Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (19 Mart 2024): Seçime doğru kampanyalar çirkinleşiyor

Günaydın! Salı sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da olacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Rize ve Artvin’e gidecek. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Antalya’da olacak. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eminönü ve Sarıyer’de olacak.

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Arnavutköy ve Eyüpsultan’da.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) “Partimizin asla tasvip etmeyeceği ilişkilere girdiğine dair çeşitli iddialar tarafımıza ulaşmıştır” ifadeleriyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gökhan Zan’ın adaylığını çekti. TİP’ten yapılan açıklamanın ardından Zan, “Adayım ve çekilmiyorum! TİP Genel Merkezi’nin beni adaylıktan çekme konusundaki açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı yoktur. Şantajla, montajla tehdide boyun eğmeyeceğim. Kişilik haklarıma yapılan saldırılara karşı korkmadım, korkmayacağım” dedi. Sözcü TV’nin yayınladığı ve zaman zaman Türkçe, zaman zaman Arapça konuşulan ses kaydında, Turgay Kocakaya isimli kişi tarafından AKP Hatay İl Başkanlığı’ndan arandığı iddia edilen Zan’a, adaylıktan çekilmemesi için 3 milyon dolar öneriliyor. Zan ise 5 milyon dolar için pazarlık ediyor. Sözcü TV’ye katılarak hakkındaki iddialara yanıt veren Zan, bu durumun montaj olduğunun muhakkak ortaya çıkacağını, “Üç haftadır ses kaydının olduğunu biliyordum. TİP’e gidelim suç duyurusunda bulunalım” dediğini söyledi.

Yedi yıllık azami tutukluluk süresi dolan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara Büyükşehir Belediye eş başkan adayı Gültan Kışanak, Kobani davasının tutuk incelemesinde Kürt sorununun demokratik çözümü için siyasi partilerin DEM Parti’yle görüşmek zorunda olduğunu belirterek “DEM Parti’yi ne kadar kriminalize ederlerse etsinler, CHP de AKP de hepsi DEM Parti’yle görüşmeye muhtaçtır” dedi. Eşit koşullarda yarışmadığını vurgulayan Kışanak, “Şu anda resmi olarak bütün adaylarla eşit koşullarda yarışıyor olmam gerekirdi ancak maalesef demokrasiye hiç yakışmayan engeller var. Belediye başkanı seçilme haklarına haiz bir insanım ve bu anlamda kampanya yürütebilme imkanına sahip olmalıydım. Bunu engellediler. Öyle gözüküyor ki seçime kadar da böyle sürecek, belki de seçim sonrasında da” diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, CHP İl Başkanlığı’nda çekildiği iddia edilen ve sosyal medyada paylaşılan para sayma görüntüleriyle ilgili başlatılan soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında şüpheli Ali Rıza Braka’nın savcılıkta, “CHP adına süreci o tarihte İl Başkanı olan Canan Kaftancıoğlu yürütüyordu. Kendisiyle 6 Kasım 2019’da Beyoğlu 3. Noterliği’nde satış sözleşmesi imzaladık” şeklindeki ifadesiyle isminden söz ettiği Kaftancıoğlu’nun “şüpheli” olarak ifadeye çağrıldığı öğrenildi. 

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, işverenin işe alım süreçlerinde ayrımcılığa yol açacak soruları soramayacağına dair kanun çıkaracağını açıklamıştı. Kılıçdaroğlu’nun “sorulamayacak sorular”ı kanun teklifi oldu. Komisyon’ a sunulan teklifle iş sözleşmesinin yapılmasında medeni durum, gebelik, cinsel yönelim, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, din mezhep sebebiyle ayrımcılık yapılmasının engellenmesi hedefleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.