Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Eylül 2022): Rusya’da seferberlik karşıtı eylemler sürüyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık ise 26 derece olacak. Ankara bulutlu 28 derece; İzmir bulutlu 27, Antalya bulutlu 28, Diyarbakır bulutlu 34 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Mersin’in Mezitli ilçesindeki Tece Polisevi’ne yaklaşan bir araçtan inen kişiler, buradaki polislere uzun namlulu silahlarla ateş açtı. Polisler, saldırganlara karşılık verdi, çatışma çıktı. Bakanlık ilk açıklamasında, çıkan çatışmada iki polisin yaralandığını bildirdi. Konuyla ilgili Mersin’e giderek açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bir polis arkadaşımız şehit oldu, bir polis arkadaşımız yaralı. Yaralanan iki kadın terörist kendini patlattı. Saldırıda bir polisimiz şehit oldu. Bir tespit belli, ikisinin de kırsalcı olduğunu değerlendiriyoruz. Terör örgütü de belli, hangi terör örgütü olduğu” dedi.

Cinsiyetçi yorum ve sözleri nedeniyle kesin ihraç istemiyle parti disiplinine sevk edilen Tanju Özcan için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu dün (26 Eylül) bir kez daha toplandı. Kurul, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında bir yıl geçici çıkarma cezası verilmesine oybirliğiyle karar verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, altılı masa ikinci tur toplantıları öncesi DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüştü. 2 Ekim öncesi CHP lideri Kılıçdaroğlu altılı masa üyeleri parti liderleri ile tek tek görüşecek. Kılıçdaroğlu’un bugün Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Masada hangi gündemler var? Yaz döneminde yavaşlayan komisyon çalışmalarında ne duruma gelindi? Tempo artacak mı? Bu soruların cevabını 2 Ekim’deki toplantıda alabileceğiz.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 46 kuruş, euro kuru ise 17 lira 83 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 260 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 968 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 84,64 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve AKP Dış İlişkiler Başkanı Efkan Ala başkanlığındaki heyet, F16’lar için ABD Kongresi’nde temaslarda bulunacak. AKP heyeti, ABD Kongresi’nde, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satılması konusunda müzakereleri sürdürmek üzere ABD’nin başkenti Vaşington’a gitti. Ala’nın başkanlığındaki heyet, üç günlük ziyaret kapsamında senatörlerin de arasında bulunduğu Kongre üyeleri ile görüşecek. Heyette, AKP İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç, AKP Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, AKP İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır ile AKP Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker yer alıyor.

Kısmi seferberlik kararının alındığı Rusya’nın Ust-Ilimsk kentinde arkadaşının silah altına alınmasına öfkelenen bir Rus vatandaşı, asker alma şubesine gelerek, “Kimse bir yere gitmiyor” dedi ve sorumlu komisere ateş açtı. Nijni Novgorod kentinde bir asker alma şubesine molotofkokteyli atılırken Ryazan kentinde ise bir kişi seferberliği protesto etmek için kendini ateşe verdi.

Rusya, savaş için ilan edilen kısmi seferberlik sırasındaki silah altına almalarda hatalar yapıldığını kabul etti. Rusya lideri Vladimir Putin’in sözcüsü “Talimatların ihlal edildiği vakalar var. Tüm hatalar düzeltilecek” dedi. 

Küba’da halk LGBTİ+’ların evlenmesine imkân tanıyan yeni aile tasarısının yasalaşmasını referandum ile onayladı. Ülkenin üçte ikisi referandumda “evet” oyu kullandı. Yeni yasaya göre LGBTİ+’lar için taşıyıcı gebelik ve evlat edinme hakları tanınacak.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Uluslar Ligi grup aşamasında 6. hafta maçlarına yedi karşılaşmayla devam edildi. A Ligi 3. Grup mücadelesinde İngiltere, konuk ettiği Almanya ile 3-3 berabere kaldı. Grup maçlarının tamamlandığı 3. Grup’ta İngiltere, B Ligi’ne düştü.

Alınan sonuçlar şöyle:

İngiltere-Almanya: 3-3

Macaristan-İtalya: 0-2

Karadağ-Finlandiya: 0-2

Romanya-Bosna Hersek: 4-1

Kuzey Makedonya-Bulgaristan: 0-1

Cebelitarık-Gürcistan: 1-2

San Marino-Estonya: 0-4

Trabzonspor Kulübü, Norveçli futbolcu Anders Trondsen’in sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiğini duyurdu. Yapılan anlaşmaya göre oyuncuya, 11 taksit halinde 1 milyon 252 bin 500 euro fesih tazminatı ödenecek.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.