Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (10 Mayıs 2022): Meclis’te grup toplantıları

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 18 derece olacak. Ankara güneşli 19, İzmir güneşli 24, Antalya güneşli 24, Diyarbakır güneşli 20 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları yapılacak.

DEVA Partisi’nin Yükseköğretim Eylem Planı lansmanı Ankara Bilkent Otel’de Genel Başkan Ali Babacan ve DEVA Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen’nin ev sahipliğinde gerçekleştirlecek.

Furkan Vakfı Başkanı Alparslan Kuytul tutuklandı. Kuytul dün sabah saatlerinde “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, gasp, adam yaralamaya azmettirme” suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Kuytul’un avukatı Bilal İpek, iş insanı Koray Sarısaçlı’nın şikâyeti üzerine Kuytul’un ifadesinin alındığını açıkladı. Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre ise vakfın bir dönem yöneticiliğini de yapan Sarısaçlı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki ifadesinde kaçırıldığını, 13 gün rehin tutulduğunu, işkence gördüğünü, zorla 7 milyon dolarlık senet imzalatıldığını ileri sürmüştü.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, mülteci tartışmalarıyla gündemin tartışılan ismi haline geldi. Partisinin genel merkezinde açıklamalarda bulunan Ümit Özdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef alırken Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’na da çağrıda bulunarak “Sayın Davutoğlu, korkmayın, tehdit edildiğinizi kamuoyu önünde gördük ama korkmayın, ne oldu Haziran-Kasım 2015 arasında Türk milletine anlatın” dedi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Bilkent Üniversitesi’nde Atatürkçü Düşünce Topluluğu’nun düzenlediği etkinliğin konuğu oldu. Söyleşiye katılan öğrencilerden bazıları sloganlar atarak Özdağ’ı protesto etti. Protestoya güvenlik görevlileri müdahale ederken, okula dışarıdan alındığı iddia edilen kişilerle protestocu öğrenciler arasında arbede çıktı. Arbedede öğrencilerden biri darp edildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “3 milyon 700 bin Suriyeli kardeşimize sahip çıkacağız. Suriye topraklarında 13 ayrı yerde gereken altyapıya sahip 200 bin konut inşa edilmesini sağlayacağız” dedi.

Ali Çakır, kendisinden boşanmak isteyen eşi Behiye Çakır’ı, 500 TL nafaka istediği için 27 Ekim 2021’de öldürdü. Ali Çakır’ın yargılandığı davanın ilk duruşması Gaziantep 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Bisiklet sporcusu Umut Gündüz’e çarpan alkollü araç sürücüsü Gündüz’ün ölümüne neden olmuştu. Karar duruşmasında mahkemenin sanık Çağdaş Şenyüz’e dört yıl hapis cezası vermesinin ardından Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, mahkeme heyetine seslenerek “Siz de katilsiniz, yargılanacaksınız” demişti. Bunun üzerine Menderes Gündüz hakkında, “kamu görevlisine alenen hakaret” suçlamasıyla bir yıldan iki yıl dört aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. İlk duruşma yarın saat 10:00’da yapılacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 09 kuruş, euro kuru ise 15 lira 97 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 465 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 903 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 104,10 dolar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut finansmanı konusunda üç ayrı paketi hizmete sunduklarını açıkladı. Erdoğan, ilk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar, birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlayacaklarını duyurdu. Erdoğan, “Hayat pahalılığının yarattığı sıkıntıların farkındayız. Alım gücünü yükselteceğiz” dedi. Haziran ayında “Destek Programı” uygulamasının başlatılacağını duyuran Erdoğan, “Vatandaşlarımızın hayat pahalılığı sebebiyle zor günler geçirdiğini biliyoruz. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha iyileştireceğiz” diye konuştu.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. 

Rusya, doğu Donbas bölgesindeki Ukrayna kasabalarına saldırmaya devam ediyor. Son birkaç gün içinde çok sayıda füze saldırısı gören Odessa’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, buğdayın denizaşırı ülkelere ihraç edilebilmesi için ülkenin limanlarının önündeki engellerin kaldırılması için acil çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Rusya Mariupol’de Zafer Günü’nü kutladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün Kızıl Meydan’da konuştu. Batı ülkeleri ve NATO’nun Rus topraklarını işgale hazırlandığını öne süren Putin, “Her şey bizim savaşmamız gerektiğini gösteriyordu. Ukrayna’da yapmamız gerekeni yaptık” dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’i resmi törenle karşılayacak, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenlenecek. Erdoğan, Tokayev onuruna resmi akşam yemeği verecek.

Filipinler’de seçimi Ferdinand Marcos’un 64 yaşındaki “Bongbong” lakaplı oğlu Ferdinand Marcos Jr. kazandı. Resmi olarak onaylandığında Marcos, mevcut Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’den görevi devralacak.

Haiti ve Dominik medyasının haberlerine göre, çeteler arası çatışmaların yoğun yaşandığı Haiti’de aralarında Türk misyonerlerin bulunduğu bir grup kaçırıldı. Reuters haber ajansı, çeteler tarafından kaçırılanlar arasında sekiz Türkiye vatandaşının bulunduğunu duyurdu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’de 36. haftanın kapanış maçında Fraport TAV Antalyaspor, konuk ettiği İttifak Holding Konyaspor’u 3-2 yendi

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanan maçta para atışı sırasında kullandığı madeni paranın bir yüzünde bitcoin simgesi bulunduğu gerekçesiyle hakem Arda Kardeşler hakkında soruşturma başlattı.

Misli.com Sultan Ligi final serisi dördüncü maçını Vakıfbank kazandı. Seride durum 2-2’ye geldi. Şampiyon, perşembe günü oynanacak beşinci maç sonucunda belli olacak.

NBA’de Batı Konferansı ekiplerinden Denver Nuggets formasını giyen Nikola Jokic, bu sezonun da en değerli oyuncusu (MVP) seçildi. Bu sezon 74 maça çıkan Jokic, maç başına 33,5 dakikada 27,1 sayı, 13,8 ribaund, 7,9 asist, 1,5 top çalma ve 0,9 blok ortalamaları tutturdu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.