Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Formula 1’de Alpine meselesi: Hatalı güncelleme paketi, yavaş araba ve istifalar

Formula 1’in en köklü takımlarından Alpine 2024 sezonuna felaket bir giriş yaptı. Kimisine göre sorun aerodinamik yapıda, kimine göre aracın güç ünitesinde… Geçen yıl sezon ortasında takım patronu Otmar Szafnauer’in kovulmasının ardından Fransız ekibindeki düşüş devam ediyor. Medyascope Spor’dan Deni Su Özköylü Alpine’i mercek altına aldı.

Formula 1’de Alpine meselesi: Hatalı güncelleme paketi, yavaş araba ve istifa

2024 sezonun ilk yarışı Bahreyn Grand Prix’sini geride bıraktık. Harika bir tempo yakalayarak yarışı gridin geri kalanına tur bindirerek bitiren Max Verstappen, Bahrain’nin en büyük kazananı oldu. Bu sırada geride can havliyle yarışanlar arasında, yeni sezon arabalarını tanıttıkları günden beri endişe veren Alpine vardı. Şüphe uyandıran yeni arabanın şüpheleri doğrulayan Bahreyn performansının hemen ardından Fransız takımı bünyesinden iki önemli isme veda etti. Bu ilk yarışın ve yeni haberlerin ışığında Alpine tarafında neler yaşanıyor birlikte bakalım.

“Bazı organizasyonel değişiklikler yapmaya karar verdik çünkü net şekilde performansımız ne olmak istediğimiz ne de olmamız gereken yerde.” diyor takım patronu Bruno Famin

Geçen sezondan bu yana üst düzey ekiplerinde bolca değişime giden Alpine dağılmaya devam ediyor. Kış testleri öncesi gerçekleştiği söylentisi dolaşsa da haberi yeni düştüğü üzere takımın teknik direktörü Matt Harman ve aerodinamik şefi Dirk de Beer istifalarını verdi. Ya da kibarca kovuldu. Onların yerlerini alacak isimlerse belli oldu: Bundan böyle teknik yönetim Joe Burnell (mühendislik), David Wheater (aerodinamik) ve Ciaron Pilbeam (performans) arasında paylaşılacak.

Sezon ortasında kapıya konan eski takım patronu Otmar Szafnauer, gelmesiyle Marcin Budkowski ve Alain Prost gibi değerli isimleri takımdan uzaklaştıran eski CEO Laurent Rossi, uzun yıllar takımda görev almış eski sportif direktörü Alan Permane gibi takımla yolları ayrılan türlü isimlerin ardından Fransızlar yeni bir krizin ortasında. Ellerinde bir de gözü dışarda iki pilotları var. 

Yenilik her zaman ilerleme demek değil

Alpine, A524 ile birçok diğer takım gibi 2023 tasarımında büyük değişikliklere gitti. İstifası yeni kabul edilen Matt Harmon’nın dediği üzere tamamen yeni tasarlanan bir şasi ve arka süspansiyon, ayrıca daha hafif bir şanzıman bu yeniliklerin başında geliyor. Fakat diğer takımların güncellemelerinin yanında onlarınki ciddi şekilde ters tepti. Kış testlerinden bu yana anlaşıldığı üzere Fransızların elinde aerodinamik açıdan verimsiz ve yol tutuşu zayıf bir araç var. Arabanın tanıtılmasıyla ilk dikkat çeken de açıkta kalan karbon fiber ve dolayısıyla yaşanıldığı düşünülen ağırlık sorunu olmuştu. Fakat Pierre Gasly bu konunun abartıldığı kadar büyük olmadığını belirtti.

“Durum söylenen kadar kötü değil. Hemen hemen her yerden kazanılacak zaman var. Aradaki farklara bakınca, yapılması gereken işler olduğunu görüyoruz. Her detay dikkate değer ve söylediklerinizle bağlantılı olarak, siz de biliyorsunuz ki, iki kilo tur başına 0″06′ bir fark yaratıyor. Performansı arttırmanın yolları var, mesela şasi üzerinde bazı gelişmeler olacak.”

