Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Mayıs 2023): İmamoğlu’na taşlı saldırının yankıları sürüyor

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Seçimlere 5 gün kaldı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aydın Atatürk Kent Meydanı ve Adana İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek mitinglere katılacak.

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bolu, Düzce ve Sakarya’da miting düzenleyecek. Kılıçdaroğlu’na Sakarya’da Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da eşlik edecek.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Giresun’da.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Iğdır’da, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar Şırnak’ta miting düzenleyecek.

Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yeni bir video paylaştı. Kılıçdaroğlu, sağlık kentleri kurulacağını anlattı. Türkiye’deki sağlık turizminin önemine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Ülkemizin turizm potansiyelini, sağlık ve bakım potansiyeliyle birleştireceğiz. Dünyanın en iyi doktorları, en donanımlı hemşireleri, sağlık personeli bizde” dedi. Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan sağlık emekçilerine de seslenen Kılıçdaroğlu, “Bavullarınızı toplayın, sağlık kentlerini kurmak için her birinizi ülkemize geri dönmeye davet ediyorum. Kampanya filmimizde de söylediğim gibi dünyanın bir ucundan ‘Anne ben dönmem’ diyen evlat, içinde öyle bir umutla döneceksin ki. Geliyoruz” dedi. Bu arada Kılıçdaroğlu dün (8 Mayıs) öğle saatlerinde bir video daha paylaştı. Kılıçdaroğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gibi bağımsız bir yapıya dönüştüreceklerini açıkladı, “İçine siyasetin giremediği bir kurum haline getireceğiz” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’daki mitingine yönelik taşlı saldırı seçimlere sayılı günler kala ülkenin gündemine oturdu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıklarken, 15 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı. Kızılay, İmamoğlu’nun dün (8 Mayıs) Konya’da yaptığı mitingi hedef gösteren iki yöneticinin görevden alındığını duyurdu. Açıklamada “Kızılay ilkelerine aykırı bu beyanlar nedeniyle haklarında inceleme başlatılmış olup, her iki kişi de Kızılay faaliyetlerinden el çektirilmiştir” denildi. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Erzurum’da İmamoğlu’na yapılan saldırıya ilişkin Haber Global’e açıklama yaptı. Yanık, “HDP seçmeniyle flörtleşmeden sonra Erzurum’un belli bir tepki göstereceğini var saymak gerekiyordu” dedi. 

NTV’de konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise Erzurum’daki saldırıya ilişkin “Birileri bir şey yapmışsa kapsamlı soruşturma yapılacaktır” dedi. Taşlı saldırı olayında İmamoğlu’nu suçlayan Çelik, “Özellikle CHP Erzurum İl Başkanlığı’nın yanlış yönlendirmesine karşı, burası miting alanı değil, miting alanı öbür taraf diye yönlendiriliyor. Kafanıza estiği gibi bir yerde bir şey yapmaya kalkarsanız partiler arasında kaos çıkar, vatandaşla ilgili sıkıntı olur” dedi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Edirne mitinginde, İmamoğlu’nun Erzurum’da taşlı saldırıya uğramasıyla ilgili ilk kez konuştu. Suçu muhalefete atan Erdoğan, “Kaybedeceklerini anladıkları için şimdiden çamura yatmaya başladılar. Kendi provokasyonlarıyla olay çıkarıp ondan sonra da utanmadan şehirlerimizi karalamaya çalışıyorlar” dedi.

Bu arada Ekrem İmamoğlu’nun Konya mitinginde de gerilim yaşandı. İmamoğlu, “Memur bey, provoke eden arkadaşı götürün, orada muhafaza etmeyin” deyince güvenlik güçleri bir kişiyi polis aracına aldı. Yuhalayan kalabalığa dönen İmamoğlu, “Sakın cevap vermeyin, sakin olun” dedi. Milletin huzur istediğini söyleyen İmamoğlu, “Herkes huzur istiyor. Edirneli, Vanlı, Trabzonlu, Rizeli, Erzurumlu, Konyalı huzur istiyor. Bunlar kavga istiyor. Gidecekler” diye devam etti.

Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da saldırıya uğraması hakkında konuşan Kılıçdaroğlu, “Elinde Türk bayrağı olan 7- 8 yaşındaki bir çocuğa kim taş atabilir? Kimlerin teşvik ettiğini, kimlerin yaptığını biliyoruz. Taş atanları değil, onlara taş attıranları istiyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin “Babacan ve Davutoğlu çekilsin destek veririm” sözlerinin sorulması üzerine “Yolumuza bakıyoruz. İnce’ye teklif yapıldı, ayrıntılara girmek istemem ama medyada da yer aldı. İnce ile görüşmemizden sonra Engin Altay’ı Muharrem Bey’e gönderdim” diye cevap verdi

*************

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.