Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Andy Warhol’un Mao portresi açık artırmayla satılacak 

Çin Halk Cumhuriyeti kurucusu Mao Zedong’un Andy Warhol tarafından yapılan portresi, Hong Kong’da bir müzayedede satılacak. 

Andy Warhol’un ünlü pop-art eseri Mao portresi 2014’te Londra’da kimliği bilinmeyen bir kişi tarafından 9.4 milyon dolara satın alınmıştı. Şimdi Hong Kong’daki Sotheby’s’de koleksiyonerlerin beğenisine sunulacak portrenin fiyatının 15 milyon doları bulması bekleniyor.

20. yüzyılın ikonik görüntülerinden biri olan portrede kullanılan fotoğraf, Mao Zedong’un meşhur Küçük Kırmızı Kitap’ının iç kapağının süslemesi. Çin komünizminin sembolü ve bir propaganda aracı olan Küçük Kırmızı Kitap’ın bir milyardan fazla kopyası yayınlanmış, Mao’nun liderliği süresince bu kitabı satın almak ve bulundurmak neredeyse zorunlu hale gelmişti.

_95200781_maosothebys

Hem saygı hem de derin bir korkuyla özdeşleşen lider Mao Zedong, cesur renk kontrastları taşıyan Pop-art hareketi için alışılmadık bir figür. Daha önce Campbell Çorba Konserveleri, Marilyn Monroe portrelerindeki işlerle özdeşleşen Andy Warhol, Mao portreleriyle farklı bir yola girmişti.

Mao portreleri, Çin’de her zaman hassas bir konu olageldi. 2013 yılında Çin’de bir sergide Warhol’un işleri gösterilirken, etrafta hiç Mao portresi yoktu. Bu portrelerin Mao’ya saygı göstermek için mi, yoksa onunla alay etmek için mi olduğu, Çin medyasında uzun süre tartışılmıştı.

O günden bu yana Çinli yatırımcıların batı sanatına bakışı çok değişti. Çin yuanı üzerindeki baskılar ve sermaye çıkışına getirilen kısıtlamalar, yatırımcıların küresel sanata yatırım yapma iştahını artırıyor. Çinli bir yatırımcı Warhol’un portresi için açık artırmada en yüksek teklifi vermeyi başarırsa, Mao evine dönebilir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.