Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Washington’daki Türk lobicilik faaliyetlerinin ucu Putin’e ulaştı

ABD basınında yeni çıkan haberler, Ulusal Güvenlik eski Danışmanı Mike Flynn’in de içinde bulunduğu Washington’daki Türk lobisi faaliyetleri ile Moskova arasında bağlantılar olduğunu ortaya koydu.

Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında Türkiye-ABD İş Konseyi’nin başkanı Ekim Alptekin’in, lobicilik faaliyetleri yürüten ve Flynn’in sahibi olduğu Flynn Intel Group isimli danışmanlık şirketi ile iletişime geçtiği ve Türkiye’nin ABD’deki imajını düzeltmeye ve Fethullah Gülen’i itibarsızlaştırmaya yönelik çalışmaları için Flynn Intel Group’a 600 bin dolar ödediği ortaya çıkmıştı.

Alptekin’in koordineli çalıştığı iş adamı, Moskova’ya yakın bir isim olan Zaikin

ABD’li Politico internet sitesinin dün yayınlanan haberine göre Flynn’i lobici olarak tutan Ekim Alptekin, aynı zamanda Rusya bağlantılı işadamları ile Türkiye’nin Washington’daki lobisini koordine etmiş.

Flynn’in Adalet Bakanlığı’na yaptığı yazılı ifşaata göre Flynn’e Türkiye’nin lobiciliğini yapması için 600 bin dolar ödeyen Türk işadamı Ekim Alptekin’in Rusya ve Putin’le de ilişkileri bulunuyor. Alptekin’in Türkiye’nin lobi faaliyetleri ile ilgili çalışırken, enerji ve madencilik alanında faaliyet gösteren Rus işadamı Dmitri “David” Zaikin ile de koordineli olduğu belirtiliyor.

Politico’ya konuşan ve söz konusu faaliyetler hakkında doğrudan bilgi sahibi olan üç kişinin verdiği bilgilere göre Alptekin’in Washington’daki lobicilik faaliyetleri için yardım aldığı Sovyet doğumlu Kanada vatandaşı olan Londra’da yaşayan işadamı Zaikin’in yöneticisi olduğu enerji ve madencilik şirketinin Putin hükümetine yakın olduğu biliniyor.

Alptekin ve Zaikin iddiaları reddediyor

Politico’nun haberine göre, Zaikin bu konuyla ilgili olarak bir röportaj vermeyi reddetmiş fakat Politico’ya e-posta yoluyla verdiği yanıtta Alptekin’i tanımadığını belirtmiş. Öte yandan Alptekin de Zaikin ile bir bağı olmadığını iddia etmiş.

Bununla birlikte Alptekin’in, Erdoğan’la yakın ilişkileri bulunan Turkish Heritage Organization’ın (Türk Miras Örgütü) toplantılarına katıldığı ve organizasyonun liderleriyle de bir araya geldiğini kabul ettiğini de biliyoruz. Ancak işin ilginç yanı Turkish Heritage Organization’ın kurulmasında Zaikin’in ciddi bir rolü var.

Zaikin’in bu konuda yardım istediği siyasi danışman John Moreira’nın Politico’ya yaptığı açıklamalara göre, Zaikin, Türk Miras Örgütü’nün kurulmasını bizzat istemiş. Politico muhabiri, Moreira’ya Türk olmayan Zaikin’in bu örgütün kurulması ile neden ilgilendiğini sorduğunda ise Zaikin’in Türk dostları ve iş arkadaşlarının bulunmasının bu hususta etkili olduğunu düşündüğünü belirtmiş.

