Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın’dan adalet çağrısı – “Bu mücadele hepimizin özgürlük hakkı ile ilgili”

Aysel Tuğluk İçin 1000 Kadın kampanya grubu, Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve demans teşhisi konulan Aysel Tuğluk’un son durumuna dair bilgi vermek için bugün (22 Nisan) İstanbul-Beyoğlu’nda bulunan Karşı Sanat Çalışmaları Salonu’nda toplantı düzenledi. Açıklamada, “Sağlıklı yaşam hakkına ve insanca yaşama saygılı Aysel’in dostları, yoldaşları ve binlerce kadınla beraber mücadele sürüyor. Bugünkü buluşma bu mücadelenin bir parçasıdır” denildi. 

Toplantıya katılanlar arasında Nuray Mert, Binnaz Toprak, Nesrin Nas, Gülten Kaya, Serpil Kemalbay, Deniz Türkali ve Gülseren Onanç da vardı. Açıklamada, Aysel Tuğluk’un sağlık sorunlarının herkesin özgürlük hakkı ile ilgili olduğu vurgulandı:

“Bugün Aysel Tuğluk’un sağlık sorunlarının ciddiyetinden bahsediyorsak eğer bunun en önemli sebebi haksız şekilde ve politik saiklerle hapiste tutulması ve annesinin cenazesinde kendisine, emniyet güçlerinin gözleri önünde, hiçbir adalet anlayışında yeri olmayan, büyük bir travma yaşatılmış olmasıdır. Bunun tüm kadınların gasp edilmeye çalışılan hakları ile de ilgisi vardır. Kolektif olarak kontrol edilmeye çalışılan kadınlıkla, kadınların siyaset yapma hakkıyla, barış ve insan hakları mücadelesi ile yani özcesi hepimizin özgürlük hakları ile ilgisi vardır.”

“Hastalık hızlı yayılıyor, yarım saat daha koğuşta kalmamalı”

Toplantıda konuşan Aysel Tuğluk’un yeğeni Gülsen Yüksel, Tuğluk’un son durumuna ilişkin şunları söyledi:

“Aysel Tuğluk’un annesi Hatun halamın kaybına alışamamışken, onunla yüzleşememişken, onun yaralarını saramamışken Aysel’in böyle olması hepimiz şoke etti. 12 Temmuz 2021’de teşhis konuldu. Pandemi süreci hastalığını biraz daha hızlandırdı. ‘Orada gecikme yaşadık mı acaba?’ diye düşünüyorum. Demansla ilk kez karşılaşıyoruz, bilmiyorduk bu hastalığı. İlk gittiğim zamanlarda ziyaretine ‘unutkanlık var’ diyordu. B12 alıyor, geçer sanıyorduk. Kimsenin bilgisi olmadığı bir hastalık demans, bizim de aklımıza gelmiyordu. Hastalığı öyle hızlı ilerliyor ki yarım saat daha o koğuşta kalmaması lazım. Ruh hali hep şaşkın, çocuksu, ürkek. Hastalığı anlamak için ona soru soruyorum mesela çoğunu bilemiyor. Hangi yılda olduğumuzu bilemedi.”

“Hapishane koşulları demans hastalığı için uygun değil”

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, hapishane koşullarının demans hastalığı olan kişiler için uygun olamadığını anlattı:

“Nitelikli sağlıklı koşulların olmadığı ortamda mahkum olmak da hasta olmak da büyük sorun. Bugün de bununla karşı karşıyayız. Bu sorunları sadece Aysel değil, birçok kişi yaşıyor. Hasta mahkumların da dışarıdaki tutuklular gibi sağlık hizmeti alma hakkı var. Aynı zamanda biz hekimler karşımıza gelen mahkum hastanın dosyasında suçunu görebiliyoruz. Bu büyük bir ayrıma sebep oluyor. Biz hekimler, hekim etiği doğrultusunda hareket ederek, tercihimizi hastanın iyileşmesinden yana kullanmalıyız.

Tuğluk için Adli Tıp Kurumu’nun kararı tekrar değerlendirmesi gerekiyor. Artık cezaevlerinde sürekli hekim yok, sürekli hekim olması önemli. Çünkü hasta kayıtlarını, süreci düzgün takip ediyorlar. Sevk geç alınıyor, ambulanslar yetersiz. Bu sebeple gecikmeler sürekli oluyor. Hastaların bütün bir şekliyle değerlendirildiği bir kuruluşa ihtiyaç var hapishanelerde. Aynı zamanda hastalar sağlık hizmetine ulaşabiliyorlar mı, bununla ilgili denetim yapılması gerekiyor. Hapishane koşulları demans hastalığı için daha da kötüleştirici etki”

Aysel Tuğluk’un avukatı Elif Taşdöğen ise son ziyaretinden izlenimlerini aktardı. Taşdöğen, Tuğluk’un dayanışma için teşekkür ettiğini iletti:

“Dün hapishaneye gittim, Aysel Tuğluk’u ziyaret ettim, hepinize çok selamlarını iletti. Hepinizin varlığından kaynaklı teşekkür etti, dayanışmanın yaşattığını söyledi. Aysel Tuğluk, Kasım 2016’dan beri Kocaeli 1 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunuyor. Annesi ile birlikte çok zorlu bir süreç geçirdi, Tuğluk annesini kaybettiğinde çok uzun süre sessizliğe gömüldü, yas sürecinde olduğu için çok üstelemedi kimse. Temmuz 2018’de baş ağrıları, unutkanlık şikâyeti ile hastaneye başvuruyor. Hekimlerin verdiği kararla normal bir süreç olduğunu belirtip onu geri gönderiyorlar.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.