Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (16 Ağustos 2022): Kılıçdaroğlu Nevşehir’de

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 29 derece olacak. Ankara bulutlu 31 derece; İzmir bulutlu 33, Antalya bulutlu 31, Diyarbakır güneşli 39 derece olacak. 

Ankara’da saat 16:30’da başlayan sağanak yağış ve fırtına sonucunda bir kişi hayatını kaybetti ve altı kişi de yaralandı. Dördü öğrenci altı yaralı hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.  

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün Nevşehir’de. Kılıçdaroğlu, tarihi Beştaşlar mesire alanını ziyaret edecek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ Projesi Lansmanı’na katılacak, Hacı Bektaş Veli Türbesi ziyaretinin ardından Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri Programı’na katılacak. Medyascope Ankara temsilcimiz Hıdır Göktaş ve Barış Yalınkılınç Kılıçdaroğlu’nu takip edecek. Gelişmeleri bizden alabilirsiniz.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’nin 21. yıldönümü programında konuştu. Erdoğan, “Kuruluşundan bugüne AK Parti çatısı altında görev yapmış, oy vererek partimize destek olmuş her bir kardeşime, her bir vatandaşıma teşekkür ediyorum” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri nedeniyle CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında “resen” soruşturma başlattı. Kaftancıoğlu, partisinin 81 il gençlik kolları başkanıyla yaptığı toplantıda “Demokrasi yoluyla bir diktatörü bu ülkeden göndereceğiz” demişti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 96 kuruş, euro kuru ise 18 lira 25 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 857 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 29 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 94,26 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı konut satış istatistiklerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

İsveç merkezli mobilya devi IKEA, Rusya’da çevrimiçi ürün satışlarını sonlandırdı. IKEA, Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle mart ayında Rusya’dan çekilmişti. IKEA’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “IKEA ürünlerinin müşterilerimize, ayrıca kurumsal müşterilerimize yönelik çevrimiçi satışını tamamladık. Sitede sepet, alışveriş listesi ve kişisel hesap erişilmez durumda” denildi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto Süper Lig’in ikinci haftasında Fenerbahçe deplasmanda Kasımpaşa’yı 6-0 yendi. Sarı-lacivertlilere farklı galibiyeti getiren golleri; 8’de King, 34 ve 58’de Valencia, 45+2’de Emre Mor, 86 ve 90+2’de Arda Güler kaydetti. Kasımpaşa’da Hasan Emre, 16. dakikada direkt kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Fenerbahçe 4 puana yükseldi.

Almanya’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda mücadele eden milli atlet Yasemin Can altın madalya elde etti. 10 bin metre yarışlarında Türkiye’yi temsil eden Yasemin Can 30:32.57’lik derecesiyle altın madalya kazandı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.