Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Roj Girasun yazdı: En beyaz Türk ilçenin Siverekli Belediye Başkanı

“Şerdil” Kürtçe “aslan yürekli”, “Dara” ise Farsça’da “malik, hükümdar” anlamına geliyor.

Türkiye’de yaşayan yaklaşık 20 milyon Kürt nüfus içerisinde de az rastlanılan bu isimleri taşıyan bir siyasetçi 3 yıldır Türkiye’nin en beyaz Türk ilçelerinden biri olan Kadıköy’ü yönetiyor:

Şerdil Dara Odabaşı..

2019 yerel seçimlerinde aday tercihleri çok tartışılan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yine tartışılan aday tercihlerinden biriydi Şerdil Dara Odabaşı.

Kadıköy gibi Kürt seçmenin oyunun az olduğu ve CHP’nin seçimi kazanmak için Kürt seçmenin oyuna ihtiyaç duymadığı bir ilçede CHP, ismi Kürtçe olan Siverekli bir ismi belediye başkanı adayı olarak gösterdi.

Odabaşı, seçim kampanyası boyunca yeterince Kadıköylü ve CHP’li olmadığı eleştirilerini işitti.

Öyle ki Millet İttifakı’nın ortağı İYİ Parti İstanbul genelinde CHP ile yaptığı ittifakın aksine Şerdil Odabaşı’nın karşısında oyuncu Emre Kınay’ı aday gösterdi.

Kınay ve İYİ Parti, büyük oranda seçim kampanyalarını açıktan dile getirmeseler de Şerdil Dara Odabaşı’nın yeterince cumhuriyet değerleriyle barışık olmadığı ve Kadıköy ile özdeşleşemediği tezleri üzerine kurdu.

Günün sonunda Odabaşı, belki de bu tepkiler yüzünden yüzde 65 oy aldı ama adaylığı Kadıköy’de tartışma yaratsa da İstanbul’daki Kürt seçmenin oyunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinde CHP’ye vermesini kolaylaştıran önemli bir motivasyon yarattı.

Aslında Kürtçe ismi yüzünden CHP’liliği, Atatürkçülüğü sorgulanan Kadıköy’ün Siverekli Belediye Başkanı onu eleştirenlerin çoğundan eski ve köklü bir CHP’li ailenin mensubu. Hatta ailesinin siyasi kökleri CHP’nin de kökleri olan Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri’ne kadar uzanıyor.

Odabaşı’nın büyük dedesi, Mahmut Odabaşı (Odabaşızade Mahmut), Kırvar aşireti reisiydi.

İstiklal Harbi sırasında Siverek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin yöneticilerindendi. TBMM’nin 2’nci, 3’üncü, 4’üncü dönemlerinde CHP’den Urfa milletvekiliydi.

Meclis idare saymanlığı yaptı.

Odabaşı’nın babasının amcası Odabaşızade Mehmet Emin (Odabaşı) de Siverek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin yöneticisi ve Siverek Belediye Reisi’ydi.

Urfa’da kurtuluş mücadelesi için toplanan kuvvetlerin kumandanlığını yapmış ve Kuvayı Milliye hizmetinden dolayı 1925’te İstiklal Madalyası almıştı.

Amca dedesi Odabaşızade Lâmi (Odabaşı) de Urfa’daki Kuvayı Milliye kuvvetlerinin komutanlarından biriydi.

Odabaşı’nın amcası Abdurrahman Odabaşı Demokrat Parti rüzgarının en güçlü şekilde estiği 1957 Genel Seçimleri’nde CHP’den Urfa Milletvekili seçilmişti.

Demokrat Parti’nin Türkiye genelinde yüzde 47 oy ile birinci parti olduğu bu seçimlerde Türkiye genelinin aksine Urfa’da CHP’nin yüzde 51 ile birinci parti olmasının sebebi Şerdil Odabaşı’nın amcası Abdulkadir Odabaşı’ydı.

Öyle ki CHP bu başarıyı Demokrat Parti merkez sağ geleneğiyle özdeşleşmiş, sonrasında adı Susurluk skandalına karışan Bucak aşiretinin Demokrat Parti’ye desteğine rağmen elde etmişti.

Şerdil Odabaşı’nın babası Abdülkadir Odabaşı da Şerdil Dara Odabaşı’nın doğduğu gün, yani 12 Kasım 1973’te CHP’den Siverek Belediye Başkanı seçildi.

Dedesi Odabaşızade Mehmet Emin’in koltuğuna 50 yıl aradan sonra babası oturdu.

12 Eylül sonrasında da Siverek ve Urfa genelinde Odabaşı ailesinin CHP ile teması kopmadı.

12 Eylül cuntası sonrası kapatılan CHP yerine kurulan SHP’den 1989 seçimlerinde tekrar aday olan Abdülkadir Odabaşı, seçimi kazandıktan iki gün sonra vefat edince, tekrarlanan seçimde yerine oğlu, (Şerdil Dara Odabaşı’nın abisi) Lâmi Odabaşı SHP’den belediye başkanı seçildi.

Babasının belediye başkanı seçildiği gün 12 Kasım 1973’te Şanlıurfa-Siverek’te dünyaya gelen Odabaşı, orta öğrenimini Ankara’da, lisans eğitimini ise 1992’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı.

Odabaşı siyasete lise öğrencisiyken, Ankara’da Murat Karayalçın ve Doğan Taşdelen’in seçim ofisinde çalışarak başladı.

Üniversite yıllarından Kadıköy Belediye Başkanlığına gelen süreçte Sosyal Demokrat Üniversiteliler Platformu Başkanlığı, 2011 yılında CHP İstanbul İl Başkan Vekilliği, 2015 yılında CHP İstanbul İl Sekreterliği yaptı.

İstanbul İl Sekreteriyken de Kadıköy Belediye Başkanı seçildi.

Muhtemelen belediye başkanlığına seçildiği Kadıköy’de onun kadar köklü bir CHP’li ailenin mensubu az kişi yaşıyor.

Türkiye’de oy verme davranışındaki ana etkenlerden biri hala kimlik. Ayrıca Kürtler de hala yekpare, homojen ve HDP’li bir grup olarak algılanıyor. Bu yanlış algının bir sonucu olarak da yazı boyunca CHP’liliği kendini gösteren bir Kürt, Kürtlüğü ve isminden ötürü CHP’li görülmüyor.

Oysa son aylarda Rawest’in yürüttüğü araştırmaların en çarpıcı sonuçlarının başında CHP’ye Kürt seçmen nezdinde gösterilen yükselen ilgi ve artan destek geliyor.

Bu da muhafazakârlığı güçlü AK Partili Kürtler ile Kürtlüğü önde olan HDP’li Kürtlerin yanında görünür olmaya başlayan CHP desteği için, CHP’li Kürtler kimdir gibi bir soruyu beraberinde getiriyor.

Türkiye’nin kimlik temelli oy verme davranışından şikayetçi olanlar, kimlik temelli siyaset yapan gruplardan şikayetçi olacaklarına belki biraz kendi yanı başlarındaki bir CHP’liyi ismi sebebiyle yeterince CHP’li görmeyen zihinlerden işe başlayabilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.