Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (7 Haziran 2022): Benzin ve motorine yine zam

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 21 derece olacak. Ankara bulutlu 22, İzmir güneşli 27, Antalya güneşli 27, Diyarbakır güneşli 30 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) grup toplantıları yapılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda Avukatlık Kanunu görüşülecek. Teklife göre, avukatlık stajına fiilen engel olmamak şartıyla herhangi bir işte sigortalı çalışılması avukatlık stajının yapılmasına engel olmayacak. Birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından adli yardım bürosu oluşturulacak.

Adalet Komisyonu’nda 6. yargı paketi ele alınacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın gündeminde ekonomi vardı. Türkiye’deki sorunların asıl sebebinin enflasyon olmadığını savunan Erdoğan, “Enflasyon bir sorundur ama Türkiye’nin sorunlarının asıl sebebi değildir. Fiili bir hayat pahalılığı sorunu var” dedi. “Kazanan kim? Tuzu kuru bir kesim. Dışarıdan gelen sıcak para sahibi onlar” diyen Erdoğan faizi indirmeye devam edeceklerini belirtti. Erdoğan, tüm memurların ek göstergelerinde 600 puanlık yükseltmeye gidildiğini açıkladı.

Altı muhalefet lideri tarafından oluşturulan Seçim Güvenliği Komisyonu, seçim güvenliğine ilişkin mutabakata vardıkları konuları açıkladı. Açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği SADAT’ın seçimleri provoke edeceği yönündeki iddialara dikkat çekilerek, İçişleri Bakanlığı uyarıldı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 16 lira 63 kuruş, euro kuru ise 17 lira 82 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 648 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 983 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 120,24 dolar.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı Deniz Demir, benzin ve motorine zam geleceğini açıkladı. Twitter hesabından paylaşımda bulunan Demir, benzinin 1 lira 20 kuruş, motorinin de 1 lira 40 kuruş zamlanacağını bildirdi. Demir, “7 Haziran’dan geçerli olmak üzere motorine 1 lira 40 kuruş, 8 Haziran’dan geçerli olmak üzere benzine 1 lira 20 kuruş zam gelecek” diye yazdı.

Dünya gündemine bakalım.

İngiltere’de iktidardaki Muhafazakâr Parti, liderleri Başbakan Boris Johnson için güvenoylaması yaptı. Johnson, oylamayı 148’e karşı 211 oyla kazandı. Johnson’a karşı duran milletvekillerinden alınan bilgiye göre, başbakana güvenin ciddi oranda azaldığı, bu oylamayı kazansa bile birçok milletvekilinin Johnson’ın önümüzdeki seçimde kaybedeceğini düşündüğünü bildirdi. 

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi oturumunda, Rusya’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Vassily Nebenzia, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’in Rusya’yı küresel bir gıda krizine neden olmakla suçlamasının ardından toplantıyı terk etti. Michel, Rusya’nın gıda kaynaklarını gelişmekte olan dünyaya karşı “gizli bir füze” olarak kullandığını ve insanları yoksulluğa zorladığını söyledi. Büyükelçi ise Michel’i yalan söylemekle suçladı. 

Türkiye siyasî tarihinde her zaman inişli-çıkışlı seyreden Ankara-Atina ilişkileri şu günlerde en gergin dönemlerinden birini yaşıyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunanistan ile Türkiye arasında gerilim tırmanırken Reuters haber ajansına açıklamalarda bulundu. Miçotakis, Türkiye’nin tavrı değişirse ilişkilerin iyileşebileceğini söyledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Faroe Adaları’nı 4-0 mağlup eden Türkiye A Milli Futbol Takımı, Uluslar Ligi’ndeki ikinci sınavında deplasmanda Litvanya ile karşı karşıya gelecek. Litvanya-Türkiye maçını Sırbistan Futbol Federasyonu’ndan Novak Simovic yönetecek. Bu akşam saat 21.45’te başlayacak mücadele TRT 1’den naklen yayınlanacak.

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenen Avrupa Ragbi Konferans 1 Müsabakaları’nda mücadele eden Büyük Erkekler 7’li Ragbi Milli Takımı, Avrupa üçüncüsü oldu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.