Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Haziran 2022): Kılıçdaroğlu Konya’da, Akşener Burdur’da

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 24 derece olacak. Ankara güneşli 28, İzmir güneşli 31, Antalya güneşli 26, Diyarbakır güneşli 36 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Konya’da. Kılıçdaroğlu, Mevlana Müzesi’ni ziyaret edecek, çiftçi kadınlar ile bölge toplantısında buluşacak, Karapınar ilçesinde esnaf ziyaretinde bulunacak, “Muhtarlar ve Çiftçi Buluşması”na katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Burdur’da. Akşener, il merkezi ile Yeşilova ve Bucak ilçelerinde esnaf ziyaretinde bulunacak, Burdur Belediye Başkanlığı’nı ve Kocaaliler Belde Belediyesi’ni ziyaret edecek.

Resmi Gazete’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla atama kararı yayımlandı. Atama kararına göre, Adalet Bakanlığı Bakan Yardımcılığı’na Akın Gürlek atandı. Akın Gürlek, muhaliflerin yargılandığı davalarda tartışma yaratan isim alarak tanınıyor. 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden bakan yardımcılığına atanan Gürlek, eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu hapisle cezalandırmıştı. Gürlek, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi 20 avukatın yargılandığı davada da ceza yağdırmıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) üyelerine hakaret ettiği suçlamasıyla yargılanığı dava 21 Eylül’e ertelendi. Dava sonrası açıklama yapan İmamoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “İstanbul seçimlerinden sonra hüngür hüngür ağladım” sözlerini hatırlatarak, “Alıştılar ağlamaya, önümüzdeki ilk seçimde de bu kez onları hep beraber hıçkıra hıçkıra ağlatacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süre sonra partisinin grup toplantısında konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Gezi’nin yıldönümüne, ekonomiden dış politikaya kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulunan Erdoğan, konuşmasında Gezi eylemlerine geniş yer ayırdı. Gezi Parkı eylemlerine katılan protestoculara seslenen Erdoğan, “Bunlar çürük, bunlar sürtük. Bunlar böyle. Kamu binalarının, belediye otobüslerinin, sokakların yakıldığı Gezi olaylarının arkasında hangi güçlerin olduğunu biz biliyoruz” dedi.

Erdoğan, grup toplantısında Kılıçdaroğlu’na 10 soru yöneltti. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığındaki bütün rakiplerini aynı masaya topladığını savunan Erdoğan, “Yüreği yetip 2023’te cumhurbaşkanı adayı olacak mı?” diye sordu. 

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın sorularına Twitter’dan 10 cevap verdi. CHP lideri, “Var mısın yarın erken seçimi ilan etmeye, aynı gün adayımızı açıklayalım. Var mı sende o yürek Erdoğan” dedi.

Günlük koronavirüs vakası sayılarının binin altına düşmesinin ardından toplu taşımada maske takma zorunluluğu kaldırılırken salgında yeni bir gelişme daha meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tablosunun artık günlük değil haftalık açıklanacağını söyledi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 43 kuruş, euro kuru ise 17 lira 63 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 568 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 975 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 114,21 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu. İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyeliği hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, Yunanistan’ı da hedef alırken olası bir Suriye operasyonu hakkında da konuştu. Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması’nın bozulduğunu açıklayan Erdoğan, “Türkiye ile dans etmeye kalkma. Yolda kalırsın. Bunlarla ikili görüşmeler de yapmayacaklar çünkü bu Yunanistan maalesef yola gelmeyecek” diye konuştu. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğine ilişkin yoğun diplomasi trafiği yaşandığını belirterek, “Niçin bu ülkelerin üyeliğine karşı olduğumuzu anlattık. Avrupa Birliği üyeliğimiz başta olmak üzere, birçok acı tecrübe ile, belgeye bağlanmamış sözlere inanmamız asla mümkün değildir” dedi. Tel Rıfat ve Münbiç’i “teröristlerden temizlediklerini” savunan Erdoğan, diğer bölgelerde de aşama aşama aynı uygulamayı yapacaklarını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Oklahoma eyaletindeki Tulsa’da bir sağlık merkezine ateş açıldı. İlk belirlemelere göre beş kişi yaşamını yitirdi, yaralıların da olduğu öğrenildi. Tulsa Polis Departmanı’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, St. Francis Hastane kampüsüne elinde tüfekle giren kişi ateş açtı. Saldırıda çok sayıda yaralının da olduğu duyuruldu. Saldırganın kimliği araştırılıyor.

New York Times için bir makale kaleme alan ABD Başkanı Joe Biden, fikir ayrılıklarına rağmen Putin’i devirme gibi bir planlarının olmadığını söyledi. ABD ve müttefiklerine bir saldırı olmadığı sürece savaşa direkt katılmayacağının da altını çizen Biden, Ukrayna’ya yüksek teknoloji, orta menzilli roket sistemleri gönderme kararı aldığını da duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’nin Ukrayna limanlarının mayınlardan temizlenmesine yardım etmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. Lavrov, “Putin ile Erdoğan arasındaki görüşme sonucunda, Türk meslektaşların Ukrayna limanlarının mayından temizlenmesine yardım etmeye çalışması konusunda mutabakat sağlandı” dedi. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin kaygılarının giderilmesi için üç ülkenin yetkilileriyle Brüksel’de görüşeceğini açıkladı. Stoltenberg, Erdoğan ve Finlandiya ile İsveç liderleriyle temas halinde olduğunu söyledi. Diğer NATO müttefiklerinin Türkiye kadar terör saldırılarına maruz kalmadığını vurgulayan Stoltenberg, Türkiye’nin endişeleri için ortak bir yol bulunacağından emin olduğunu belirtti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe Kulübü, teknik direktör Jorge Jesus ile görüşmelere başlandığını Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi. Sarı-lacivertliler, Portekizli teknik direktör ile 1+1 yıllık sözleşme imzaladı.

Sezonun ikinci grand slam tenis turnuvası Fransa Açık’ta (Roland Garros) erkeklerin 8 numaralı seribaşı Casper Ruud, dünya 40 numarası Holger Rune’yi 3-1 yenerek yarı finale çıktı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.