Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Temmuz 2022): Fed faiz kararını açıklayacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 32 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 31 derece; İzmir güneşli 37, Antalya güneşli 38, Diyarbakır güneşli 40 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki beş dosya TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nda görüşüldü. AKP, MHP ve İYİ Partili üyelerin oylarıyla komisyondan dokunulmazlığın kaldırılması yönünde karar çıktı. Komisyon oylamasında CHP ve HDP, Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmaması yönünde oy kullandı. Dokunulmazlığın kaldırılması TBMM Genel Kurulu’nda karar veriliyor. CHP’nin talebi üzerine “sağlıkta şiddet” konusunun görüşülmesi üzerine Meclis, 1 Ağustos’ta olağanüstü toplantıya çağrılmıştı. Pazartesi günü TBMM’de 200 milletvekili hazır bulunur ve Meclis çalışmaya başlayabilirse, Aydeniz’in dokunulmazlık dosyasının da öncelikli olarak görüşülüp oylanarak karara bağlanması bekleniyor.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP’nin başvurusu üzerine sağlıkta şiddet konusunu görüşmek üzere Meclis’i 1 Ağustos Pazartesi günü saat 15.00’te olağanüstü toplantıya çağırdı. AKP, MHP ve HDP toplantıya katılmayacaklarını açıkladı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 85 kuruş, euro kuru ise 18 lira 14 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 537 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 986 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 104,54 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıklayacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos’ta Rusya’ya gidecek.

Ukrayna ve Rusya’nın Türkiye’de küresel gıda krizini hafifletmeye yardımcı olmak için anlaşma imzalaması sonucu tahıl kervanları oluşturulmaya başlanmıştı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Ukrayna tahılını Karadeniz üzerinden taşıyacak gemilerin denetimlerini, Ortak Koordinasyon Komitesi’nin desteğiyle Türkiye’nin yapacağını açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı da merkezin faaliyetlerine İstanbul’da başladığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Irak’ın Zaho bölgesinde ikisi çocuk en az dokuz kişinin hayatını kaybettiği ve 23 kişinin yaralandığı saldırıya dair kınama mesajı yayımladı. Saldırının “en güçlü şekilde” kınandığı belirtilen açıklamada, BMGK üyelerine saldırıyla ilgili soruşturmada Irak makamlarıyla işbirliği çağrısı yapıldı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe, bugün (27 Temmuz) UEFA Şampiyonlar Ligi 2. Tur rövanş maçında Ukrayna temsilcisi Dinamo Kiev ile karşılaşacak. Ülker Stadyumu’nda oynanacak müsabaka Türkiye saati ile 20.00’de başlayacak. Turun ilk mücadelesi golsüz eşitlikle sona ermişti.

Fenerbahçe Kulübü, Brezilyalı futbolcu Gustavo Henrique’nin transferinde sona yaklaştı. Sarı-lacivertli kulübün sosyal medya hesaplarından yapılan açıklamada, Flamengo forması giyen Gustavo Henrique’nin transferi için oyuncu ve kulübüyle prensip anlaşmasına varıldığı bildirildi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.