Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Haziran 2022): CHP’den SADAT’a suç duyurusu

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 24 derece olacak. Ankara yağışlı 21, İzmir güneşli 28, Antalya güneşli 24, Diyarbakır güneşli 31 derece olacak.

Bugün Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Malatya, Elazığ, Bingöl, Samsun, Amasya, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Hatay’da yoğun yağış bekleniyor. Meteoroloji ise bu illerde sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, ani kuvvetli rüzgar ve fırtına, heyelanlara karşı tedbir alınmasını istedi.

Başkent Ankara geçen haftadan beri kuvvetli sağanak yağış etkisi altında. Bazı yerlerde sel meydana gelirken yaşanan afette dört kişi hayatını kaybetti.  

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları yapılacak. 

TBMM Genel Kurulu’nda sağlık çalışanlarının mali haklarının iyileştirilmesini öngören kanun teklifi görüşülecek.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan 17 dosyayı bugün görüşecek. Açılan davaların 11’i barolara, biri Türkiye İşçi Partisi’ne ait. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in başvurusu da değerlendirilecek. Akşener’in duruşmaya katılma programı ise iptal oldu.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığındaki heyet, bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ (SADAT) hakkında suç duyurusunda bulunacak. CHP heyeti, suç duyurusunda bulunmalarının ardından Ankara Adliyesi önünde açıklama yapacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz gazı için tarih verdi. Karadeniz gazı için yoğun mesai yürütüldüğünü, Fatih’in keşfinin ardından Yavuz ve Kanuni sondaj gemilerinin de Karadeniz’e getirildiğini anlatan Erdoğan, “2023’ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğalgazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız” dedi.

Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de kalabalık bir grup tarafından darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın faillerinin yargılandığı davada, görüntü kayıtları hakkında gerçeğe aykırı rapor sunan elektrik elektronik mühendisi Serkan Uğurluoğlu, TMMOB Yüksek Onur Kurulu tarafından altı ay süreyle meslekten men edildi. Ali İsmail Korkmaz cinayetinin faillerinin yargılandığı davada bilirkişi olarak görevlendirilen Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde görevli elektrik-elektronik mühendisi Serkan Uğurluoğlu, mahkeme heyetine sunduğu bilirkişi raporunda Ali İsmail’in darp edilmesine dair herhangi bir görüntü kaydı olmadığını savunmuştu.

Türkiye Barolar Birliği (TBB), yatırımlar karşılığında Türk vatandaşlığı verilmesinin “vatandaşlık kavramını soyutlaştırdığını ve özünden uzaklaştırdığını” belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu. TBB’den yapılan açıklamada, Türk vatandaşlığı almak için 400 bin dolar değerinde gayrimenkul yatırımı gerektiren yönetmeliğin, Türk Vatandaşlığı Kanunu’na aykırı olduğu belirtildi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 27 kuruş, euro kuru ise 18 lira 7 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 510 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 14 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 122,8 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

İngiltere’de Temyiz Mahkemesi, ülkeye yasadışı yollarla gelen sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesine yönelik planın devam etmesine karar verdi. İlk kaçak göçmen kafilesinin yarın İngiltere’den Ruanda’ya gönderilmesi planlanıyor.

Ünlü aktör Kevin Spacey, üç erkeğe dört ayrı cinsel taciz suçlamasıyla İngiltere’de yargılanacak. Spacey perşembe günü (16 Haziran) Londra’da hâkim karşısına çıkacak. 

Brezilya’nın Javari bölgesinde kaybolan İngiliz gazeteci Dom Phillips ve Brezilyalı yağmur ormanları uzmanı Bruno Pereira’yı arama çalışmaları sırasında iki ceset bulundu. Phillips’in üvey kardeşini telefonla arayan Brezilya’nın İngiltere büyükelçisi, nehir kıyısında bir ağaca bağlı iki ceset bulduklarını ancak cesetlerin kimliklerin henüz belirlenmediğini söyledi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe, Santa Clara forması giyen Brezilyalı futbolcu Lincoln Henrique’nin transferi için kulübüyle anlaştığını duyurdu. Fenerbahçe’nin, orta saha oyuncusuyla dört yıllık anlaşma sağlaması bekleniyor.

Avustralya Milli Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri kıtalararası play-off final maçında Peru’yu penaltılar sonucu 5-4 yenerek finallere katılma hakkı kazandı. Avustralya, 21 Kasım-18 Aralık 2022 tarihlerinde Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası’nda Fransa, Danimarka ve Tunus’un yer aldığı D Grubu’nda mücadele edecek.

ING Basketbol Süper Ligi’nde şampiyon Fenerbahçe Beko. Final serisi dördüncü maçında Anadolu Efes’i deplasmanda 92-80 ile mağlup eden Fenerbahçe Beko seriyi 3-1’e getirdi ve ING Basketbol Süper Ligi 2021-2022 sezonu şampiyonu oldu!

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.