Serkan Turgut ile söyleşi: İzmirliler niçin kaygılı, öfkeli ve umutsuz?

İSTANBUL (Medyascope) – Bir Arada Yaşarız Eğitim ve BAYETAV Akademik Çalışmalar Koordinatörü Serkan Turgut, Bayetav İzmir Barometresi 2026 Bahar Raporu’nu Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır’a anlattı.

Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı (BAYETAV) akademik Çalışmalar Koordinatörü Serkan Turgut, BAYETAV İzmir Barometresi 2026 Bahar Raporu’nu değerlendirerek elde edilen sonuçları paylaştı. Turgut, mutlak butlan kararı öncesinde yapılan araştırmada İzmirlilere, “Kemal Kılıçdaroğlu yeniden CHP’nin başına dönerse desteklerim” ifadesinin sunulduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 75’inin bu ifadeye kesinlikle katılmadığını belirten Turgut, sadece yüzde 14’lük bir kesimin desteklediğini ifade etti.

“CHP’deki liderlik tartışmasını sona erdirdiğini söyleyebiliriz”

Serkan Turgut, söz konusu araştırmanın mutlak butlan kararı tartışmaları ve CHP’ye yönelik müdahalelerin gündeme gelmeden önce yapıldığını belirterek, buna rağmen İzmir’de ve seküler seçmenler arasında Kemal Kılıçdaroğlu döneminin kapandığının görüldüğünü söyledi:

“Muhalefete ilişkin çeşitli kaygılar var. CHP’nin ülkenin sorunlarını çözebileceğine dair seçmende temkinli bir yaklaşım söz konusu. Ancak liderlik meselesi büyük ölçüde çözülmüş durumda. Özgür Özel’in bu süreci iyi yönettiğini ve CHP’deki liderlik tartışmasını sona erdirdiğini söyleyebiliriz”

Serkan Turgut ile söyleşi: İzmirliler niçin kaygılı, öfkeli ve umutsuz?
Serkan Turgut ile söyleşi: İzmirliler niçin kaygılı, öfkeli ve umutsuz?

İzmir’de CHP’ye eleştiri var, AKP’ye yöneliş yok

Çeyrek asırdır CHP tarafından yönetilen İzmir’de, Belediye yönetimi, yerel yönetimleri açısından memnuniyetsizlik olduğunu vurgulayan Turgut, “Bu araştırmada ilk kez, ‘CHP dışında bir partinin İzmir’i yönetmesini isterim’ sorusunu da sorduk. Katılımcıların yüzde 55’i bu ifadeye katıldığını belirtti. Yaklaşık yüzde 10’luk bir kesim ise kararsız olduğunu söyledi. Ancak bu sonuç, AK Parti’nin İzmir’i kazanabileceği anlamına gelmiyor. Çünkü araştırmada, seçmenlerin yaklaşık yüzde 65’i de ‘AK Parti’ye kesinlikle oy vermem’ görüşünü dile getiriyor. Dolayısıyla seçmende CHP’nin yerel yönetim performansına yönelik bir memnuniyetsizlik var, ancak bu durumun doğrudan AK Parti’ye yöneliş anlamına geldiğini söylemek mümkün değil” diye konuştu.

Serkan Turgut ile söyleşi: İzmirliler niçin kaygılı, öfkeli ve umutsuz?
Serkan Turgut ile söyleşi: İzmirliler niçin kaygılı, öfkeli ve umutsuz?

CHP’nin ülke sorunlarını çözebileceğine dair inancın ise yüzde 36 gibi düşük bir oranda kaldığı belirten Serkan Turgut, insanların iktidarın değişebileceğini düşündüğünü ama iktidara aday olabilecek CHP’nin ülkenin sorunlarını çözebileceğine yönelik inancın söz konusu olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a yönelik kriz liderliği algısı olduğunu belirten Serkan Turgut, İzmir’de Erdoğan’ın ülkeyi başarılı yönettiğini düşünenlerin oranının yüzde 29 olduğunu söyledi. AK Parti’nin ülkenin sorunlarını çözme kapasitesine duyulan güvenin ise yüzde 24 seviyesinde kaldığını ifade eden Turgut, buna karşın “Türkiye’nin uluslararası alandaki prestiji son yıllarda arttı” görüşüne katılanların oranının yüzde 38’e, “Savaş durumunda ülkeyi en iyi Erdoğan yönetir” diyenlerin oranının ise yüzde 40’a yükseldiğini söyledi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.