Ayrıca Renault’nun, griddeki dört tedarikçi içerisinde en zayıf motoru ürettiğini de unutmayalım. Uzun zamandır rekabetin gerisinde kalan bu motor için Alpine güç açığının 30 HP’ye kadar çıkabileceğini öne sürmüştü. Bu nedenle takım, 2023 yazında, motor gelişimi FIA tarafından dondurulduğu halde motorlarını güncellemek için bir izin alma umuduyla konuyu F1 Komisyonuna taşıdı. Ama talep reddedildi.

Renault, motor sağlayıcısı olarak Williams, Beneton ve Redbull ile on; fabrika takımı olarak Fernando Alonso ile ise iki Takımlar Şampiyonluğu elde etmiş bir üretici. Yani Alpine markası altında Renault’nun gerileme hikayesi tabii ki bu sezonla başlamadı. Takım yıllar içerisinde verilen kararların bedelini ödüyor. 2018’de Takımlar Şampiyonasını 4. sırada bitirdikleri günden bugüne 4 ve 5. sıranın dışına çıkamadılar. Çıkamadıkları gibi geçen yıl ise Aston Martin’nin gerisinde kalarak 6. bitirdiler. Sezona sarsıntılı başlamalarından anlayacağız ki bu sene 6. sırayı korumak da kolay olmayacak.

Gasly ve Ocon’un yüzü gülecek mi?

Testlerden beri ağızlarından pozitif bir yorum çıktığını duymadığımız iki sürücünün yarış sonrası yorumları da aynı şekilde pek iç açıcı değil. Pierre Gasly, aracın sürüşünün zor olduğunu ama rekabetin mümkün olduğunu söylüyor. Yol tutuşu ve yere basma kuvvetine ihtiyaç duyduklarını da ekliyor.

“Çalışacağız. Suudi Arabistan’a vardığımızda araba evrim geçirmiş olmayacak. Bu yeni araç hakkında öğrenmemiz gereken pek çok şey ve ince ayarlar yapmamız lazım. Elbette, aracı optimize etmeye çalışmıştık, yine de kurulum açısından önümüzdeki haftaya kadar yapabileceğimiz bazı şeyler hala var. Fakat bu yine bir devrim yaratmayacak ve adım adım ilerlemeye devam edeceğiz.”

2020’den beri Renault ile olan Esteban Ocon da takım arkadaşından farklı düşünmüyor ama bir sonraki yarış için daha umutlu görünüyor.

“Bence bu yarış, bir sonraki hafta için fazlasıyla veri toplamamızı sağladı. Cidde, araç ve lastikler için daha iyi çalışacak bir pist diye düşünüyorum, bu yüzden orada daha fazla performans elde edeceğimizi umuyoruz. Bence her açıdan eksiklerimiz olduğu oldukça açık. Zor bir yarıştı, birçok kez geçildik ve direksiyon başında olmak eğlenceli değildi.”

Alpine’nin elinde geçen seneden beri canı sıkkın iki pilot, bir türlü sabit kalamayan bir organizasyon ve memnun etmeleri gereken büyük bir yatırımcı kitlesi var. Hollywood yıldızları Ryan Reynolds, Michael B. Jordan ve NFL efsaneleri Travis Kelce, Patrick Mahomes gibi ünlü isimler bu yatırımcılar arasında.

Alpine’nin bu sezonki performansını anlamak için birkaç yarış daha görmek şart. Hele takvimde yirmi dört yarış varken son güne kadar kim öle kim kala artık bilmek daha da zor. Bahreyn, konu Red Bull, daha doğrusu Max Verstappen değilse genel anlamda takımların konumunu kestirmek için karmaşık bir pist. Şimdilik tek bildiğimiz Fransız takımın sorun yaşanabilecek az çok her noktada bir sıkıntıyla karşı karşıya olduğu. Önümüzde henüz sezonun başındayken araçların farklı yönlerini öne çıkaracak çeşitli bir takvim var. Sıradaki durak Cidde. Bakalım Fransız takım ellerindeki bilmeceyi çözebilecek mi?

Yazan: Deniz Su Özköylü

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.