TBMM Genel Kurulu’nda, Can Atalay ile ilgili Anayasa Mahkemesi’nin milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğuna dair hak ihlali kararı okundu. Kararın okunduğu sırada bazı AK Partili milletvekilleri, Genel Kurul’u terk ederken, bazıları “yaptığınız çok yanlış” diyerek tepki gösterdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında toplandı. Toplantıda, dün gece kalp krizi geçirerek uzun süren bir ameliyat geçiren ve yoğun bakıma alınan Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerine ilişkin konuşmalar yapıldı.
- Adım adım Can Atalay’ın yargılanma ve vekilliğinin düşürülme süreci
- Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü
Konuşmaların ardından, Gülizar Biçer Karaca şunları söyledi:
“Şimdi yapacağım konuşmayı, Sayın TBMM Başkanvekilimiz Sırrı Süreyya Önder’in eminim en çok memnun olacak en çok mutlu olacağı bir konuşma. İnanıyorum ve diliyorum, aramıza sağsalim döndüğünde bu konuşmadan dolayı, ilk memnuniyet ifadesinde bulunacak kişinin kendisi olacağını burada ifade etmek isterim.”
Can Atalay hakkındaki ihlal kararı okundu, AKP’liler salonu terk etti
TBMM Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Gezi Parkı davasından tutuklu bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay ile ilgili “milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğu”na ilişkin hak ihlali kararı okundu.
Karar okunduğu sırada Başkanlık Divanı’ndaki AK Partili üye Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez yerinden kalkarak Genel Kurul’dan ayrıldı. Yerine ise salonda bulunan CHP’li Katip Üye Elvan Işık Gezmiş gelerek oturdu.
Karar okunurken, bazı AK Partili milletvekilleri Genel Kurul Salonu’nu terk etti.
Kararın okunmasının ardından CHP’li milletvekilleri alkışlarken, AK Partili Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ile bazı AK Partili milletvekilleri “Bu yaptığınız çok yanlış” diyerek tepki gösterdi.
AK Partili ve CHP’li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir bu kararın okutulmasıyla Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesi işleminin yok hükmünde olduğunu belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kararın okunduğu bölüm tutanaktan çıkarıldı
Kararın okunması ve bu konuda yaşanan tartışmalara ilgili bölüm önce ham tutanaklarda yayınlandı, ancak daha sonra bu bölümün çıkarıldığı görüldü.
Tutanak metninden çıkarılan bölüm
İnternet sitesinde yayınlanan ve daha sonra çıkarılan tutanak metnine, Genel Kurul’da yaşananlar şöyle yansıdı:
BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, şimdi yapacağım konuşmaya, eminim, Sayın Meclis Başkan Vekilimiz Sırrı Süreyya Önder en çok memnun olacak, çok mutlu olacağı bir konuşma. Aramıza sağ salim döndüğünde de -inanıyorum ve diliyorum- bu konuşmadan dolayı ilk memnuniyet ifadesinde bulunacak kişinin, vekilimizin ve Meclis Başkan Vekilimizin kendisi olacağını burada ifade etmek isterim.
Değerli milletvekilleri, Anayasa’nın 6’ncı maddesinde, şu arkamızda yazılı olan ve Anayasa’nın amir hükmü olan, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu düzenlemesini bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyoruz. Önümüzdeki hafta, Ulusal Egemenlik Haftası’nı hep birlikte bu Meclis’te bir araya gelerek konuşacağız ve o gün, millet egemenliğinin, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ve milletin de bu egemenlik hakkını, belirli süre için seçtiği biz ve siz sayın milletvekilleri aracılığıyla kullanması gerektiği yönündeki düzenlemeyi hepimiz bir kez daha hatırlamak durumundayız diye düşünüyorum. Bu nedenle, Hatay halkının iradesiyle seçilmiş Hatay Milletvekili Sayın Can Atalay’ın, Anayasa’mızın 6’ncı maddesinde düzenlenmiş olan ve kayıtsız şartsız egemenlik hakkını burada temsil etmek üzere seçilen sayın milletvekili arkadaşımızın, seçildiği günden bu yana üzerine aldığı o görevi ifa edemediği ve bu nedenle de bunun egemenlik hakkının kullanımında Anayasa’ya ve hukuk düzenine uygun olmadığı burada defalarca dile getirildi. Bu nedenle, Anayasa’mızın 153’üncü maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararlarının, başta yasama organı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı olduğu aşikâr olması ve amir hüküm olması hasebiyle, bugün Anayasa Mahkemesi kararının Milli Egemenlik Haftası’na girdiğimiz bu süreçte bir kez daha hatırlatmak bakımından hüküm kısmının okutulmasına karar verdim. Bu nedenle bu hüküm kısmını Sayın Katip Üyesi arkadaşıma okutuyorum: (CHP, DEM, İYİ Parti ve YENİ YOL sıralarından alkışlar)
(Kâtip Üye Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez tarafından metnin okunmasına başlandı)
“Hüküm:
- Seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ve bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oybirliğiyle,
- 1. Anayasa’nın 148. maddesinde güvence altına alınan bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle,
- Anayasa’nın 67. maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ve Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oyçokluğuyla…”
(Kâtip Üye Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez’in Başkanlık Divanındaki yerini terk etmesi)
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Sayın Başkan, Divan heyeti teşekkül etmedi, Kâtip Üye kalkmış durumda.
