Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Haziran 2022): İsrail seçime gidiyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava yağmurlu, sıcaklık 25 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 24, İzmir güneşli 29, Antalya güneşli 29, Diyarbakır güneşli 37 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) grup toplantıları yapılacak. 

Basın meslek örgütleri bugün sosyal medya yasa tasarısını protesto etmek için toplanıyor. “Sansür yasasına hayır” diyen gazeteciler, İstanbul-Tünel’de saat 18:00’de, çarşamba günü ise TBMM’de toplanacak. 

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili biri tutuklu altı sanığın yargılandığı davanın karar duruşması dün (20 Haziran) Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkeme heyeti sanık Cemal Metin Avcı’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını, haksız tahrik indirimiyle 23 yıla indirdi. Avcı’nın kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, eski eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan ise “suç delillerini gizleme” suçlamasından beraat etti. İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Bursa başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok ilinde mahkeme heyetinin kararı protesto edilecek.

Musa Anter cinayetinin de dahil edildiği JİTEM ana davasının 35. duruşması, dün (20 Haziran) Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 20 Eylül’de zaman aşımına uğrama tehdidiyle karşı karşıya olan dava, 15 Eylül 2022’ye ertelendi. Duruşmanın ardından, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde yapılan basın toplantısında konuşan Anter’in oğlu Dicle Anter, “20 Eylül’de 30 senesi dolan davanın böyle sonuçlanmasını kabul etmeyeceğiz, böyle davalarda zaman aşımı insanlık suçudur” dedi.

Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan’a devredilmesine muhalefet şerhi koymasının ardından Kahramanmaraş’a tayin edilen hâkim Nimet Demir, mesleği bırakacağını belirterek, “Ailemle görüşüyorum. Onlarla birlikte ortak karar vereceğiz. Ama hemen dilekçemi vermeyi düşünüyorum. Bu arada vermiş olduğumuz kararlar var. Onların gerekçelerini yazmak, toparlamak için bir zamana ihtiyacım var. Bu zamanı geçirdikten sonra ayrılacağım” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 31 kuruş, euro kuru ise 18 lira 23 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 539 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 24 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 115,26 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşanan krizin çözümüne dair girişimler ele alındı.

İsrail’de Başbakan Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, meclisi feshederek erken seçime gitme kararı aldı. Bennett, kararın ardından “İsrail için doğru kararı aldığımızı düşünüyoruz” dedi. Bu açıklamanın, koalisyon üyelerine, savunma ve içişleri bakanlarına sürpriz olduğu söyleniyor. İsrail’de dört yılda beşinci kez sandığa gidiliyor. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto Süper Lig’de yer alan kulüplerin 2022-2023 sezonu takım harcama limitleri belli oldu. TFF; yüzde 40 sapmayla harcama limitini Galatasaray için 1 milyar 545 milyon lira olarak belirlerken, Fenerbahçe’ye 1 milyar 378 milyon, Beşiktaş’a 960 ve Trabzonspor’a 879 milyon lira harcama limiti verdi.

Galatasaray’da Dursun Özbek’in başkanlığa gelişinin ardından ilk ayrılık gerçekleşti. Sarı Kırmızılılar, Sportif Direktör Pasquale Sensibile ile yollarını ayırdı. Galatasaray, Sensibile’nin gönderilmesinin ardına yerine Cenk Ergün’ü getirdi. Yapılan açıklamada, “Galatasaray Spor Kulübü Futbol Direktörlüğü görevine Cenk Ergün getirilmiştir. Kendisine yeni görevinde başarılar dileriz” ifadeleri kullanıldı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.