Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Eylül 2022): Erdoğan Serkan Taranoğlu’nu görevden aldı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 30 derece olacak. Ankara bulutlu 33 derece; İzmir bulutlu 33, Antalya bulutlu 30, Diyarbakır bulutlu 42 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen yolsuzluk tartışmalarında adı geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Serkan Taranoğlu görevden alındı. Taranoğlu’nun görevden alındığını AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dün (1 Eylül) yapılan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan’ın, dün (1 Eylül) Adli Yıl Açılış Töreni’nde yaptığı konuşma, cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen ve tek yetkili olduğu belirtilen yayın sağlayıcı tarafından yayına verilmedi. İlk konuşmacı olan Sağkan’ın kürsüden inmesinin ardından, canlı yayına geçildi. TBB, “Bu durum ifade özgürlüğünün yanı sıra halkın haber alma ve basın özgürlüğü bakımından açıkça bir sansür anlamı taşımaktadır” açıklaması yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, devletin finans kurumlarını bünyesinde barındıracak Finans Şehir’in ulaşım sorununu büyük oranda çözecek Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için Avrupa Kalkınma Bankası’ndan aldıkları 75 milyon euroluk ek krediye onay vermeyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye seslendi. İmamoğlu, “Sayın Bakan, bir an önce imzalayın ki Finans Şehir’in ulaşımla ilgili sorununu İstanbul halkı adına ve ülkemiz adına çözebilelim” dedi.

1 Eylül Dünya Barış Günü Türkiye’de Emek ve Demokrasi Güçleri’nin düzenlediği bazı etkinliklerle kutlandı. İstanbul-Kadıköy’de toplanan eylemcilere polis müdahale etti, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 21 kuruş, euro kuru ise 18 lira 14 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 142 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 995 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 94,17 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 31 Ağustos’ta hayatını kaybeden eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Mihail Gorbaçov’un naaşını hastanede ziyaret etti. Putin, “programındaki kısıtlamalar” nedeniyle, Gorbaçov’un cenazesine katılmayacak.

Almanya’da, Rusya’dan ithal edilen gaza bağımlılığı azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kamu binaları, heykeller, anıtlar ve tabelaların ışıkları yerel saatle 22:00’den itibaren kapatıldı. Ayrıca hastaneler dışındaki kamu binaları, 19 derecenin üzerinde ısıtılmayacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Donald Trump’ın “Amerika’yı yeniden yücelt” (MAGA) hareketinin demokrasi için bir tehdit olduğunu söyledi. Pensilvanya’da konuşan Biden, “MAGA güçleri bu ülkeyi geri almaya kararlı” dedi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Riva’daki binasına silahlı saldırıda bulunuldu. Saldırının TFF’deki yönetim kurulu toplantısı sırasında gerçekleştiği öğrenildi. Toplantının yapılacağı ve başkanlık katının bulunduğu bölümü hedef alan saldırıda herhangi bir yaralanma olmadığı öğrenilirken, binaya beş kurşun isabet ettiği bildirildi. 

Öte yandan Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, Kulüpler Birliği Vakfının talebi doğrultusunda Rezerv Lig’in kaldırıldığını açıkladı. 

2022 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda A Milli Takım’ın yer aldığı A Grubu’nda ilk maçlar tamamlandı. A Milli Basketbol Takımı’nın Karadağ’ı 72-68 yendiği grupta ilk maçların sonuçları şöyle:

İspanya-Bulgaristan: 114-87

Belçika-Gürcistan: 79-76

Türkiye, grubundaki ikinci maçında 3 Eylül Cumartesi günü Bulgaristan ile karşılaşacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.