Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırmacıların Marmara’daki “acil ek seferi” sona erdi: “Müsilaj bulunamadı”

İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) araştırmacı ekiplerin Marmara’da müsilaj şüphesi üzerine “acil ek sefer” ile yaptığı incelemeler bugün (27 Nisan) sonuçlandı. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, sonuçlar hakkında Medyascope’a konuştu.

Geçen yıl bu aylarda Marmara Denizi’nde görülen ve “deniz salyası” olarak da bilinen müsilajın görüldüğü yerlerde bu sene de deniz yüzeyinde beyaz ve kahverengi renkli kümeler gözlemlenmişti. Kalıntıların müsilaj izleri olabileceği ihtimali düşünerek “acil ek sefer” düzenleyen İÜ Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden akademisyenlerden oluşan ortak araştırma kurulu, bulunan kalıntıları kapsamlı incelemelere tabi tuttu.

Oluşturulan “acil ek sefer” için R/V Alemdar II Araştırma Gemisi ile Marmara Denizi’ne açılan araştırmacılar, incelemelerin sona ermesiyle İstanbul’a döndü.

“Marmara’nın durumu iyi değil”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi ve Enstitü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, son dönemde basına yansıyan, deniz yüzeyinde beyaz ve kahverengi renkli tabakalar şeklinde görünen ve müsilaj olduğu endişesi yaratan kalıntıların müsilaj olmadığı sonucuna vardıklarını söyledi.

Söz konusu görüntülerdeki kalıntıların bitki ve polen artıkları olduğunu belirten Yücel’e göre, geçen yıl (2021) bahar aylarında Marmara’da görülen müsilajın bu sene görülmemesi çok da sevindirici bir haber değil.

Yücel, Marmara Denizi’nde geçen yıl görülen birçok sorunun varlığını sürdürdüğünü belirterek, “Marmara’nın durumu iyi değil” dedi.

Marmara Denizi’nde bir yıldır kapsamlı incelemeler yaptıklarını belirten Yücel’e göre, denizdeki esas sorun olan oksijen eksikliği arttı. Yücel, bu durumun biyoçeşitliliğin azalmasının devam etmesine yol açtığını vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.