Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adil kullanım kotası kademeli olarak kalkıyor

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 27 Aralık 2016’da yayınladığı karar metninde Adil Kullanım Kotası (AKK) olarak bilinen uygulamaya tüketicilerden gelen şikayetler dolayısıyla Mayıs 2017’ye kadar belirli iyileştirmelerin yapılacağı ve AKK’nın 31 Aralık 2018 tarihinde ise tamamen kaldırılacağı belirtildi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklama da Mayıs 2017’ye kademeli olarak AKK’nın iyileştirileceği, 2018 yılında ise bu uygulamanın tamamen kaldırılacağını belirtti. .

Adil Kullanım Kotası internet kullanıcılarının şebeke kullanımı sırasında yoğun veri trafiği uygulayarak neden olabileceği teknik problemleri, hasarları ve ağdaki verimliliğin düşmesini önlemek amacıyla planlanmış bir uygulamadır.Adsız

Yapılan değişiklerden bazıları şöyle; gece 02.00-08.00 saatleri arasında kullanılan internet adil kullanım kotasını etkilemeyecek. İnternet sağlayıcıları AKK uygulamasını kullanıcıya mesaj yoluyla bildirecek, limitsiz/sınırsız olarak duyurulan ve AKK uygulanan internet tarife ve paketlerinde, tüketicilere eksiksiz ve doğru bilgilendirmenin yapılması ve şeffaflığın sağlanmasını temin edecek bir takım uygulamalar hayata geçecek. Örnek olarak belirtmek gerekirse, üst limit 24mbit internet hızı üzerine bir internet paketi kullanan kişi, alt limit olarak 16mbit internet kullanırken, bundan böyle kotayı aşması durumunda 8mbit’in altına düşürülemeyecek. Daha önce internet sağlayıcıları internet hızını 1mbit’e kadar düşürebiliyordu. Ayrıca internet sağlayıcıları, tanıtım ve reklam faaliyetlerinde AKK uygulamasını kullanıcıların kolayca erişebileceği bir şekilde bilgilendirme zorunluluğu da getiriliyor. Bu iyileştirmeler 1 Mayıs 2017’e kadar sağlanacak. AKK’nin tamamen kalkması için 31.12.2018 tarihi beklenecek.

Konuyla ilgili Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Işık Mater‘in görüşleri şöyle:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/306695443″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

BTK’nın karar metni için tıklayınız

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.