Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Ekim 2022): Altılı Masa’nın toplantısından ne çıktı?

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

https://open.spotify.com/episode/0vnKRLzDd1RnRBZ1ljFlB2?si=9BV6nGHqQEShkdLE3UWfdQ

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, yer yer yağışlı sıcaklık ise 22 derece olacak. Ankara bulutlu 22 derece; İzmir az bulutlu 29, Antalya bulutlu 31, Diyarbakır bulutlu 33 derece olacak. 

Meteoroloji, Marmara, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Karadeniz ile Kütahya, Kırıkkale ve Sivas çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceğini tahmin ediyor.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Ankara’da. Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde büyükşehir belediye başkanlarını kabul edecek, Merkez Yönetim Kurulu toplantısına başkanlık yapacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Ankara’da. Akşener partisince düzenlenecek “Engelsiz Yaşam Çalıştayı”na katılacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğindeki Altılı Masa toplantısı dün (2 Ekim) yapıldı. CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nden oluşan Altılı Masa dün yapılan toplantının ardından dokuz başlık için çalışma grubu oluşturulduğunu duyurdu. Bu gruplar, “Hukuk, adalet ve yargı, kamu yönetimi, şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele, ekonomi, finans ve istihdam, sektörel ve bölgesel konular, bilim ve teknoloji, eğitim ve öğretim, sosyal politikalar, dış politika, güvenlik, savunma” olarak açıklandı. Altı liderin imzasıyla açıklanan toplantı bildirisinde belirlenecek ortak cumhurbaşkanı adayının 13. cumhurbaşkanı olacağı, Meclis çoğunluğunun kazanılacağı ve seçimden sonra da güçlü kurumlar oluşturulacağı taahhüdünde bulunuldu. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattının açılış töreninde konuştu. İsim vermeden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu hedef alan Erdoğan, “İstanbul’daki raylı sistem ağının yarısı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından İstanbul’a kazandırılmaktadır. Birileri bizim yaptığımız bu raylı sistemlere ne yapmak istiyor? Sahiplenmek istiyor. Bunların kimler olduğunu anlıyorsunuz değil mi?” dedi. İmamoğlu ise Erdoğan’a “Açılışı yapılan metro hattının maliyeti İBB tarafından karşılanmaktadır. Yani, aslında tüm ülkede olduğu gibi yatırımların tek sahibi kıymetli vatandaşlarımızdır. Pendik-Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu İstanbulumuza hayırlı olsun” diyerek cevap verdi. 

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, partisinin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde konuştu. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği kongrede Özdağ, hem Cumhur İttifakı’nı hem de Altılı Masa’yı eleştirdi. Özdağ, yeniden genel başkan seçildiği kongrede, “Erdoğan’ın seçimi kazanmak için bugüne dek bir milyon 500 bin sığınmacıya vatandaşlık verdiğini” öne sürdü.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 54 kuruş, euro kuru ise 18 lira 19 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 179 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 991 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 87,34 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin tüketici ve yurtiçi üretici fiyat endekslerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

212 milyonluk nüfusuyla Latin Amerika’nın en kalabalık ülkesi olan Brezilya’da 156 milyon seçmen, ülkeyi yönetecek devlet başkanı ve yardımcısını belirlemek için oy kullandı. Halk, devlet başkanı ve yardımcısının yanı sıra eyalet valileri ile Kongre üyelerini belirlemek için de oy verdi. Seçimin ilk turunda adaylar yüzde 50’ye ulaşamadı. Mevcut durumda Luiz Inácio Lula da Silva’nın oyların yüzde 47,9’unu, Jair Bolsonaro’nunsa yüzde 43,7’sini aldığı görülüyor. Başkanın belirlenmesi 30 Ekim’de yapılacak seçimlerin iki turuna kaldı.

İsrail, Rusya ve Ukrayna’dan büyük bir göç dalgasını kabul etmeye hazır olduğunu duyurdu. İsrail Başbakanlık Ofisi’nden konuya ilişkin yazılı yapılan açıklamada, “Rusya ve Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler ışığında İsrail’e büyük bir göç dalgasını kabul etmeye hazırlanıyoruz” denildi. Sözü edilen göç dalgasının on binlerce kişiyi kapsayacağı ifade edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Lyman şehrini geri aldıklarını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Lyman’da 5 bin Rus askerinin Ukrayna ordusu tarafından kuşatılması riski nedeniyle çekilme kararı aldığını açıklamıştı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Zelenskiy, “Lyman kenti Rus işgalcilerden tamamen temizlendi. Savunmacılarımıza teşekkür ederim” dedi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Spor Toto Süper Lig’in 8. haftasında Beşiktaş ile Fenerbahçe arasındaki derbi mücadelesi 0-0 eşitlikle sonuçlandı. Böylelikle 1994-95 sezonundan beri ilk kez siyah-beyazlıların evinde oynanan bir Beşiktaş-Fenerbahçe derbisi golsüz eşitlikle sona ermiş oldu.

İngiltere Premier Lig’in 9. haftasında Manchester City, konuk ettiği Manchester United’ı 6-3 mağlup etti. Sezona iyi başlayan Erling Haaland, bu maçın ardından Premier Lig tarihinde üst üste 3 iç saha maçında hat-trick yapan ilk futbolcu konumuna geldi. 9 gole sahne olan karşılaşma, bugüne kadar filelerin en çok sarsıldığı Manchester derbisi oldu.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.