Moreira, Zaikin’in bu organizasyonun kuruluşuyla ilgili bir yerlerden fon aldığını fakat bu fonları verenlerin kimler olduğunu bilmediğini de belirtiyor. Buna ek olarak, Moreira Zaikin’i her hafta organizasyonun gidişatı ile ilgili bilgilendirdiğini ve Zaikin’in de her ay bu konuyla ilgili olarak Washington’u ziyaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca Moreira, Zaikin’in en az bir defa Alptekin’le görüştüğüne şahit olduğunu da söylüyor. Bununla birlikte, Politico’ya konuşan üç farklı kaynaktan gelen bilgilere göre Zaikin ve Alptekin Türkiye için yapılan lobicilik faaliyetleri kapsamında defalarca  koordineli olarak çalışmış.

Zaikin’in yanı sıra Alptekin’in de Moskova’ya bağlantıları var

Sibirya Enerji Grubu’nun başkanı ve CEO’su olan Zaikin’in Moskova’yla yakın ilişkileri olduğu biliniyor. Öte yandan Alptekin’in de Rusya ile kişisel bağlantıları olduğu yeni ortaya çıkan bilgiler arasında.

2006’nın başlarında ETIRC yatırım grubu yönetim kurulu üyesi Alptekin, New Mexico’da jet üreticisi Eclipse Aviation’ın hissesini satın almış. Eylül 2008’de Eclipse Rusya’da, yönetim kurulu başkanlığını Putin’in yaptığı Rusya devlet bankası Vnesheconombank’ın desteği ile 205 milyon dolara bir fabrika inşa ettiğini duyurmuş sncak bir ay sonra Eclipse, iflas erteleme istemiş.

Alptekin ve ortakları, Putin’in yönettiği bankanın desteği ile Eclipse’i satın almayı planlamış ve Putin, Eclipse için bankanın krediyi onaylaması ile bizzat ilgilenmiş. 16 Şubat 2009’da Eclipse yönetim kurulu toplantısında ETIRC’in Eclipse’i satın alma planından bahsedilerek “Eclipse projesinin finanse edilmesi ve onaylanması Putin’in önceliklerinden biridir” denmiş. Ancak finansman sağlanamadığı için satış gerçekleşmemesi üzerine Alptekin ve ortakları, eski şirketin varlıklarını 40 milyon dolara satın alıp  Eclipse Aerospace adında yeni bir şirket kurdu. Alptekin, Politico’ya verdiği röportajda “Bence bu iyi bir anlaşmaydı” diyor. Alptekin, ETIRC’in, Putin’in başkanı olduğu banka ile olan görüşmelerini kabul ediyor ancak asla Rus yetkililer ile iletişime geçmediğini söylüyor.

Politico’nun haberine göre K Street firması, Türkish Heritage Organization ve bir diğer kâr amacı gütmeyen örgüt olan Turkish Institute for Progress (Türk İlerleme Enstitüsü) tarafından lobicilik faaliyeti için kiralanmış ve Zaikin, Moreira’dan Türk İlerleme Enstitüsü’nün kurulmasına yardım etmesini istemiş.

Politico’ya konuşan ve anlaşma hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kişiler, lobicilik firmalarının bazen faturaları doğrudan Zaikin’in Londra’daki firmalarından birine gönderdiğini belirtti. Ancak İngiltere’deki kayıtlara göre Zaikin bu firmayı Aralık ayında kapatmış.

Politico’nın New Jersey’de iletişime geçtiği, geçtiğimiz Aralık ayına kadar Turkish Institute for Progress’in başında bulunan Derya Taşkın, başlangıçta Zaikin’i tanıdığını reddetmiş. Daha sonra Moreira’nın  işe alındığını ve ‘David’ olarak bildiği kişinin onunla çalıştığını da söylemiş.

Adalet Bakanlığı’nın dosyasında Flynn, Alptekin’den aldığı ücretin doğrudan veya dolaylı olarak yabancı bir hükümet tarafından fonlanmadığına dair güvence aldığını belirtmişti. Flynn’ın avukatı Robert Kelner, iddialarla ilgili herhangi bir bir açıklama yapmayı reddederken gün geçtikçe genişleyen ilişkiler ağı bu konuda da yeni tartışmalar ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.