Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (5 Mayıs 2022): Fed faizi 50 puan artırdı

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava bulutlu, sıcaklık 17 derece olacak. Ankara yağmurlu 14, İzmir bulutlu 21, Antalya bulutlu 20, Diyarbakır yağmurlu 20 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Ekrem İmamoğlu Karadeniz turu kapsamında dün (4 Mayıs) memleketi Trabzon’daydı. Bayramlaşma öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin konuya açıklık getirdi. Cumhurbaşkanlığı adaylığının gündeminde olmadığını söyleyen İmamoğlu, “Gündemimde önümüzdeki seçimde değişim var” dedi. İmamoğlu’na, Gazeteci İrfan Aktan’ın sorularını yanıtlayan Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık‘ın “İmamoğlu’na siyaset yasağı getirip en büyük rakiplerden birini ekarte edecekler. İmamoğlu’nun seçilmesinde en çok emeği olan Canan Kaftancıoğlu’nu tutuklayacaklar” sözleri soruldu. İmamoğlu ise bu soruya, “Milyonlarca Ekrem ona sandıkta tokat gibi cevap verir. Türkiye’de her şey mümkün ama bunun bitmesine de bir yıl kaldı” cevabını verdi.

Deniz Yücel, Aslı Erdoğan, Zehra Doğan ve Can Dündar, Gezi davasında ağırlaştırılış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala ve 18 yıl hapis cezası alan Mücella Yapıcı, Can Atalay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman, Mine Özerden, Ali Hakan Altınay için eylem düzenledi. Sırasıyla Başbakanlık Konutu, Almanya Parlamentosu, AB Komisyonu Temsilciliği ve Türkiye Büyükelçiliği önünde Gezi davası kararları protesto edildi. Can Dündar “Bu kararla cezalandırılan sadece sekiz arkadaşımız değil, demokratik bir Türkiye özlemiyle Gezi eylemine katılan milyonlardır” dedi. 

Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ve Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’dan açıklama geldi. Kavala, “Yüz binlerce yurttaşımızın antidemokratik uygulamalara karşı adalet duygularıyla, özgürlük talebiyle sokağa çıkmalarını, Soros’a veya başka bir dış aktöre bağlamak beyhude bir çabadır. Gezi davası, yargının içine düştüğü durumu gözler önüne serdi” dedi.

İstanbul Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi ve ara sokaklarında polisin yaptığı çalışmalarda 120 düzensiz göçmen yakalandı ve sınır dışı edilmek üzere Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldü. Bu arada İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü dün, kentte 1 milyon 305 bin 307 yabancı uyruklu kişinin yasal olarak bulunduğunu bildirdi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 74 kuruş, euro kuru ise 15 lira 67 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 430 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 901 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 110,71 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin tüketici ve yurtiçi üretici fiyat endekslerini açıklayacak.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı. Fed politika faizini 50 baz puan artırdı. Böylece politika faiz oranı yüzde 0,25-0,50 aralığından yüzde 0,75-1,00 seviyesine yükseltildi.

Dünya gündemine bakalım.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna saldırısından bu yana Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya için öngördüğü altıncı yaptırım paketini açıkladı. Paket kapsamında, AB ülkelerinin yıl sonuna kadar Rus petrolü ithalatını durduracağını belirten Leyen, “Rus petrolüne ambargo öneriyoruz. Rusya’dan ham petrol tedarikini altı ay içinde, rafine edilmiş ürünlerin tedarikini ise yıl sonuna kadar aşamalı olarak sona erdireceğiz. Yaptırım paketinde, Sberbank’ın ve diğer büyük bankaların da SWIFT’ten çıkarılması var” dedi.

Bulgaristan Parlamentosu, Ukrayna’ya silah gönderilmesini reddederek, sadece savaşta hasar gören araçların onarımının Bulgaristan’da yapılmasına onay verdi. Nihai kararda “Ukrayna’ya tek bir mermi yollamamasını” koşul getiren Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin ısrarı sonucu, sadece askeri teçhizat onarımı ile destek verilmesi kararlaştırıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol’deki Azovstal Metalürji Fabrikası’ndan sivillerin tahliyesi için bugünden itibaren üç gün boyunca belli saatlerde çatışmaları durduracaklarını ve insani koridor açacaklarını bildirdi. Açıklamada, “Rusya Silahlı Kuvvetleri 5, 6 ve 7 Mayıs’ta Moskova saati ile 08.00’den 18.00’e Azovstal Metalurji Fabrikası sahasından işçi, kadın ve çocuklardan oluşan sivillerin tahliyesi için insani koridor açıyor” denildi. Öte yandan Rus askeri birliklerin ve ayrılıkçı güçlerin tek taraflı olarak çatışmaları durduracağı, güvenli mesafeye çekileceği bilgisi paylaşıldı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), 2021 sığınmacı verilerini açıkladı. Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi ülkelere iltica başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 45 artarak 20 bini aştı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Real Madrid, 4-3 yenildiği UEFA Şampiyonlar Ligi yarı final ilk maçının rövanşında Manchester City’yi 3-1 yenerek finalde Liverpool’un rakibi oldu. Fransa’nın başkenti Paris’teki Stade de France’ın ev sahipliği yapacağı final karşılaşması, 28 Mayıs Cumartesi günü oynanacak.

Temsilcimiz Anadolu Efes’in, Turkish Airlines EuroLeague Final-Four yarı finalindeki rakibi Olympiakos. Çeyrek final serisi 5. maçında AS Monaco’yu evinde 94-88’lük skorla geçen Olympiakos, Final-Four’a yükselen son takım oldu.

ULEB Avrupa Kupası’nın yarı finalinde Virtus Segafredo Bologna, Valencia Basket’i 83-73 yenerek Frutti Extra Bursaspor’un finaldeki rakibi oldu. İtalyan takımı Virtus Segafredo Bologna, Frutti Extra Bursaspor ile 11 Mayıs’ta finalde karşılaşacak.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle:

Son 24 saatte bin 132 yeni vaka tespit edildi, yedi kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci, üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 505 bin 412’yi geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.