Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Kasım 2022): Kılıçdaroğlu Londra’da

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık ise 18 derece olacak. Ankara az bulutlu 17 derece; İzmir az bulutlu ve açık 24, Antalya az bulutlu ve açık 26, Diyarbakır bulutlu 20 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) İYİ Parti ve AKP’nin grup toplantıları düzenlenecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi görüşülecek.

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunu’na tepki göstermek için bir günlük iş bırakacak. Türkiye genelinde iş bırakacak olan öğretmenler, Ankara Ulus Meydanı’nda açıklama yapacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Londra’ya gitti. Kılıçdaroğlu, İngiltere’de yenilikçi teknoloji fonları başta olmak üzere, Türkiye’ye sürdürülebilir, iklime dost ve katma değeri yüksek yabancı yatırım girmesini sağlayacak kurum ve kuruluşlar ile görüşecek. Görüşmelerde, Türkiye’nin ekonomik krizden çıkış yoluna dair de vurgular yapılacak. CHP’nin açıklamasında, Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin büyümesini ve gelirin tabana yayıldığı bir sistemin tesis edilmesi amacıyla görüşmeler yapacağı belirtildi. Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş, Kılıçdaroğlu’nu Londra’da takip edecek. Ayrıntıları takip edebilirsiniz. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun iki gün önce başlattığı metamfetamin tartışması sürüyor. İktidar kanadından Kılıçdaroğlu’na tepkiler geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, hem suç duyurusunda bulunacaklarını hem de tazminat davası açacaklarını söyledi. Soylu, Kılıçdaroğlu’nu “iftira” atmakla suçladı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, “AK Partili kardeşlerim duysun” diyerek, Türkiye’deki uyuşturucu baronlarını ve bunların arasında yaşanan silahlı çatışmaları sıraladı. Uyuşturucu paralarının Türkiye’ye gelebilmesi için özel kanun çıkarıldığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu “Türkiye Avrupa’nın en büyük kara para aklayan ülkelerinin başında geliyor. Pisliğe battık, devlet çürümeye başladı” dedi. Soylu’ya seslenen Kılıçdaroğlu, “Fotoroman için yeni fotoğraf fırsatları çıktı ama polislerimizi de sarayın pisliğini kapatmak için kullanmaya kalkmasın. O polisler benim canımdır. Onları intihara sürükleyen bir düzen inşa etti bunlar, Allah kahretsin bu düzeni” diye konuştu. 

TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan oylamada, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine AKP kontenjanından Mete Hacıarifoğlu seçildi. AKP kontenjanından seçilen Taha Yücel’in 1 Temmuz’da RTÜK üyeliğinden istifasıyla boşalan koltuğa seçilecek üye, İYİ Parti ile AKP arasında dört aydır tartışma konusuydu. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 60 kuruş, euro kuru ise 18 lira 40 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 54 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 986 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,70 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Fed faiz kararını açıklayacak. 75 baz puan artış bekleniyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl koridorunun askıya alınmasıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşecek. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Tahıl sevkiyatının devam etmesi için sorunların aşılması lazım, Türkiye olarak gayret göstermeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın Putin ve Zelenskiy ile görüşmeleri olacak” dedi. 

İsrail’deki sandık çıkış anketleri, eski Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki sağ blokun 62 milletvekiliyle hükümeti kurabilecek sayıya ulaştığını gösteriyor. Ülkede son üç buçuk yıl içinde yapılan beşinci erken genel seçimde oy verme işleminin yerel saatle 22.00’de tamamlanmasının ardından sandık çıkış anketleri yayınlandı. Kesin olmayan sonuçlara göre, Netanyahu’nun lideri olduğu Likud Partisi’ne destek vermesine kesin gözüyle bakılan sağ blok 120 sandalyeli İsrail Meclisi’nde 62 milletvekiliyle çoğunluğu elde etti. Likud, 31 milletvekili çıkararak seçimi birinci tamamladı. Netanyahu’nun rakibi Başbakan Yair Lapid’in Gelecek Var Partisi ise 24 sandalyeyle ikinci parti oldu.

Brezilya’da Lula da Silva’nın kazandığı seçimlerin ardından Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ilk kez konuştu. Bolsonaro, kendisine oy verenlere teşekkür etti, “Hep antidemokratik olarak damgalandım, beni suçlayanların aksine her zaman anayasa çerçevesinde davrandım. Basını ve sosyal medyayı kontrol etmekten hiç bahsetmedim. Devlet başkanı ve vatandaş olarak anayasamızın tüm emirlerine uymaya devam edeceğim” dedi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.