Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kütahya’da maden projesine tepki: “Eğrigöz altından değerlidir”

Kütahya’daki Eğrigöz Dağı’nda Zenit Madencilik’in altın madeni açmasına köylüler karşı çıkıyor. Kütahya Barosu Çevre Komisyonu da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için dava açtı. Dava kapsamında dün (28 Şubat) yapılan bilirkişi incelemesi öncesi bölge halkı eylem düzenledi. Davanın takipçisi avukatlar ve köylüler, Medyascope muhabiri Betül Gökce’ye konuştu.

Kütahya’nın Tavşanlı ile Simav ilçeleri arasında kalan ve Kavaklı, Örencik, Avcılar köylerini içine alan Eğrigöz Dağı’na altın madeni açılmasına karşı düzenlenen eyleme Kütahya Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Ali İhsan Bakır, Kütahya Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyeleri, Kütahya ve Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği üyeleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, CHP Bursa milletvekilleri Orhan Sarıbal ve Erkan Aydın, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akçura ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile binin üzerinde vatandaş katıldı.

Madenin açılacağı alanda köylüler hayvancılık yapıyor. Proje bölgesinde kızılcık ve çam ağaçları, dereler, tarihi doğal mağaralar bulunuyor. Köylüler bu doğa varlıklarını ve bir kısmını çoktan kaybettiklerini söyledikleri dedelerinin, ninelerinin mezarlarını, maden yapılmasıyla kaybedeceklerinden kaygılanıyor.

Avcılar Köyü halkı, yapılacak maden için arazilerini satmayı tercih etmişti. Maden şirketi, Örencik Köyü sakinlerini de topraklarını bırakmaya ikna etmek için çok uğraştı ancak halk arazilerini satmayı kabul etmeyince “acele kamulaştırma kararı” verildi. Haksızlığa uğradıklarını düşünen Örencik köylüleri, “yetkililerin buradan elde edeceği kâr uğruna yaşam alanlarının yabancı dev şirketlere teslim edilmesine, yöre halkının yaşam alanının işgal edilmesine” karşı çıktıklarını söylüyor. Eğrigöz Dağı, 40 köyün su ihtiyacını karşılıyor. Yöre halkı dolayısıyla, siyanür kullanılması durumunda toplum ve yaban hayatında ciddi sağlık riskleri oluşabileceğinden de endişeli.

Bizim çocuklarımız ne yiyecek?

Örencik Köyü’nde yaşayan Seyfi Akçakaya hayvancılıkla uğraşıyor. Bin yıllık tarihe sahip köylerinin geçim kaynağının hayvancılık, ormancılık ve tarım olduğunu söyleyen Akçakaya, köylerini maden şirketine bırakamayacaklarını şu cümlelerle anlattı:

Atalarımızın kemiklerinin sızlamaması için, mezar taşlarının kaybolmaması için mücadelemize devam edeceğiz. Burayı siyanür çukuru haline getirmeyeceğiz. Bu güzelim Eğrigöz Dağı’nı kimse projelendiremez. Bu yanlıştan dönülmesi gerekiyor. Lütfen bu yanlıştan dönün, projeye onay vermeyin. Bu projelere imza atan bürokratlara da sesleniyorum. Lütfen elinizi vicdanınıza koyun. Yaşam alanı burada olan canlılar var, burada bir köy var. Eğrigöz Dağı’nda su mağaralar aracılığıyla Kepsut’tan ve Dursunbey’den çıkıyor. Nereye gittiği belli değil. Burası siyanür alanı olduğu zaman oraları da etkilenecek. Lütfen buna bir çözüm bulun.

Yine Örencik’te yaşayan Uğur Korkunç ise madene karşı olduklarını şu sözlerle dile getirdi:

İki-üç yıldır madenciliğin ne kadar tehlikeli olduğunu, yeşile ne kadar zarar verdiğini anlatmaya çalışıyoruz. Dilimiz döndüğü kadarıyla, gücümüz yettiğince mücadelemizi vermeye çalışıyoruz. Bizim yıllık kazancımız Zenit’in bize verdiğinin belki daha fazlası. Bizim zaten parada gözümüz yok. Biz sadece toprağımızı, temiz havamızı, suyumuzu istiyoruz.

Gözyaşlarını tutamayan Örencikli bir kadın, “Biz topraklarımızı istiyoruz. Malcılıkla geçiniyoruz biz. Bizim çocuklarımız ne yiyecek?” diye isyan etti.

Madeni protesto eden köylüler ve çevre savunucuları, “Zenit Kütahya’yı terk et“, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma!” , “Yaşam alanlarımızı rahat bırakın“, “Orman bizimdir” sloganları attı.

CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, sosyal medyada da paylaştığı basın açıklamasında “Davanın takipçisiyiz. Söz konusu projeyi de verdiğimiz hukuk mücadelesi ile durduracağız. Dağlarımızın, ovalarımızın, sularımızın, yaşam kaynağımızın bir avuç altın için talan edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Madene karşı düzenlenen eyleme sosyal medyada vatandaşlardan da destek geldi. Twitter’da “#ZenitEğrigözdenDefol”, “#EgrigözAltındanDegerlidir” etiketleri öne çıktı.

Bilirkişi keşfi

Örencik halkı 4 Kasım’da idare mahkemesine dava açtı. 10 Şubat’ta inceleme için gün verilmiş, mahkeme üyesinin koronavirüse yakalanması nedeniyle 28 Şubat’a ertelenmişti. Bu keşfe davacı avukat ve köylüler eşlik etti.

Siyanür tehlikesi

Hisselerinin çoğu Kanadalı Eldorado Gold altın şirketinin kontrolünde bulunan Zenit Madencilik, Ulubat Gölü’ne dökülen nehirleri besleyen derelerin de bulunduğu bir alana siyanürle altın yıkama tesisi kurmayı planlıyor. Sulara siyanür karışması ihtimali Bursa ve Balıkesir illeri ve suyun geçtiği Susurluk Havzası ve Marmara Denizi civarındaki yaban hayatı ve halkın sağlığını tehdit ediyor.

Zenit Madencilik’in, Balıkesir’in Sındırgı ilçesinin Yolcupınar Köyü’nde de bir tesisi bulunuyor. Madenin açılmasıyla köy meydanındaki ve civardaki çeşmelerde akan su azaldı, özellikle dağın üst yamaçlarındaki hanelerde yaz aylarında sık sık su kesintisi yaşanmaya başladı.

Ormanların yüzde 94’ü madenlere ruhsatlı

TEMA Vakfı dünkü (28 Şubat) Twitter paylaşımında Kütahya’nın yüzde 91’inin, ormanların yüzde 94’ünün, tarım alanlarının ve meraların yüzde 90’ının madenlere ruhsatlı olduğunu ve bunun vakfın maden ruhsatı haritalama çalışmalarında bugüne kadar tespit edilen en yüksek oran olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler