Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İzmir-Alsancak’ta polisler “yüksek müzik sesi” gerekçesiyle transların yaşadığı eve biber gazı sıktı | Yıldız İdil Şen: “Cop ile darp edildik”

İddiaya göre İzmir-Alsancak’taki 1463. Sokak’ta dün (3 Mayıs) saat 14:30 civarında polis ekipleri ihbar olduğu gerekçesiyle çok sayıda transı, biber gazı ve cop kullanarak darp etti. Darp edilenlerden Yıldız İdil Şen ve avukat Eren Keskin konuyu Medyascope‘a anlattı.

“Müzik sesi bahane edildi” 

Şen, yaşadıklarını “Polisler 1463. sokağa geldiğinde saat 14:00-14:30 civarıydı. Şikayet olduğunu söylediler ve arabalarını caddeye park ettiler” diyerek anlattı.

“Alsancak ilçesinde yaşayan seks işçisi transların işlerine engel olmak amacıyla geldiklerini biliyoruz” diyen Şen, şikayetin nereden geldiğine yönelik soruya görevli polislerin cevap vermediğini söyledi.

Polislerin bir trans kadının evinden müzik sesleri geldiğini iddia ettiğini belirten Şen, şöyle konuştu:

“O an müzik sesi gelmiyordu, üstelik müzik sesi olsa da aracını çekemez kapımızın önüne. Üstelik geldiklerinde ifademizi alıp tutanak tutmaları gerekir. Bunu da yapmadılar.” 

 “Size mi soracağız işimizi nasıl yapacağımızı?” 

Şen, operasyonun usulsüz olduğunu söylediğini, polislerden ise “Tutanak tutmuyoruz, size mi soracağız işimizi nasıl yapacağımızı? İşimizi bize öğretmeyin” diye cevap aldığını belirtti.

Şen, yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Polislerin bizi tehdit etmesi üzerine olanları videoya çekmeye çalıştım. Bu yüzden polis bana ve arkadaşlarıma cop kullanarak saldırdı, bizi darp etti. Bir arkadaşımızı saçından tutarak gözaltına almaya çalıştılar. O da bir binaya kaçtı. Polisler peşinden koştu ve binanın içinde biber gazı sıktı.” 

Şen, operasyonun hedefindeki arkadaşlarından panik atak ve şeker hastası olanların olduğunu, iki arkadaşının olaylar sırasında kriz geçirdiğini dile getirdi ve “Bir arkadaşımız için ambulans çağırmak durumunda kaldık ve ambulans olay yerine gelemedi” dedi.

“İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün haberi yoktu”

Şen, İnsan Hakları Derneği yoluyla iletişime geçilen Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, yapılan operasyondan İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün haberinin olmadığını ortaya çıkardığını söyledi.

“Yani gelen polisler keyfi şekilde inisiyatif alarak bu operasyonu gerçekleştirdiler” diyen Şen, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nün emriyle polislerin çekilmek zorunda kaldıklarını anlattı.

Yaralanan vatandaşlar olay sonrasında hastaneye giderek darp raporu aldı. Şen, kendisinin ve arkadaşlarının durumunun iyi olduğunu belirtti.

“Suç duyurusunda bulunacağız”

Avukat Eren Keskin, İzmir’de trans kadınlara yönelik uygulamaları eleştirerek şöyle konuştu:

“Sıklıkla Kabahatler Kanunu’nun 32-36 ve 37. maddeleri gerekçe gösterilerek haksız cezalara tabi tutuluyorlar. Alsancak’ta yaşayan translar, polisin çok yoğun baskısı altında yaşamını sürdürüyor. Cinsiyet kimliklerinden ötürü hayatlarının her anına müdahale ediliyor.”

Keskin, polisler hakkında cuma günü (6  Mayıs) suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Yıldız İdil Şen, İzmir’de yaşayan trans kadınların maruz kaldığı baskıyı geçen hafta Medyascope‘a anlatmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.