İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Üsküdar’da , ‘’yaya akışının rahatlatılması ve tarihi eserlerin ortaya çıkarılması’’ amacıyla yapmayı planladığı kazıklı sistem teras için Salacak ‘taki Şemsi Paşa Camii’nin kıyısına ilk kazıklar çakıldı.
Daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Üsküdar Meydanı’na dolgu amacıyla 1/5 bin ve bin ölçekli planlarda imar değişikliğini yapmıştı. Değişiklik kapsamında Şemsi Paşa Camii’nden Üsküdar İskelesi’ne kadar olan alan dolgu ile doldurulacak. Kazıklı sistem teras adı verilen teras alanı projesiyle birlikte Şemsi Paşa Camii’nden Üsküdar İskelesi’ne kadar olan bölgede 12 bin metrekarelik bir dolgu alanı kazanılması planlanıyor. Doldurulan alan, afetlerde toplanma alanı ve seyir terası ile yeni peyzaj alanı işlevi de görecek.
Üsküdar’da bulunan eserlerin kaybolan kimliği
Şemsi Paşa Camii’nin halk arasındaki adı Kuşkonmaz Camii, çünkü Camii Marmara denizine üç noktadan da hakim ve sürekli rüzgarlı bir noktada. Cami’nin tarihsel önemi ise, 1579-1580 yıllarında sadrazamlık görevini yürüten Şemsi Ahmet Paşa’nın camiyi Mimar Sinan’a yaptırmış olması.
Mimar Sinan camiyi yaparken deniz cephesinden gelebilecek su baskınlarına karşı deniz avlu bölümüne bir deşarj rögar sistemi bile yapmış.
Fotoğraf sanatçısı, Yeni Şafak gazetesi eski yazarı ve bir Üsküdar sakini olan Süleyman Gündüz, “Dünyada kadim şehirler gelişimini tamamlamıştır ve yeni yerleşimler bu kadım şehirlerin etrafına yapılır” diyor ve ekliyor:
“İstanbul hâlâ tekamülünü tamamlamış bir şehir değildir.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.