Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (25 Eylül – 2 Ekim): Sizin için seçtiklerimiz

Medyascope olarak bu hafta izleyebileceğiniz film ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri ve kültür-sanat dünyasından gelişmeleri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Derleyen: Edanur Tanış

Bu hafta kültür-sanat dünyasında neler oldu?

  • İslamcı grupların hedef gösterdiği Mohsen Namjoo’nun iki konseri iptal edildi

Son dönemde birçok konser ve festival iptal olurken “Kur’an ayetlerini şarkı yapıyor” gerekçesiyle hedef gösterilen İranlı müzisyen Mohsen Namjoo’nun, Türkiye turnesi kapsamındaki iki konseri iptal edildi. Namjoo’nun 2-10 Aralık tarihlerinde İstanbul, Bursa, Ankara, Konya ve Van’da sahne alması bekleniyordu.

  • R.E.M.’in “Losing my Religion” şarkısı 1 milyar izlenmeye ulaştı

Dünyaca ünlü rock grubu R.E.M.’in 1990’da çıkan “Out of Time” albümünde yer alan “Losing my Religion” şarkısı YouTube’da bir milyar izlenmeye ulaştı. Grubun altıncı albümünde yer alan şarkının klibi Şubat 1991’de yayımlandı. Bir milyar izlenmeyi geçen klip YouTube’a 2 Temmuz 2011’de yüklendi.

  • “Ben Nazım” müzikali dünya prömiyerini yaptı

Şair Nâzım Hikmet’in hayatını anlatan biyografik müzikal “Ben Nazım”, dünya prömiyerini Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda yaptı. Buket Topaktaş müzikali sizin için izledi. Toptaş’ın müzikalle ilgili yazısını okumak için tıklayınız.

  • Squid Game’de yayımlanmayan sahne

Yayımlandığı günden beri pek çok izleyiciye ulaşan Squid Game dizisinin 2. sezonu yaklaşırken Netflix, Squid Game’in ilk sezonundan görülmemiş bir sahne yayımlandı. Büyük ödül için yarışan yarışmacıların olduğu dizinin ikinci sezonu da yakın zamanda seyirciyle buluşacak.

  • Üç boyutlu bir dünyanın izinde: Gözde İlkin’in yeni sergisi “Emanet Zemin”

Türkiye’nin önde gelen genç sanatçılarından Gözde İlkin’in yeni kişisel sergisi “Emanet Zemin”,  14 Eylül’de artSümer’de açıldı. Eserlerinde kullandığı kumaşlarla sıra dışı bir alan yaratan İlkin, toplumsal kimliği ve süreçleri irdeleyerek, ziyaretçilere farklı bakış açıları sunuyor

Sergiyi 12 Kasım’a kadar ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

  • “Vatansız Ahmet”in hayatı film oldu: “Qet – Hiç”

Askerden firar ettiği gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından 1994 yılında vatandaşlıktan çıkarılan ve Diyarbakır İl Göç İdaresi tarafından verilen “vatansız” belgesiyle yaşayan 56 yaşındaki Ahmet Önder’in hayatı film oldu. Yönetmenliğini Fuat Bulut’un yaptığı “Qet – Hiç” isimli kısa filme, Avrupa Birliği Sivil Düşün ile Diyarbakır’daki sivil toplum örgütleri destek verdi.

  • Çeşme Müzik Festivali başladı

Türkiye’de 1980’li ve 90’lı yıllarda büyük ilgi gören Uluslararası Çeşme Müzik Festivali, Çeşme Belediyesi tarafından 25 yıl aradan sonra 2019’da yeniden düzenlenmeye başlandı. Pandemi nedeniyle verilen aradan sonra bu yıl 22-25 Eylül 2022 tarihleri arasında “Balkan Günleri” teması ile düzenlenen festivalde önemli isimler ve gruplar sahne alacak. Festival; tarih, dans, müzik ve yemek kültürü buluşmalarına da ev sahipliği yapacak. 

  • Nilüfer Kent Tiyatrosu yeni sezonda perdelerini “1984”le açtı

Nilüfer Kent Tiyatrosu (NKT) yeni sezona George Orwell’ın meşhur romanı “1984” ile başladı. Robert Icke ve Duncan Macmillan tarafından sahneye uyarlanan oyunun yönetmenliğini Murat Daltaban yapıyor. Oyun, sezon boyunca izlenebilecek. Oyunu ve NKT’nin yeni sezonunu NKT Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban ve oyunun çevirmeni Ayberk Erkay ile konuştuk. Röportajımızı okumak için tıklayın

Bilet fiyatı: 30 lira. 

Bilet almak için tıklayınız.

Bu hafta vizyonda neler var?

  • Whitney

Whitney; 6 Grammy, 30 Billboard Music ödüllü Amerikalı şarkıcı Whitney Houston’ın müzik dünyasında yükselişinden trajik ölümüne dek yaşamını daha önce anlatılmamış hikayelerle ele alan biyografik bir film. Mariah Carey’den Beyoncé’ye nesilleri etkileyen, çalkantılı evliliği ile gündemden hiç düşmeyen sanatçının kendi görüntülerinin yanı sıra en yakınlarının tanıklıkları ve anlatımıyla zenginleşen filmi 30 Eylül haftası boyunca AKM Yeşilçam Sineması’nın 14.00 seansında izleyebilirsiniz.

Bilet almak için tıklayınız.

  • Engin Günaydın’ın yazıp oynadığı “Andropoz”dan ilk fragman

Netflix Türkiye, Engin Günaydın’ın yazıp oynadığı “Andropoz” dizisinden ilk fragmanı paylaştı. Taylan Biraderler’in yönetmen koltuğunda oturduğu yapım, Marmaris’te ailesi ile mütevazi bir hayat süren tuhafiyeci Yusuf’un orta yaş bunalımının etkisiyle tüm hayatını değiştirmeye çalışmasını anlatıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.