Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (84): Türkiye’de trans olmak | Beş insan beş hikâye

Bugün 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü. Rachel Crandall tarafından önerilen 31 Mart Uluslararası Trans Görünürlüğü Günü, 2009’dan bu güne her yıl kutlanıyor. Transların görünürlüğünün ve yaşamının kutlandığı bugünde trans hakları konusunda farkındalık da yaratılıyor. Türkiye’de yaşayan translar pek çok hak ihlaliyle karşı karşıya kalıyor. Seçtikleri isimle hitap edilmiyor, nefret saldırılarına ve söylemlerine maruz bırakılıyor, katledildiklerinde fail, “kadın sandım erkek çıktı” gibi ayrımcı söylemlerle mahkemede indirim alıyor. Sizin için Medyascope’a yaşadığı ayrımcılıkları, erişemediği haklarını, aşk hayatını, cinsiyet uyum sürecini ve kendini keşfetmesini anlatan beş transın hikayesini derledim. 

1- Huriye ve Eser: Transfobinin gölgesinde bir aşk hikayesi

Hikayelerini 23 Temmuz 2020’de Medyascope’a anlatan Huriye ve Eser beş yıldan uzun bir süre ailelerinden kaçarak yaşadılar. Huriye’nin ailesi, trans bir erkekle birlikte olduğunu öğrenince Huriye’nin ve Eser’in peşine düştü. Yakalanma korkusuyla sigortalı ve kayıtlı bir işte çalışamayan, sık sık şehir değiştirmek zorunda kalan Huriye ve Eser, her güne tecavüz ve aileleri tarafından öldürülme tehditleriyle uyandıklarını, bu nedenle de yurtdışına çıkıp güven içerisinde yaşamak istediklerini anlattılar.

2- Transfobik baskılar nedeniyle yurttan ayrılmak zorunda kalan üniversite öğrencisi Aras: “Bana ‘Kendin yurttan çıkarsan daha iyi, biz seni atarsak bursun kesilir’ dediler”

Yaşadığı ayrımcılığı 8 Aralık 2021’de Medyascope’a anlatan Ege Üniversitesi’nde üçüncü sınıf öğrencisi olan trans erkek Aras G., kampüs içindeki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda kalıyordu. Okul güvenlik görevlilerinin, yurt çalışanlarının ve yurtta kalan kadın öğrencilerin baskısından rahatsız olan Aras G., yurt personelinin, “Kendin yurttan çıkarsan daha iyi, biz seni atarsak bursun kesilir” demesi üzerine 7 Aralık’ta yurttan ayrılmak zorunda bırakıldı. Aras G., üniversite kampüsünde ve yurtta maruz bırakıldığı ayrımcılığı, devlet yurdunda kalmanın uyum sürecini nasıl etkilediğini anlattı.

3-Trans kadın Merve Kaygısız: “Kimlikteki ismim nedeniyle iş bulamıyorum”

Trans kadın Merve Kaygısız, 16 Mart 2021’de cinsiyet uyum ameliyatı olabilmek ve atanmış ismini değiştirmek için mahkemeye başvurdu. Mahkeme heyeti Kaygısız’a ameliyat izni verdi ancak isim değişikliği talebini emsal teşkil eden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararı olmasına rağmen bekletici mesele yaptı. Merve Kaygısız kimliğinde yazan ismi nedeniyle ayrımcılığa maruz kalıyor ve iş bulamıyor. Kaygısız ile trans kadın olarak yaşadıklarını, uyum sürecini ve başlattığı hukuki süreci konuştuk

4- Trans erkek Birtan Yaruk uyum sürecini tamamlayabilmek için dayanışma bekliyor: “Trans bir erkeğim, kendimi başkaları için değiştiremem”

Birtan Yaruk, 29 yaşında, uyum sürecindeki bir trans erkek. Motokurye olarak çalışan Birtan, meme aldırma (mastektomi) ve rahim aldırma (histerektomi) ameliyatlarını oldu. 2016’dan beri uyum süreci devam eden Birtan uyum sürecini, yaşadıklarını, dayanışma kampanyasını ve Türkiye’de trans bir erkek olmayı Medyascope’a 11 Ekim 2021’de anlattı.

5- Trans kadınların hayat hikayesini anlatan internet dizisi Koza yakında başlıyor – Göksu Başaran: “Başrolde trans kadınlar olsun istedim çünkü Türkiye’de biz ötekinin ötekisiyiz”

Trans kadın oyuncu Göksu Başaran, iki trans kadının başrolde olduğu “Koza” dizisinin yapımcılığını üstlendi. Bergüzar Bercan Meran ile Göksu Başaran’ın başrolü paylaştığı dizide, trans kadın karakterlerle birlikte lezbiyen, gey ve biseksüel karakterler de yer alıyor. Medyascope ekibini dizi setinde ağırlayan Başaran ve Meran, 24 Mayıs 2021’de trans kadınların hayatlarının anlatıldığı bir diziye Türkiye’de neden ihtiyaç duyulduğunu, neden bu dizide yer aldıklarını ve trans kadın olmayı  anlattılar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.