BÜLENT KAYA (İstanbul) – Yapmayın ya, böyle bir günde yapmayın bari ya!
(Kâtip Üye Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş’in Başkanlık Divanındaki yerini alması)
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Sayın Başkan, böyle bir usulü kabul edemeyiz. Sayın Başkan…
(Kâtip Üye Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez tarafından metnin okunmasına devam edildi)
“…C. Kararın bir örneğinin Anayasa Mahkemesinin icra edilmemiş olan Şerafettin Can Atalay (2) kararı ile eldeki başvuruya ilişkin Şerafettin Can Atalay (3) kararında tespit edilen hak ihlallerinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için anılan mahkemeye esas no. (2021/178)’e gönderilmesine oybirliğiyle…”
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Hiçbir hükmü yoktur, Divan heyeti dağılmıştır.
(Kâtip Üye Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez tarafından metnin okunmasına devam edildi)
“…Kararın bir örneğinin bilgi için ve ilgileri nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisine, Adalet Bakanlığına ve Hâkimler ve Savcılar Kuruluna gönderilmesine 21/12/2023 tarihinde karar verildi.”
BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, gündemimizdeki iş tamamlanmıştır.
MURAT EMİR (Ankara) – Sayın Başkan, söz talebimiz vardır.
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Sayın Başkanım, benim de söz talebim var.
BÜLENT KAYA (İstanbul) – Kapatalım efendim, Meclisi kapatalım. Böyle bir günde bir tartışma yaratmayalım.
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Böyle bir usul olamaz.
MURAT EMİR (Ankara) – Sayın Başkan…
BAŞKAN – Alınan karar gereğince, kanun teklifleri ile komisyonlardan gelen diğer işleri sırasıyla görüşmek için…
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) – Sayın Başkanım, oturum zaten kapanmıştır, sizin yaptığınız işlemin hiçbir geçerliliği yoktur.
BAŞKAN – …22 Nisan 2025 Salı günü saat 15.00’te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum.
TİP’ten açıklama
Partiden yapılan açıklamada, “Sayın Karaca’ya bu Anayasal gerekliliği yerine getirdiği için teşekkür ederiz. Halkın iradesi tanınmalı, AYM kararları uygulanmalı, Can Atalay’a vekilliği iade edilmeli ve vekilimiz derhal serbest bırakılmalıdır” denildi.
Kurtulmuş’tan tepki
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Katip Üye Sibel Suiçmez’in Anayasa’ya, İçtüzük’e ve teamüllere aykırı davrandığı belirtilerek, söz konusu uygulamanın “yetki aşımı” ve “hukuken yok hükmünde” olduğunu ifade etti.
Kurtulmuş, “TBMM Başkanı olarak Yüce Meclis’in saygınlığını korumak adına, hukuken yok hükmündeki bu tutumlarıyla görevlerini kötüye kullanan TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez’i kınıyor, haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerimi kullanacağımı beyan ediyorum” dedi.
CHP’den tepki
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca ve Kâtip Üye Sibel Suiçmez’in içtüzüğe aykırı bir işlem yaptıklarını ve haklarında Anayasa ve İçtüzük’ten kaynaklanan yetkilerini kullanacağını ifade etmiş. İçtüzüğe bir aykırılık olmadığı gibi sizin Başkan olarak herhangi bir yaptırım yetkiniz de yok” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, “Yüce Meclis’in saygınlığını bugün Gülizar Biçer Karaca ve Sibel Suiçmez korumuş ve Anayasa Mahkemesi kararını tüm seçilmişlere hatırlatmışlardır. Meclisin tutanaklarını silmek ve sildirmek, ancak cunta rejimlerine yakışacak bir iştir” diye yazdı.
AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, “CHP’nin bugün yapmış olduğu, haftalardır gündeme taşıdıkları cuntacılığın en ala örneğidir. Bütün milletvekillerinin Anayasa’nın, İçtüzüğün, milletin vermiş olduğu iradenin sınırlarını, görevini aşarak, kötüye kullanarak kendi eylemlerini Divan’dan yapmaya çalışmışlardır. Hiçbir bağlayıcılığı yok. Hukuki camiada hükümsüz bir işlem yapmışlardır, yok hükmündedir” dedi.
TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi CHP’li Elvan Işık Gezmiş tartışmalara tepki gösterdi. Gezmiş, “30 Ocak 2024 tarihinde terk ettigim kürsüde divan devam ederken, bugün devam etmemesi gerektiği söyleniliyor. Hak, hukuk, adalet ve halk iradesine düşülen bu noktayı milletin vicdanına havale ediyorum” diye yazdı.
Tutanaklara yeniden eklendi
TBMM Genel Kurulu’nda, tutanaklardan çıkarılan Can Atalay ile ilgili kararın okunduğu bölüm tutanaklara yeniden eklendi. TİP Milletvekili Sera Kadıgil, ilgili bölümün tutanaklara yeniden eklenmesinin ardından sosyal medya hesabından “Can Atalay’la ilgili AYM Kararının okunduğu fasıl 6 saatin ardından nihayet tekrar sisteme yüklendi. Teşekkürler. Zahmet verdik” dedi.
(ANKA)