı.

Bildirici yazısında birçok gazetecinin sosyal medya hesabından örtülü reklam yaptığını, takipçilerinin onlara gazeteci oldukları için güvendiğini ve inandığını belirtti.

Bildirici yazısına, “İnfluencerler yaptığında ‘örtülü reklam’ kabul edilen paylaşımlar ile bu ünlü gazetecilerin yaptıkları arasında nitelik açısından bir fark yok. Hatta tam tersine, sınırlı sayıda takipçileri olan influencerlara göre gazeteciler hem daha büyük bir takipçi kitlesine sahipler hem de gazeteci güvenilirliğinden yararlanıyorlar” diye devam etti.

Gazetecilerin reklam yapmasının gazeteciliğin evrensel etik ilkelerine aykırı olduğunun altını çizen Bildirici, sosyal medyadaki paylaşımlarında örtülü reklam yapan gazetecilerin, etik ilkelere aykırı davranmakla kalmadıklarını diğer ünlüler ve influencerlar gibi Ticaret Bakanlığı’nın sosyal medyadaki reklamlara ilişkin kılavuzuna da aykırı davrandıklarını vurguladı.

Faruk Bildirici’nin yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.