Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Ağustos 2022): Enflasyon rakamları açıklanacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 33 derece olacak. Ankara’da hava güneşli, sıcaklık 33 derece; İzmir güneşli 37, Antalya güneşli 32, Diyarbakır güneşli 41 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sorularının çalındığı iddiasıyla gündeme gelen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Halis Aygün’ü görevden aldı. Karar Resmi Gazete’nin bugünkü (3 Ağustos) sayısında ilan edildi. KPSS’nin geçen pazar (31 temmuz) günü yapılan Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumuyla ilgili bir iddia ortaya atılmıştı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, soruların önceden bir yayınevi tarafından bilindiğini ileri sürmüştü. ÖSYM ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada iddiaların asılsız olduğunu belirtmişti.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Medyascope için yazdı. İktidarın Suriye’ye düzenlemeyi planladığı harekâtı değerlendiren Demirtaş, “Böyle bir savaş ülke ve halk yararına değil, olsa olsa AKP-MHP iktidarı yararına olur. Dolayısıyla halkı düşünen ve demokrasiyi savunan her kesim savaşa karşı sesini cesurca yükseltmelidir” dedi. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li 128 milletvekili dün (2 Ağustos) grup toplantısı için Erzurum’a gitti. Kılıçdaroğlu, çok sayıda esnafın dükkanlarını ziyaret etti ve sorunlarını dinledi. Bir vatandaşın Kılıçdaroğlu’na PKK ile işbirliği yaptığını söylemesi üzerine CHP lideri, vatandaşa “Kim PKK’ya yandaşlık yapıyorsa Allah belasını versin” cevabını verdi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 94 kuruş, euro kuru ise 18 lira 28 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 647 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 20 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 100,6 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Asya turu kapsamında ziyaret edeceği Tayvan’a vardı. Pelosi’nin uçağı yerel saatle 22.44’te başkent Taipei’deki Songşan Havalimanı’na indi. Pelosi’nin bugün Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşmesi bekleniyor.

Ukrayna’dan tahıl sevkiyatı başladı. Odessa Limanı’ndan yola çıkan ve 26 bin ton mısır taşıyan gemi, İstanbul’a vardı. Gemi, Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde denetlenecek. Denetleme sonucuna göre gemi yoluna devam edecek. Geminin denetim sonrası İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerek Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki limana ulaşması hedefleniyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Trabzonspor’un UEFA Şampiyonlar Ligi Playoff turundaki rakibi Danimarka temsilci FC Kopenhag oldu. Eşleşmede ilk maç 16-17 Ağustos tarihlerinde Danimarka’da rövanş karşılaşması ise 23-24 Ağustos tarihlerinde Türkiye’de oynanacak.

Fenerbahçe, Slovacko’yu elemesi halinde Avrupa Ligi play-off turunda Austria Wien ile karşılaşacak. Sivasspor, Avrupa Ligi play-off turunda Malmö-Diddeleng eşleşmesinin galibiyle karşılaşacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.