Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mülakatı geçemeyen araştırma görevlisi olamayacak

21 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile Öğretim elemanı alımları için yapılacak uygulama değişti.

Resmi gazetede yer alan “Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda uygulanacak merkezi sınav ile giriş sınavlarına ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik” başlığı altında yapılan yeni düzenlemeye yer verildi. Düzenlemede “ön değerlendirme sonucunda giriş sınavına katılmaya hak kazananlara, giriş sınavı sözlü olarak yapılır. Sözlü giriş sınavı jürisi en az bir öğretim üyesi başka bir devlet üniversitesinden olmak üzere üç öğretim üyesinden oluşur. Sözlü sınav sonucu 70 puanın altında olanlar değerlendirme aşamasına geçemezler” ifadeleri yer aldı.

Buna göre ön değerlendirmeyi geçen adaylar, sözlü sınava tabi tutulacak. Sözlü sınavdan jürinin vereceği 70 puanı alamayan adaylar araştırma görevlisi olamayacak.

1

Daha Önce Nasıldı?

Değişikliğin yapıldığı 31 Temmuz 2008 tarihli Resmi Gazete’de yer alan yönetmeliğe göre ön değerlendirmeyi geçen adayların ALES puanının %30’u, yabancı dil puanının %10’u, lisans mezuniyet puanının %30’u ve bilim sınavının %30’u alınarak toplam puana göre sıralama yapılıyordu. Sıralamada üst sırada olanlar araştırma görevlisi olmaya hak kazanıyordu.

Yapılan değişiklikle bilim sınavı da ortadan kaldırıldı. Adayların sadece sözlü sınav sonucuna göre araştırma görevlisi olacak olması tartışmaları da beraberinde getiriyor. Konu hakkında görüşünü aldığımız Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Görkem Doğan değişikliğin sadece hükümet yanlılarının üniversitelere girişinin önünün açacağını söyleyerek konuyu şöyle değerlendirdi:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/284104751″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.