Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Bugün Ne Oldu? (21 Şubat 2024): Gökhan Zan tehdit edildiğini açıkladı

Prodüktör: Büşra Uygun

İyi akşamlar! Medyascope’un podcast’i Bugün Ne Oldu?’dan herkese merhaba. Günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir grup gazeteciyle bir araya gelerek gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Özel, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 1 Nisan sonrasına dönük bir strateji izlediğini söyledi, “Kayyum meselesi başta olmak üzere çeşitli görüşmeler yapılıyor. Bize kazandırmak değil gerekirse kaybettirmek üzerine bir strateji var” diye konuştu. Özgür Özel, DEM Parti ile imzalanan bir protokolün bulunmadığını, sadece ortak bir adayda uzlaşma kararı aldıkları yerlerin olduğunu söyledi. Özel, CHP ve DEM Parti’nin Mersin ve Adana için anlaştığını iddialarını yalanladı, “Nerede anlaştık? İşte aday çıkardılar. Şimdi DEM’li çayları içme zamanı Erdoğan ve Bahçeli’de” dedi.

***

Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan, Ruşen Çakır’a konuştu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adaylığından çekilmesi için rüşvet teklif edildiğini söyleyen Zan, mafyanın da iki kez kendisini tehdit ettiğini aktardı. Zan, “Siz hem benim çekilmemi isteyeceksiniz, bana ahlaksız tekliflerle geleceksiniz, kabul etmem için birçok kişiyi aracı olarak kullanacaksınız ve mafyalarla beni tehdit edip boyun eğmemi isteyeceksiniz. Ben halkımın arkasında sonuna kadar varım” dedi. Bu insanlara boyun eğmeyeceğini, Hatay halkını seçeneksiz bırakmayacağını vurgulayan Zan, CHP’nin Lütfü Savaş’ın adaylığını geri çekmesini beklediğini fakat son ana kadar böyle bir durum gerçekleşmeyince Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) saat 16:55’te başvurduğunu anlattı.

***

TBMM’de basın açıklaması yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş İstanbul-Kadıköy adaylarının TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün olduğunu duyurdu. Hiçbir partiyle pazarlık yapmadıklarını vurgulayan Baş, Doğan Ergün için “Zor ama keyifli mücadelesinde başarı diliyorum” dedi.

***

Yargıtay’ın Gezi Parkı davasında ceza alan Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekci ve Ayşe Mücella Yapıcı hakkındaki kararı bozmasının ardından yeniden görülmeye başlanan davanın ilk duruşması tamamlandı. Mahkeme heyeti Yargıtay’ın kararına uyarak Altınay, Ekmekci ve Yapıcı hakkındaki adli kontrol tedbirlerini kaldırdı. Duruşma 22 Mayıs 2024, saat 11:10’a ertelendi.

***

Erzincan-İliç’te bulunan Çöpler Altın Madeni çevresinde yığılmış siyanürlü toprak 13 Şubat günü saat 14:28’de biriktirildiği alandan koparak harekete geçti. Olayda dokuz işçi toprak altında kaldı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nın hazırladığı “Anagold Gözlem Raporu – Öncesiyle ve Sonrasıyla 13 Şubat” başlıklı çalışmaya göre Erzincan-İliç’teki maden faciası ihmaller sonucunda meydana geldi. Ana firma Anagold da dahil olmak üzere taşeron şirketler, işçilere daha fazla üretim için baskı uyguladı, iş sağlığı ve güvenliği hiçe sayıldı, madende işleyişe yönelik kurallara uyulmadı, deneyimsiz genç mühendis ve yöneticiler işe alındı. Olay anında acil eylem planı devreye girmedi, işçiler kayan siyanürlü toprakta çalışmaya zorlandı. Bloomberg’e konuşan üç hükümet yetkilisi, Anagold Madencilik’in büyük ortağı SSR Madencilik’in bazı birimlerine ceza kesileceğini, bölgedeki milyonlarca ton yığının şirkete temizlettirileceğini söyledi.

***

Dolar, TL karşısında değerlenmeye devam ediyor. Dolar/TL paritesi bugün tarihi zirveye ulaşarak, 31,0009 seviyesine yükseldi. Euro/TL paritesi ise 33,5087’den işlem gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 22 Şubat’ta faiz kararını açıklayacak. Yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın başkanlığındaki ilk toplantıda faizin yüzde 45 seviyesinde tutulması bekleniyor. Yurtdışında ise Euro Bölgesi tüketici güven endeksi ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Bankası (FED) tutanakları takip edilecek.

***

Rusya’da tutuklu muhalif siyasetçi İlya Yaşin, yolsuzluk karşıtı aktivist Aleksey Navalni’nin ardından kendi yaşamının da tehdit altında olduğunu söyledi. Yaşin, Rusya’nın 2022’de Buça’daki savaş suçlarını ifşa ettiği için sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Navalni’nin eşi Yuliya Navalnaya, X hesabından yaptığı paylaşımda Navalni’nin bedeninin ailesine teslim edilmesi gerektiğini belirtirken Rus muhalif liderin huzurlu ve onurlu bir şekilde gömülmeyi hak ettiğini söyledi. Ancak Kremlin hükümeti ise Navalni’nin kardeşi Oleg’e yeni bir ceza soruşturması açtı. Oleg’e açılan soruşturma, Navalni’nin ailesine yönelik baskıların artacağını gösteriyor.

***

Bir hukuk firmasında temizlikçi olarak çalışan Gabriela Rodriguez, toplantı sonrası arta kalan ton balıklı sandviçleri yediği için işten çıkarıldı. İşten çıkarılan Rodriguez, firmaya dava açacağını söyledi. Ton balıklı sandviçleri yemesinin temizlik işçileri arasında “yaygın bir pratik” olduğunu söyleyen Rodriguez, kendisine destek çıkan sendikalara teşekkür etti. Mesai saatinin bitmeye yakın olduğu bir günde arta kalan sandviçleri yediğini söyleyen Rodriguez, “Bir hafta sonra mesai saatimin bitmesinden önce beni çağırdılar ve ücretsiz olarak işten uzaklaştırıldım” dedi.

***

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bir yıl boyunca Mars’ın üç boyutlu kopyasında yaşayacak dört gönüllü arıyor. Burada yaşayacak gönüllüler; birçok stres etkeni, kaynak sıkıntısı ve arızalar ile karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, katılımcılar Dünya’dan tamamen izole edilecekler. Yetkililer, bu deneyimin gerçek Mars deneyiminin bir simülasyonu olacağını aktarıyor. Gönüllüler bu simülasyonda uzay yürüyüşleri gerçekleştirecek ve robotik operasyonlar, habitat bakımı, egzersiz ve mahsul yetiştirme gibi görevleri tamamlayacak. Gönüllüler, bu simülasyonda geçirdikleri vaktin karşılığını alacaklar ancak NASA kendilerine ne kadar ödeneceğini açıklamadı. Şu an NASA yetkilileri, doğru adayları bulmaya odaklanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.