Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (7 Aralık 2022): Asgari ücret görüşmeleri başlıyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu sıcaklık 12 derece olacak. Ankara az bulutlu 12 derece; İzmir bulutlu 17, Antalya sağanak yağışlı 20, Diyarbakır çok bulutlu 13 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP-MHP tarafından anayasada başörtüsü ve aile tanımında düzenleme öngören “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Anayasanın 24. ve 41. maddelerindeki değişiklik teklifini AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, TBMM Başkanlığı’na sunacak. 

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu bugün saat 12:00’de gündeme dair açıklamalarda bulunacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bugün saat 14:00’te toplanacak. Komisyonda işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci yer alacak. Komisyona, Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlık edecek. İşçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil edecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı 14 Aralık’ta yapılacak. Yeni asgari ücretin ay sonundan önce kararlaştırılması bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, görüşmelerde Cumhur İttifakı’ndan milletvekillerinin sayısının yetersiz olmasını eleştirdi. Özel’in konuşmasının ardından AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül söz istedi. Turan AKP’lilerin Genel Kurul’a katılmanın haricinde yurtdışı ve genel merkezde pek çok görevi olduğunu söyledi. Tartışmaların ardından İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Beyaz kürsüye çıktı. Kürsüde Beyaz ile Turan arasında sözlü tartışma devam etti. Tartışma bir anda kavgaya dönüştü ve AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e yumruk attı. AKP’li Işık’ın parmağındaki yüzük Örs’ün alnına denk geldi ve başını yardı. Örs’e ilk müdahaleyi doktor milletvekilleri yaptı. Örs daha sonra hastaneye kaldırıldı ve yoğun bakıma alındı.

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, Örs’ü darp eden Işık hakkında “öldürmeye tam teşebbüs”ten suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. Bu arada İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Örs’ü hastanede ziyaret etti. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) 28. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu. Suriye’nin kuzeyine yönelik olası operasyonlara ilişkin konuşan Erdoğan, “Terör Suriye’nin kuzeyinden kaynaklanıyorsa biz onları içeri sokarak değil kaynağında bitiriyoruz. Kobani bitti. İdlib’de, Kobani’de gereken tedbirlerimizi alıyoruz, aldık, alacağız ve bundan sonra da alacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 7 Ekim 2014’te Gaziantep’teki konuşmasında Kobani’yle ilgili “Şu anda Kobani de düştü düşüyor” demişti. 

Resmi Gazete’de zincir marketlere yönelik yönetmelik yayımlandı. Karara göre zincir marketler satışa sundukları ürünlerin fiyatlarını Ticaret Bakanlığı’nın sistemine aktarmak zorunda olacak. Yeni yönetmelikle perakende ticaretin rekabet koşullarına göre yapılması da hedefleniyor. Ticaret Bakanlığı bu verileri ilgili kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabilecek.

Yargıtay, görevden alınıp yerine kayyum atanan ve tutuklanarak dokuz yıl dört buçuk ay hapis cezasına çarptırılan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkındaki kararı eksik inceleme ve yetersiz gerekçelere dayandığı için bozdu. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nde kalan Mızraklı için yapılan tahliye başvurusu ise reddedildi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 63 kuruş, euro kuru ise 19 lira 51 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 5 bin puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 61 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,38 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi’nce sunulan ve Türkiye’ye F-16 satışını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddeler, savunma bütçesi yasa tasarısından tamamen çıkarıldı. Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen söz konusu eklemelerle, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmaması hükmü konuldu. ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan, Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan eklemelerin ikisi ekim ayında çıkarılmıştı.

ABD’de federal yargıç, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sorumlu tutulmasına yönelik açılan davayı reddetti. Biden yönetimi 18 Kasım’da, Selman’ın dokunulmazlığının bulunduğunu mahkemeye bildirmişti. 

ABD’nin Georgia eyaletinde ikinci tura kalan seçimi, resmi olmayan sonuçlara göre Demokratlar kazandı. Sonuçlara göre 51 Demokrat, 49 Cumhuriyetçi ile Senato’daki dağılım belirlendi. Eyalette ikinci tur seçimde sonuç ne olursa olsun Demokratlar, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in eşitlik bozma oyu sayesinde 100 üyeli Senato’da 50 sandalyeye sahip oldukları için çoğunluğu garantilemişti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda son 16 turu heyecanı sona erdi. Günün ilk maçında Fas, normal süresi 0-0 biten maçta, İspanya’yı penaltılarla 3-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Portekiz ise İsviçre’yi Gonçalo Ramos (3), Pepe, Raphael Guerreiro ve Rafael Leao’nun golleriyle 6-1 mağlup ederek çeyrek finalde Fas’ın rakibi oldu. 

2022 FIFA Dünya Kupası’nda çeyrek final eşleşmeleri ise şöyle oluştu:

Hırvatistan-Brezilya

Hollanda-Arjantin

Fas-Portekiz

İngiltere-Fransa

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.