Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (19 Eylül 2022): Kraliçe Elizabeth’in cenaze töreni

Editör: Gamze Elvan

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Sahra Atila, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 22 derece olacak. Ankara bulutlu 26 derece; İzmir bulutlu 30, Antalya bulutlu 28, Diyarbakır bulutlu 34 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugünkü programı hayli yoğun. Kılıçdaroğlu ilk başta Adıyaman’a, daha sonra da Malatya’ya gidecek. Kılıçdaroğlu Adıyaman’da Şambayat ve Gölbaşı belediyeleri ile esnafı ziyaret edecek, Malatya’daysa kanaat önderleriyle görüşecek ve partisinin il başkanlığının yeni hizmet binasının açılışına katılacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de bugün Ankara’da. Akşener, Etimesgut’ta esnafı ziyaret edecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) katılım çağrısı yaptığı Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin LGBTİ+’ları hedef alan “Büyük Aile Buluşması” mitingi dün (18 Eylül) İstanbul Saraçhane’de yapıldı. Mitingde Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Meltem Ayvalı, Türkiye Gençlik Birliği Genel Başkanı Dilek Çınar ve Tuğçe Kazaz gibi isimler açıklama yaptı. “Büyük Aile Buluşması” mitingi gün içerisinde yağan yağmura rağmen devam etti. Kitle düzenlenen mitingin ardından Beyazıt’a ilerledi. Burada okunan manifestonun ardından etkinlik tamamlandı.

Çorum’daki Osmancık Belediyesi, sanatçı Aleyna Tilki’nin konserini, İstanbul’da LGBTİ+ karşıtı yürüyüşle ilgili paylaşımı nedeniyle iptal ettiğini duyurdu. MHP’li Osmancık Belediyesi’nin yazılı açıklamasına göre Tilki’nin, 24 Eylül Cumartesi günü vereceği konser iptal edildi. Açıklamada, “Şarkıcı Aleyna Tilki’nin 17.09.2022 tarihinde sosyal medyada yapmış olduğu kültürümüzle bağdaşmayan açıklamaları, halkımızın nezdinde üzüntüyle karşılanmıştır” denildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 26 kuruş, euro kuru ise 18 lira 28 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 377 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 980 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 91,93 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD). Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kurulu’nun üst düzey çalışmalarına katılmak için ABD’nin New York kentine gitti. Erdoğan’ın New York ziyareti kapsamında bazı ikili görüşmeler de yapması bekleniyor. Erdoğan, ABD’deki Türk sivil toplum kuruluşlarının ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle de görüşecek. Erdoğan’ın, ABD Başkanı Joe Biden’ın heyet başkanları onuruna vereceği resepsiyona katılması da bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün (17 Eylül) ABD’nin New York kentinde bulunan Central Park’ı gezdi. Erdoğan, yürüyüşü sırasında parkta bulunanlar ile sohbet etti ve fotoğraf çektirdi. Bankta oturduğu bir sırada yanına gelen bir kişi, Erdoğan’a Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından ortaya çıkan tahıl krizinde oynadığı rol için teşekkür etti. Öte yandan Erdoğan’ın yürüyüş yaptığı sırada gördüğü bir çifti, sigara içtiği için uyardığı anlar da gündem oldu. Erdoğan’ın “Sigara içmesin, bıraksın” dediği anlar da kameralara yansıdı.

96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in cenaze töreni bugün düzenlenecek. Kraliçe’nin tabutu Westminster Kilisesi’ne getirilecek. Westminster’daki törenin ardından tabut, önce Wellington Arch’a daha sonra ise Windsor Kalesi’ne götürülecek. Cenaze aracı naaşı Windsor’daki St. George Şapeli’ne nakledecek ve Kraliçe’nin defin işlemi burada düzenlenecek. BBC’nin haberine göre Kraliçe’nin cenaze törenine 500 devlet ve hükümet başkanı davet edildi. Avrupa’daki kraliyet ailelerinin mensupları ve Kraliçe II. Elizabeth ile kan bağı olan kraliyet ailesi üyeleri törene katılacak. Belçika, Hollanda, İspanya Norveç, İsveç, Danimarka ve Monako kraliyet aileleri daveti kabul etti. ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden, diğer ülkelerin liderleri gibi otobüsle değil, özel zırhlı aracıyla Londra’ya gelecek. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerin liderleri de cenaze törenine davet edildi. Törene davet edilmeyenler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko da bulunuyor.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

1 Eylül’de başlayan EuroBasket 2022 bugün (18 Eylül) oynanan final ve üçüncülük karşılaşmaları ile sona erdi. Finalde Fransa’yı 88-76 mağlup eden İspanya şampiyonluğa ulaştı. Üçüncülük mücadelesinde ise ev sahibi Almanya, Polonya’yı mağlup ederek bronz madalyanın sahibi oldu.

Süper Lig’de geçtiğimiz haftayı BAY geçen ve Avrupa Ligi’nde Rennes ile 2-2 berabere kalan Fenerbahçe, 7. hafta maçında Corendon Alanyaspor’u 5-0’lık skorla mağlup etti.

Trabzonspor ise sahasında Gaziantep FK’yı 3-2 ile geçti.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.