Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Kasım 2022): Altılı Masa’nın anayasa değişikliği önerisi açıklanacak

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak bulutlu sıcaklık 14 derece olacak. Ankara bulutlu 12 derece; İzmir yağışlı 13, Antalya yağışlı 21, Diyarbakır bulutlu 15 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Altılı Masa’nın dokuzuncu toplantısı bugün yapılacak. Toplantıdan önce Altılı Masa’nın genel başkanlarının katılımıyla “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği Önerisi” Ankara-Bilkent Otel’de açıklanacak. Daha sonra Demokrat Parti Genel Merkezi’nde, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu dokuzuncu toplantıda bir araya gelecek. Bugün saat 10:00-13:30 arasında kesintisiz canlı yayında olacağız. Gökçe Çiçek Kösedağı ve Şükran Şençekiçer’in sunumuyla, uzman yorumlarıyla, izleyici sorularıyla yayınımız devam edecek. Yayınımızı YouTube’dan, Facebook’tan ya da Twitter’dan izleyebilirsiniz. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün kabine toplantısına başkanlık edecek. Toplantıda, Pençe-Kılıç Hava Harekâtı ve olası kara harekatı değerlendirilecek. EYT düzenlemesi ile sözleşmelilere kadro çalışmasının da görüşülmesi bekleniyor. Başörtüsüne anayasal güvence sağlayacak değişiklik, kabine toplantısında öne çıkan bir diğer başlık olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından açıklamalarda bulunacak. 

AKP İstanbul İl Başkanlığı dün (27 Kasım) İstanbul’daki NEF Stadyumu’nda “Büyük İstanbul Buluşması” olarak da bilinen “İstanbul’un Sözü: Birlik, İrade, Zafer Programı”nı düzenledi. Programa katılan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan parti teşkilatını seferberliğe çağırdı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye ve Irak’ın kuzeyine düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekâtı’na da değinen Erdoğan, “Pençe-Kılıç operasyonlarında 480 teröristi etkisiz hale getirdik. Türkiye kendi güvenliği için sınırları dışında belirlediği alanlarda her türlü tasarruf hakkına sahiptir. Bu hakkımızı kullanmamızın önüne kimse geçemez” dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) dün Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. PM’nin toplantısı yaklaşık üç buçuk saat sürdü. Edinilen bilgiye göre; Kılıçdaroğlu PM toplantısında partililere, “Sahada tek ses olmalıyız. Vatandaşın karşısına ortak söylem ile çıkmalıyız. Ekonomideki sorunları vatandaşa sade bir şekilde anlatmalıyız” dedi. Bazı CHP’li belediyeler tarafından öğrencilere yapılan yemek yardımı uygulaması genişletilecek. Kampanyaya katılmak isteyen iş insanları, CHP’li belediyelere başvuruda bulunarak yardım yapacak. Belediyeler, öğrencilere yardımları ulaştıracak. 

Eczacılar, 14 yıl aradan sonra tepkilerini göstermek için miting düzenledi. Büyük Eczacı Mitingi için binlerce kişi dün Ankara’da buluştu. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, “Bizleri görmeyenlere birliğimizi ve beraberliğimizi göstermek, mesleğimize karşı yapılan tüm haksızlıklara dur demek için buradayız” dedi. Kendisi de eczacı olan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, mitinge destek verdi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 62 kuruş, euro kuru ise 19 lira 29 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 874 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 48 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 81,33 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Çin’de üçüncü yılına giren koronavirüs salgınına yönelik sert önlemlerin devam etmesi üzerine eylemciler sokaklara çıktı. Son günlerde vaka sayılarının da rekor kırmasının ardından sokağa çıkan eylemciler, Çin Komünist Partisi lideri ve Devlet Başkanı Şi Cinping’in istifa etmesini istiyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Konya İl Başkanlığı tarafından Konya Millet Bahçesi’nde düzenlenen Gençlik Buluşması’na katıldı, gençlerin sorularını yanıtladı. “Ankara ile Şam yeniden masaya oturur mu?” soruları gündemdeyken Erdoğan da bir kez daha ilişkilerde yeni bir sayfa açılabileceğinin sinyallerini verdi, “Nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz” dedi. 

İtalya’nın Ischia Adası’nda yoğun yağış nedeniyle heyelan meydana geldi. Napoli Valisi Claudio Palomba, konuya ilişkin açıklama yaptı ve şu ana kadar yedi cesedin bulunduğunu bildirdi. Hâlâ beş kişinin bulunamadığını dile getiren Palomba, yaklaşık 230 kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Spor Toto 1. Lig’in 15. haftasındaki Göztepe-Altay maçı, bir Göztepe taraftarının Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç’e saldırmasının ardından hakem Emre Kargın tarafından tatil edildi. Öte yandan bir Göztepe taraftarı da Altay tribününden atılan fişek sonucunda yaralandı ve ambulansla hastaneye kaldırıldı. Çenesi ve dişlerinde ağır hasar bulunan taraftarın sol bölgesinde de yanıklar bulunuyor.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. E Grubu’nun ikinci hafta maçında Kosta Rika, Japonya’yı 1-0 mağlup ederek büyük bir sürprize imza attı. Grubun diğer maçında Almanya ile İspanya, Alvaro Morata ve Niclas Füllkrug’un karşılıklı golleriyle sahadan 1-1 eşitlikle ayrıldı. F Grubu’nda da iki maç oynandı. Fas, turnuvanın favorilerinden Belçika’yı 2-0 mağlup ederek puanını 4’e çıkardı. Hırvatistan ise yenik duruma düştüğü karşılaşmada Kanada’yı 4-1 yendi. 

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan bugün oynanacak dört karşılaşmayla devam edecek. G Grubu’nda Kamerun, Sırbistan ile, Brezilya ise İsviçre ile karşılaşacak. H Grubu’nda Güney Kore, Gana ile, Portekiz ise Uruguay ile kozlarını paylaşacak. 

Potanın Perileri 4’te 4 yaptı. FIBA 2023 Kadınlar Avrupa Şampiyonası Elemeleri D Grubu 4. maçında Slovenya’yı 80-74 mağlup eden A Milli Kadın Basketbol Takımımız, namağlup liderliğini sürdürdü. 

ING Basketbol Süper Ligi sekizinci hafta mücadelesinde Fenerbahçe Beko, Galatasaray Nef’i deplasmanda 97-91’lik skorla mağlup ederek yedide yedi yaptı.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.