Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu: İki kadın gazeteciden biri, iş yerinde cinsiyete dayalı şiddete uğruyor

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun araştırmasına göre, iki kadın gazeteciden biri çalışırken cinsel tacize, psikolojik şiddete, online tacize veya başka şekillerde toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalıyor.

GBV1_01_2a0c2e226b

Araştırmaya göre; kadınların çoğu, iş yerlerinde şiddet uygulayan kişilere karşı neredeyse hiç önlem alınmadığını, hatta iş yerlerinin çoğunun bu tip istismarlara karşı herhangi bir politikası veya şikayet mekanizmasının bulunmadığını söylüyor.

Gazetecileri bir araya getiren en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu; söz konusu araştırmayı bugün, yani Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nün hemen öncesinde yayınladı. 50 ülkeden yaklaşık 400 gazeteciyle yapılan araştırmada şu istatistikler öne çıkıyor:

  • Kadın gazetecilerin yüzde 48’i, iş yerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalıyor.

  • Yüzde 44’ü internet üzerinden şiddetle karşılaşıyor.

  • Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalan kadınların yüzde 63’ü sözlü şiddete, yüzde 37’si cinsel tacize, yüzde 21’i ise ekonomik istismara uğruyor. Kadın gazetecilerin yüzde 11’i ise iş yerinde fiziksel şiddet görüyor.

  • Şiddet gören kadın gazetecilerin üçte ikisi, bu durumla ilgili resmi bir şikayette bulunmamış.

  • Şikayette bulunanların yaklaşık yüzde 85’i, saldırganlara karşı yeterli tedbirlerin alınmadığını düşünüyor. Sadece yüzde 12’si, şikayeti sonucu elde ettiklerinden memnun.

  • İş yerlerinin sadece yüzde 26’sı, cinsiyete dayalı şiddet ve cinsel tacize yönelik bir politikaya sahip.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Toplumsal Cinsiyet Konseyi yöneticisi Mindy Ran, “50 farklı ülkedeki kadın gazeteciler aynı hikayeyi anlatıyor. Dünyada cinsiyete dayalı şiddet çok yaygın ve buna yönelik mücadele ya hiç yok ya da çok yetersiz. Suçluları yargılamak ve kadın gazetecilere bu tip istismarları rapor etmeleri için güven vermek için acilen harekete geçmeliyiz” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.