Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Kasım 2022): İsveç başbakanı Türkiye’de, TBMM’de grup toplantıları

Seslendiren: Gökçe Çiçek Kösedağı

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık 18 derece olacak. Ankara az bulutlu 18 derece; İzmir az bulutlu 21, Antalya az bulutlu 24, Diyarbakır parçalı bulutlu 15 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları düzenlenecek. 

Plan Bütçe Komisyonu’nda, Dışişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülecek.

Genel Kurul’da, cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi görüşülecek.

Altılı Masa’nın 14 Kasım’daki ikinci tur ikinci görüşmesi öncesi Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan liderleri ziyaret edecek. Ali Babacan, Demokrat Parti’nin lideri Gültekin Uysal ile görüşecek. Babacan, dün (7 Kasım) Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu ziyaret etti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından başörtüsüne yönelik anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuların halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz” dedi. Erdoğan konuyla ilgili, “Geçtiğimiz hafta başörtüsü serbestisini ve ailenin korunması hususunu içeren anayasa değişikliği teklifimizi, arkadaşlarımız Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüştüler. Bu görüşmelerin neticesi alındıktan sonra, şayet uzlaşma sağlanabilirse o şekilde, sağlanamazsa da Cumhur İttifakı partileri olarak kendi teklifimizi Meclis’e sunmayı planlıyoruz” diye konuştu. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 46 kuruş, euro kuru ise 18 lira 49 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 331 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 992 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 97,61 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bugün ara seçim yapılacak. Bu seçimle Kongre’deki dağılım belirlenecek. Temsilciler Meclisi’nin tamamı ve 100 üyeli Senato’nun 35’i için seçim yapılacak. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde şu an Demokratlar’ın 222, Cumhuriyetçiler’in ise 212 sandalyesi var. Ara seçimlerde Dr. Mehmet Öz de aday. Öz, Pensilvanya eyaletinde Cumhuriyetçiler’in senatör adayı olarak yarışıyor. 

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye’ye geldi ve bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bugün Ankara’da yapılacak resmi görüşmelerde, Türkiye-İsveç ilişkileri tüm boyutlarıyla gözden geçirilecek. Görüşmelerde ayrıca, stratejik ortak İsveç ile NATO Madrid Zirvesi marjında imzalanan Üçlü Muhtıra temelinde, İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile küresel ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Bugün TSİ 11:02’de “Kanlı Ay Tutulması” olarak da bilinen Ay Tutulması meydana gelecek. Ay’ın Dünya’nın yarı gölgesine girmesiyle tutulma başlayacak. Ay Tutulması, Kuzey ve Orta Amerika, Asya ve Okyanusya bölgelerinden görülebilecek. NASA, Ay Tutulmasının Mart 2025’e kadar tekrar olmayacağını söylüyor. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Trabzonspor, UEFA Konferans Ligi’nde son 16 play-off turunda İsviçre temsilcisi Basel ile eşleşti. Temsilcimiz, ilk maçını 16 Şubat 2023’te Trabzon’da, rövanşı ise 23 Şubat 2023’te deplasmanda oynayacak.

Portekizli teknik direktör Jorge Jesus yönetimindeki Fenerbahçe, Süper Lig’in 13. haftasında kendi sahasında Rıza Çalımbay’ın çalıştırdığı Sivasspor’u konuk etti. Sarı-lacivertli takım karşılaşmadan 1-0’lık galibiyet ile ayrıldı. Fenerbahçe, ligde 29 puana yükseldi ve liderliğini sürdürdü. Sivasspor ise 10 puanda kaldı.

Süper Lig ekibi Beşiktaş, Cezayirli kanat oyuncusu Rachid Ghezzal’ın ayağındaki sakatlık nedeniyle ABD’de ameliyat edileceğini açıkladı.

İspanya 1. Futbol Ligi’nde (LaLiga) 13. haftanın son maçında deplasmanda Rayo Vallecano’ya 3-2 mağlup olan Real Madrid, hem ligdeki ilk yenilgisini aldı hem de liderlik koltuğundan indi.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.