Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Independent’ın yaratmaya çalıştığı algı… UEFA Şampiyonlar Ligi Finali İstanbul’dan alınacak mı?

İstanbul Atatürk Stadyumu’nda 2005 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali… İtalya temsilcisi Milan ilk yarıyı 3-0 önde kapatmış, devrede İngiliz takımı Liverpool’un ikonik taraftarı tek bir ağızdan “You’ll never walk alone (Asla yalnız yürümeyeceksin)” söyleyerek takımlarını uyandırmaya çalışıyordu. Hatta maçın yorumcusu Fatih Terim, “hiçbir İtalyan takımı 3-0’dan maç vermez” diyerek tarihe geçecek ikinci yarıdaki mucizenin habercisi olmuştu.

İkinci yarıda Liverpool tarihi bir geri dönüşle önce maçı 3-3’e getirdi, ardından uzatmalarda kalecisi Dudek’in şovuyla kupayı İtalyanlardan söküp aldı. Birçok otoriteye göre UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en özel müsabakası İstanbul’un ev sahipliğinde oynanmıştı. 

18 Nisan 2023’te İngiltere’de yayımlanan Independent gazetesinde futbol baş editörü Miguel Delaney imzalı bir yazı yayınlandı. Yazının başlığı: “Türkiye’deki seçimlerin yaratacağı huzursuzluk nedeniyle UEFA Şampiyonlar Ligi Finali başka ülkeye alınabilir” 

14 Mayıs 2023’te Türkiye Cumhuriyeti seçime gidecek. Gergin bir seçim olacağını tahmin etmek zor değil. Fakat bu gerginliğin Haziran’ın 10’nundaki UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’ne ne gibi bir etkisi olacağını anlamak güç. 1923’te kurulan ülkemizde sayısız seçim oldu, genellikle hepsi gergindi fakat bireysel olaylar dışında güvenlik problemi yaratacak bir vukuat olmadı. İngiliz medya devi Independent’ın futbol baş editörü imzalı böyle bir yazı yayınlaması manidar. 

Yazının içeriğinde çok kritik cümleler geçiyor. Mesela ikinci paragrafta, seçim sonrası tam da “Final öncesi döneme denk gelecek şekilde askeri hareketlilik olabilir” demiş. Bakın bu cümleye öyle sert bir tepki verilmeli ki iktidardan muhalefetine herkesin ortak bir dille Independent’ın yaratmaya çalıştığı algıyı paramparça etmesi gerekiyor. Hatta UEFA’dan ve İngiliz gazetesinden özür dilenmesi talep edilmeli! 

Türkiye Futbol Federasyonu halen bir toplantı düzenleyip, ülkemizde seçim olsa dahi güvenlik endişelerinin olmadığını ve halkın demokratik bir seçime gittiğini herkese duyurması şart. 

Düşünün bir turistsiniz ve tatil planlarınız var. Bu yazıyı okuduğunuzu varsayalım. Direkt aklınızda canlanacak resim; Türkiye’de çok gergin bir seçim olacak ve kan gövdeyi götürebilir. Biz en iyisi başka yerlere tatil planımızı yapalım… Modern dünyada hakkınızda yaratılan algı kadar varlığınızı sürdürebiliyorsunuz. Önce böyle bir haber çıkar mide bulandırır, sonra UEFA bir anda kararını alarak ne hikmetse gazetenin olduğu memleket Wembley Stadyumu’na Şampiyonlar Ligi Finali’ni alır.

Lütfen TFF bu konuda ivedilikle hareket edin ve sağlam bir mesaj yayınlayarak UEFA yetkililerinin saçmalamasının önüne geçin. Elimizden alınan sadece “1” final maçı olmaz. Tüm dünyaya güvenlik problemi olan bir ülke ilan edileceğimiz için turizm gelirleri de ciddi manada zarar görür.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.