Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Haziran 2022): İmamoğlu hakim karşısında

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 26 derece olacak. Ankara güneşli 28, İzmir güneşli 33, Antalya güneşli 27, Diyarbakır güneşli 34 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, AKP ve İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak.

Sosyal medya yasa teklifi Meclis komisyon görüşmeleri başlayacak.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde haftalık basın toplantısı düzenleyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı dava bugün Anadolu Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan İmamoğlu hakkında dört yıl bir aya kadar hapis cezası isteniyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne açılan fesih davası Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek. Derneğe, “kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” suçlaması ile kapatma davası açılmıştı. 

Gezi Parkı eylemlerinin dokuzuncu yılında, Ankara’da yaşamını yitiren Ethem Sarısülük vurulduğu yerde anılacak. Demokratik Kitle Örgütleri Platformu, saat 11:00’de Güvenpark’a karanfil bırakacak. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri ise Sarısülük’ün vurulduğu saatte, 17:40’ta Güvenpark’ta olacak.

Gezi Parkı eylemlerinin dokuzuncu yıldönümü dolayısıyla yüzlerce kişi Taksim Meydanı’na yürümek için bir araya geldi. Taksim Dayanışması, Gezi Parkı’nda okuyacağı basın metnini polisin engellemesiyle Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Beyoğlu İpek Sokak’ta okudu. Açıklamanın ardından Taksim Meydanı’na çıkmak isteyen gruba izin verilmezken polis eylemcilere biber gazıyla müdahale etti. İstanbul Valiliği’nin açıklamasına göre 170 kişi gözaltına alındı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) altı gazetecinin gözaltına alındığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na şehit cenazesinde saldırıda bulunan 66 kişinin yargılandığı davada, sanıklar çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı ancak hiçbiri cezaevine girmeyecek. Kemal Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün’e, yumruk atmaktan 12 ay 15 gün, Kılıçdaroğlu’na yönelik “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan bir yıl beş ay 15 gün ve “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan iki yıl altı ay hapis cezası verildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Yargıtay kararının ardından dün (31 Mayıs) 11:30 sıralarında Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne giderek infaz başvurusu yaptı. İnfaz işlemleri için Silivri Ceza İnfaz Kurumu’na götürülen Kaftancıoğlu akşam saatlerinde cezaevinden tahliye edildi. Kaftancıoğlu kendisini bekleyen kalabalığa hitap ederek, “Bu sıcakta sizi saatlerce kalmak zorunda bırakanlar adına hepinizden özür dilerim. İyi ki varsınız” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 40 kuruş, euro kuru ise 17 lira 58 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 547 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 968 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 116 dolar.

BOTAŞ’ın internet sitesinde yayımlanan haziran ayı tarifesine göre, doğalgaza kullanım alanlarına göre zam geldi. Konutlarda kullanılan doğalgaz yüzde 30, sanayide kullanılan doğalgaz yüzde 10 ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz yüzde 16 zamlandı.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’i resmi törenle karşılayacak, baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile ortak basın toplantısının ardından konuk başbakan onuruna resmi akşam yemeği verecek.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’ye yapılacak olası bir operasyon hakkında açıklamalarda bulundu. Kalın, “Kendi sınır güvenliğimizi korumak için ve bugüne kadar nasıl birtakım tedbirler aldık, askeri operasyonlar düzenlediysek, bundan sonra da bu yönde adımlar atmak Türkiye’nin en meşru hakkıdır. Bu yönde kimseden izin alacak da değiliz” dedi.

Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Olağanüstü Liderler Zirvesi sona erdi. Zirve sonrası açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 200 milyar euroluk ek savunma yatırımını açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, AB ülkelerinin, yıl sonuna kadar Rusya’dan alınan petrol miktarının yüzde 90 azaltılması konusunda anlaştığını da duyurdu.

Rus enerji şirketi Gazprom, Hollanda’nın ardından ruble ile ödeme yapmayı reddeden Danimarka’ya da doğalgaz akışının kesileceğini duyurdu. Gazprom, bugüne kadar Polonya, Bulgaristan, Finlandiya ve Hollanda’ya ruble ile ödeme yapmadıkları gerekçesiyle doğalgaz akışını durdurmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz’deki Ukrayna limanlarında gemi ticaretinin devam etmesi için Ukrayna’ya bölgedeki mayınların temizlenmesi çağrısı yaptı. Rus bakan, büyüyen küresel gıda krizini çözmenin Batı’ya ve Kiev’e bağlı olduğunu söyleyerek “Batılı ülkeler limanlarını Rus gemilerine kapatıp lojistik zincirini aksatarak çok ciddi yapay sorunlara yol açtı” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

ING Basketbol Süper Ligi play-off yarı final üçüncü maçında Anadolu Efes, Galatasaray Nef’i 71-64 yenerek seride 2-1 öne geçti. Toplamda üç galibiyet alan takımın finale yükseleceği eşleşmede dördüncü maç yine Galatasaray Nef’in ev sahipliğinde 2 Haziran Perşembe günü yapılacak.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, FIVB Voleybol Milletler Ligi’nin birinci haftasındaki ilk maçında İtalya’yı 3-0 mağlup etti.

Epik maçta kazanan Nadal. Dört saati aşan maçta Novak Djokovic’i setlerde 3-1 mağlup eden Rafael Nadal, 15. kez Roland Garros yarı finaline yükseldi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.