Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (20 Eylül 2022): Erdoğan BM Genel Kurulu’nda konuşacak

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 23 derece olacak. Ankara bulutlu 26 derece; İzmir bulutlu 27, Antalya bulutlu 27, Diyarbakır bulutlu 35 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Elazığ’da. Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gazi Meslek Teknik Anadolu Lisesi’nin temel atma törenine katılacak, partisinin milletvekilleriyle grup toplantısında bir araya gelecek, esnafı ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu dün akşam, Elazığ’a yapacağı ziyaret öncesi şehrin her yanına asılan afişlerle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Afişlerin önünde fotoğraf çekilen Kılıçdaroğlu, “Ne uğruna yapıyorsunuz bunları? Biraz daha çalmak çırpmak için. Yurttaşlarımıza hakaretler etmeye, ayrıştırmaya değer mi ey saray?” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün de Ankara’da. Akşener, Pursaklar ve Keçiören’de esnafı ziyaret edecek. Akşener dün de Ankara’nın Etimesgut ilçesinde esnafı ziyaret etti. Akşener, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “açılım süreci” dönemindeki yaklaşımını eleştirdi, kendisini dinleyenlere “Milliyetçiliğimden şüpheniz var mı?” diye sordu. Akşener, batı bölgelerine gittiğinde kendisine “PKK’lı”, doğu illerine gittiğinde ise “faili meçhulcü” dediklerini belirterek, “Bu can bu bedende durdukça, bizi Kürtlerle düşman edemeyecekler. Kürtlere yanlış bir kelime söylemeyeceğiz, söyletmeyeceğiz” dedi.

Altılı masa ikinci tur buluşması öncesinde genel başkanlar arasındaki trafik hızlandı. Altılı masanın 2 Ekim’de, Meclis açıldıktan bir gün sonra yapacağı görüşme öncesi, liderler arası ikili görüşmeler başladı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün (19 Eylül) akşam Ankara’da bir araya geldi. Diken’den Altan Sancar’ın haberine göre görüşmenin DEVA Partisi’nin geçiş sürecine ilişkin hazırladığı planın taslak halinin liderlere sunulması amacını taşıdığı öğrenildi. 21 Eylül’de de Akşener ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu görüşecek. Geçen hafta da Babacan ve parti yöneticileri, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etmişti. Görüşmede seçim güvenliği ve seçmen tabanı üzerine CHP’nin yaptığı çalışmalar ele alınmıştı. Ayrıntıları haberimizden okuyabilirsiniz. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 29 kuruş, euro kuru ise 18 lira 37 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 199 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 986 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 92,16 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinde, Birleşmiş Milletler’in (BM) 77. Genel Kurulu’nun üst düzey çalışmalarına katılacak. Erdoğan 20 Eylül’de BM Genel Kurulu’na hitap edecek. Erdoğan, konuşmasında, Rusya-Ukrayna savaşından tahıl sevkiyatına, terörle mücadeleden Yunanistan ile yaşanan gerilime kadar pek çok konuya yer verecek.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinde koronavirüs salgınının “sona erdiğini” açıkladı. Bir televizyon kanalında konuşan Biden, salgınla ilgili hâlâ sorunların olduğunu fakat durumun hızla iyileştiğini söyledi. İstatistiklere göre ABD’de koronavirüs nedeniyle ortalama 400 kişi hayatını kaybediyor. 

Meksika’nın batı orta kesiminde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sahile yakın bölgede meydana gelen deprem nedeniyle “tsunami tehdidi” uyarısı yapıldı. Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, deprem sırasında üzerine duvar yıkılan bir kişinin öldüğünü duyurdu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

TFF’nin Riva’daki binasına ateş ettiği iddiasıyla gözaltına alınan ve ev hapsi cezası verilen şahıs, yapılan itirazların ardından hakkında çıkan yakalama kararıyla birlikte cezaevine gönderildi. 

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Türk asıllı Avusturyalı futbolcuları Yusuf Demir’in yerli statüsünde oynaması için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile temasa geçtiklerini söyledi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.