Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (19 Ocak 2024): Hrant Dink’siz 17 yıl

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de sizlere gündemi aktarıyoruz. Hazırsanız başlayalım!

Hrant Dink’siz 17 yıl

Agos Gazetesi’nin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülüşünün üzerinden 17 yıl geçti. Dink’in arkadaşları ve ailesi her yıl öldürüldüğü gün olan 19 Ocak saat 15:00’te Agos’un eski bürosunun önünde anma töreni düzenliyor. Anmayı düzenleyen Hrant’ın Arkadaşları, “Hrant Dink cinayeti, bu memleketin tarihinde koca bir leke olarak duruyor” diyerek herkesi Şişli’deki Sebat Apartmanı’na çağırdı. Osmanbey metro istasyonunun 14.30 ila 17.30 saatlerinde işletmeye kapalı olacağı bildirildi.

DEM Parti Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki heyet Hrant Dink anmasına katılacak.

AKP adaylarını açıkladı

Adalet ve Kalkınma Partisi, 17’si büyükşehir 48 ilin belediye başkan adaylarını açıkladı. Ankara’daki toplantıya AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı. AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı ise Hamza Dağ oldu. Açıklanan 48 adaydan iki isim kadın oldu. Buna göre AKP, Gaziantep’te mevcut belediye başkanı Fatma Şahin’i yeniden aday gösterdi. Iğdır’da ise belediye başkanlığı için Ülkü Öcal aday gösterildi. 

AKP’nin seçim beyannamesi ise 30 Ocak’ta açıklanacak.

AKP, Bartın, Manisa, Mersin, Erzincan, Kars, Kırklareli ve Osmaniye olmak üzere yedi ilde aday çıkarmayacak, MHP’nin adayını destekleyecek.

AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye başkan adayı Turgut Altınok, adaylığının açıklanmasının ardından AKP Ankara İl Başkanlığı açıklama yaptı. Altınok, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’a “Artık ‘Engelleniyoruz’ mazeretinin arkasına sığınmak yok. Başarılı olsun diye her türlü desteği verdik” dedi.

Erdoğan Mahir Başarır’a tepki gösterdi

Erdoğan, adayları açıklamadan önce konuştu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’a tepki gösteren Erdoğan, “AK Parti’nin hiçbir ferdi bayrağımıza paçavra demez, o sizin cibilliyetinizde var. Ve ortağı olduğunuz partinin cibilliyetinde var. 31 Mart’ta şehirlerimizi sadece gerçek belediyecilikle tanıştırmakla kalmayacak, Özgür efendiyi de özgürleştireceğiz. Terör örgütünün DEM’ini de hak ettiği yalnızlığa göndereceğiz” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a cevap verdi. Başarır, “Sayın Cumhurbaşkanı, ben seninle koalisyon kurmayacağım. Ama sen bugün koalisyon kurduklarına Devlet Bahçeli’ye dün cibilliyetsiz demiştin. Dün cibilliyetsiz dediklerinle bugün el ele dolaşıyorsun. Bence cibilliyeti sorgulanması gereken kişi sensin Erdoğan” diye konuştu.

Akşener’in “mertçe cinayet” çıkışı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 18 Ocak Perşembe günü Sivas teşkilat buluşmasına  katıldı ve eski MHP milletvekili Mehmet Ceylan’ın İYİ Parti’nin Sivas Belediye Başkanı adayı olduğunu ilan etti. Meral Akşener, helikopter kazasında ölen eski Büyük Birlik Partisi Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu andı. Yazıcıoğlu öldüğünde Meclis Başkanvekili olduğunu hatırlatan Akşener “Çözemedim ağabey, özür dilerim. Hem Muhsin Başkan’ın, hem Sinan Ateş’in katillerinin bulunması için el vermenizi istiyorum” diye konuştu. 

Akşener’in “Biz geçmişimizde siyasi cinayetlere tanık olduk ama mertçeydi, onun için de hiçbirimiz korkmadık” sözleri tepki topladı. Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ise Akşener’in açıklamasını sahiplenerek, “Çocuklarıma ve bana bir gün bile huzur vermediler, vermiyorlar. Bunun adı alçaklık, korkaklık yani namertlik değil de nedir?” dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan “Cinayet ve katliam failleri, köy boşaltanlar suçlarını birer birer itiraf ediyor” derken, Tülay Hatimoğulları “And olsun ki, katliamcılara karşı barışı bu ülkeye hâkim kılacağız” ifadelerini kullandı.

MB’de “baba” krizi

Merkez Bankası çalışanı Büşra Bozkurt, MB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın babası Erol Erkan tarafından işten çıkarıldığı iddiasıyla CİMER’e şikayette bulundu. Bozkurt şikayetinde, baba Erol Erkan’a bankada oda, koruma ve makam aracı tahsis edildiğini söyledi. Bozkurt, Erol Erkan’ın bankada gayri resmi olarak yönetici konumuna getirildiğini, personelin işe alınması, çıkarılması, tayin gibi konularda yetkilendirildiğini de iddia etti.

Gaye Erkan, Büşra Bozkurt’un Erkan’a ve ailesine yönelik iddiaları sonrası açıklama yaptı. Haberleri yalanlayan Erkan, iddialarla ilgili yasal haklarını kullanacağını söyledi. İddialar karşısında şaşkınlık ve üzüntü duyduğunu söyleyen Erkan, “Şahsımı ve bankamızı itham eden asılsız haberler asla kabul edilemez niteliktedir” diye yazdı.

Okullar tatil

2023-2024 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı bugün sona erecek ve iki haftalık yarıyıl tatili başlayacak. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası da (Eğitim- Sen) 20 milyonu aşkın öğrencinin örgün eğitimde yer aldığı eğitim sistemine yönelik “2023-2024 yılı I. Yarıyıl Değerlendirmesi”ne yönelik açıklamada bulundu.

Açıklamada Diyanet İşleri Başkanlığı’yla ve cemaatlerle yapılan protokollere dikkat çekildi. Projeler ve protokoller aracılığıyla okulların çeşitli cemaat, tarikat ve dini grupların etkinlik ve faaliyet alanı haline getirildiği söylendi. Açıklamada Türkiye’de çocukların okula aç gittiği, eğitime erişimde sorunların devam ettiği de dile getirildi.

Uzaya gittik

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibinin uzay yolculuğu başladı. Alper Gezeravcı, ilk Türk uzay yolcusu oldu. Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan 44 yaşındaki Alper Gezeravcı‘nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibi, Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Fırlatma Kompleksi 39A’dan fırlatıldı. Fırlatma TSİ 00:49’da gerçekleşti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.