Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Ekim 2022): Ekonomik güven endeksi açıklanacak

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık ise 22 derece olacak. Ankara az bulutlu 19 derece; İzmir az bulutlu ve açık 26, Antalya az bulutlu ve açık 28, Diyarbakır parçalı bulutlu 22 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Gelecek Partisi “Gelecekte Gençlik Modeli” programını açıklayacak. Genel Başkan Ahmet Davutoğlu da programa katılacak. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün Antalya’da. Akşener, Demre Belediyesi’nin toplu açılış törenine katılacak.

AKP Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, 20 Ekim’de AKP’den ve milletvekilliğinden istifa ettiğini açıklamıştı. Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifası TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi ve milletvekilliği düşürüldü. Fakıbaba’nın milletvekilliğinden istifasının kabul edilmesine ilişkin karar da Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Kimyasal silah kullanımı iddialarıyla ilgili açıklamaları nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı dün (26 Ekim) İstanbul’da gözaltına alındı. İstanbul’da gözaltına alınan Fincancı Ankara’ya götürüldü. Fincancı, bu sabah sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye götürüldü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan gözaltına alındığını bildirdi. Başsavcılık, Fincancı’nın, TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevine son verilmesi ve yeni başkan seçilmesi yönünde karar alınmasını mahkemeden talep etti. Fincancı’nın gözaltına alınmasını İstanbul-Kadıköy’de protesto etmek isteyenlere polis izin vermedi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Adli Tıp Kurumu (ATK), eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un cezaevinde kalamayacağı yönünde rapor verdi. Demans hastası Tuğluk’a ilişkin sürecin nasıl işleyeceğine savcılık karar verecek. HDP’den yapılan açıklamada “Avukatlar henüz raporun içeriğini göremedi. Ancak Adalet Bakanlığı raporun içeriğini teyit etti” denildi. HDP, avukatların, raporun detaylarını öğrenmek üzere Kocaeli 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne gittiğini duyurdu. Açıklamada “Bundan sonraki süreç savcılıkta. Savcılık, bu raporu esas alarak tahliye kararı verebilir” denildi.

Usta gazeteci, radyo ve televizyon sunucusu Halit Kıvanç 97 yaşında yaşamını yitirmişti. Halit Kıvanç’ın cenazesi bugün Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.

Gazeteci ve yazar Ahmet Tulgar (63) geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. İstanbul-Ataşehir’deki evinde hayatını kaybeden Tulgar’ın cenazesi Batı Ataşehir’deki Acıbadem Hastanesi’ne kaldırıldı.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 60 kuruş, euro kuru ise 18 lira 75 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 976 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 994 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 96,02 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu, ekim ayı ekonomik güven endeksini, eylül ayı dış ticaret ile yılın üçüncü çeyreğine ilişkin turizm istatistiklerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekim ayı faiz kararını açıklayacak.

İran’ın Şiraz kentinde düzenlenen silahlı saldırıda 15 kişi hayatını kaybetti, en az 23 kişi yaralandı. Fars Eyaleti Valisi, Şah Çerağ Türbesi’ne yönelik silahlı saldırıya ilişkin, “Teröristin hedefi muhtemelen cemaatle kılınan namazdı. Alanın kapısının kapalı olması nedeniyle kötü niyetini Türbe’nin yanında gerçekleştirdi” dedi. Bu arada IŞİD, saldırıyı üstlendi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-İsveç ilişkileri ele alındı. Erdoğan, İsveç hükümetiyle ikili ilişkileri her alanda ileriye taşımaya hazır olduklarını belirtti. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu 5. hafta mücadelesinde İtalya ekibi Inter, konuk ettiği Çekya temsilcisi Viktoria Plzen’i 4-0 yenerek üst tura adını yazdırdı. Bayern Münih ve Inter’in son 16’ya kaldığı C Grubu’nda üst tur şansı kalmayan İspanya temsilcisi Barcelona, 1997-1998 ve 1998-1999 sezonlarından sonra ilk kez üst üste ikinci kez Şampiyonlar Ligi’ne grup aşamasında veda etti.

Beşiktaş, Fransız teknik direktör Valerien Ismael’in sözleşmesinin karşılıklı anlaşarak feshedildiğini KAP’a bildirdi. 47 yaşındaki teknik direktör, Beşiktaş’ın başında 18 maça çıktı. Ismael’in takımı bu maçlardan 8 galibiyet, 7 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile ayrıldı. Beşiktaş, Valerien Ismael’in ayrılığının ardından teknik direktörlük için Şenol Güneş ile anlaşmaya vardı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.