Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Kasım 2022): Düzce’de deprem | Yaralılar var

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık 19 derece olacak. Ankara bulutlu 17 derece; İzmir yağışlı 17, Antalya yağışlı 20, Diyarbakır bulutlu 16 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Düzce merkezli 5,9 şiddetindeki deprem saat 04:08’de meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi’nin paylaştığı bilgilere göre 5,9 büyüklüğündeki depremin merkezi Düzce Sarıdere – Gölyaka. Saat 04:08’de meydana gelen depremin derinliği 6.5 kilometre olarak ölçüldü. Deprem, İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, Zonguldak, Bartın ve İzmir’de de hissedildi. Kentte bazı ev ve işyerlerinin duvarları yıkıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise 45 artçı depremin meydana geldiğini ve bu artçıların en büyüğünün 4,2 olduğunu söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde 35 kişinin yaralandığını, bir kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. Düzce, Sakarya ve Bolu’da eğitime bir gün ara verildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İYİ Parti ve AKP’nin grup toplantıları düzenlenecek.

Altılı Masa liderlerinin dokuzuncu görüşmeleri 28 Kasım’da Demokrat Parti’nin (DP) ev sahipliğinde yapılacak. DP Genel Başkanı Gültekin Uysal bugün, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret edecek.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında konuştu. Erdoğan’ın yıllardır “katil” dediği ve asla görüşmeyeceğini söylediği Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkışmasını “doğru” olarak niteleyen Bahçeli, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de görüşülmesi gerektiğini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın Sisi’yle görüşmesine “Bütün dünya gülüyor. Türkiye’nin itibarı böyle sarsılır mı?” diyerek tepki gösterdi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 61 kuruş, euro kuru ise 19 lira 19 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 780 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 38 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 88,22 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlamış, Suriye ve Irak’ın kuzeyine düzenlenen operasyonların devam edebileceğini söylerken kara harekâtı sinyali de vermişti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’nin kuzeyine düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’nın ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya, Türkiye’nin Suriye’deki olası kara harekâtına dair açıklama yaptı. ABD Dışişleri Bakanlığı ve Moskova, Ankara’dan Suriye’deki durumu istikrarsızlaştıracak askeri hamlelerden kaçınılmasını talep etti. Sözcü Ned Price imzalı bilgi notunda, “Irak’ın egemenliğini ihlal eden herhangi bir koordinasyonsuz askeri harekâta karşı çıkmaya devam ediyoruz” ifadeleri yer aldı. Rusya’nın Suriye Büyükelçisi Alexander Lavrentyev de “Türkiye, Suriye’de aşırı askeri güç kullanmaktan çekinmeli ve Kürt sorunu için barışçıl bir çözüm aramalı” dedi.

Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sektöründe en uzun süreli anlaşmalardan birine imza atıldı. Katar’ın sahip olduğu Qatar Energy ile Çin Petrokimya Şirketi (SINOPEC) arasında 27 yıllık LNG anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre Qatar Energy, SINOPEC’e 27 yıl boyunca yıllık 4 milyon ton LNG sağlayacak.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. C Grubu’nun açılış maçında turnuvanın favorilerinden Arjantin, öne geçtiği maçta Suudi Arabistan’a 2-1 mağlup oldu. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, ülkesinin milli takımının 2022 FIFA Dünya Kupası şampiyonluk adaylarından Arjantin’i mağlup etmesi üzerine ülkede resmi tatil ilan etti. C Grubu’nun diğer maçında Meksika ile Polonya, sahadan golsüz beraberlik ile ayrıldı.  Öte yandan turnuvanın güçlü takımlarından Danimarka, D Grubu’nun ilk maçında Tunus ile golsüz berabere kaldı. Grubun diğer maçında turnuvanın son şampiyonu Fransa, Avustralya’yı 4-1 yendi. 

Dünya Kupası’nda heyecan bugün oynanacak dört karşılaşmayla devam edecek. E Grubu’nda İspanya, Kosta Rika ile, Almanya ise Japonya ile karşılaşacak. Öte yandan F Grubu’nda Fas, Hırvatistan ile, Belçika ise Kanada ile kozlarını paylaşacak. 

Manchester United, Cristiano Ronaldo’nun sözleşmesinin karşılıklı olarak feshedildiğini açıkladı.

Turkish Airlines EuroLeague 9. hafta karşılaşmasında, temsilcimiz Anadolu Efes, EA7 Emporio Armani Milan’ı deplasmanda 80-51’lik skorla mağlup ederek dördüncü galibiyetini elde etti. Fenerbahçe Beko ise AS Monaco’yu deplasmanda 96-93’lik skorla mağlup ederek liderliğini sürdürdü.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.