Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe yetersizliği nedeniyle kitap alımı yapmayacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek her yıl sonu yaptığı, yayınevlerinden kitap alımını yapmama kararı aldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı aldığı kitapları halk kütüphanelerine dağıtıyordu. Bakanlık her yıl, biri yıl ortasında, diğeri de yıl sonunda olmak üzere iki kez alım yapıyordu. Bu sene Mayıs-Haziran aylarında alım yapan Bakanlık, beklenenin aksine Kasım-Aralık aylarında kitap almama kararı aldı.

Yıl sonu kitap alımları için bakanlığa başvuruda bulunmak isteyen yayınevlerine Bakanlık yetkilileri, bütçe yetersizliği gerekçesiyle alım yapılamayacağı cevabını verdi.  

‘’İnsanların kitaplara ulaşması zorlaşacak’’

Üç farklı yayınevinden bakanlığın kararı ile ilgili görüşler aldık. Bunlar arasında iki yayınevi, yayınevlerinin mali açıdan çok zor durumda olduğunu, bakanlığın kararının küçük bütçeli yayınevleri için büyük sorun teşkil edeceğini ve alım yapmama kararından vazgeçilmesi gerektiğini söylediler. Bir diğer yayınevi sahibi ise, kitap alımlarının devlet desteği olarak görülmemesi gerektiğini, bunun ticari bir faaliyet olduğunu vurguladı. Kitaplardan alınan vergilerin devlete katkı sağladığını da belirten yayınevi sahibi, “bakanlığın kitap alımına bütçe ayırmaması, kültür-sanata verdiği değeri de gösterir’’ dedi.

Ayrıca üç yayınevi sahibi, bu kararla özellikle büyük şehirler dışında yaşayan insanların kitaplara ulaşımının daha da zorlaşacağında mutabık kaldı.

2018 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi 3,9 milyar TL

Bakanlığın 2016 yılında 2 milyar 241 milyon TL olan bütçesi, 2017 yılında 2 milyar 917 milyon TL’ye çıkartılmıştı. Bakanlığın 2018 yılı bütçesi ise 3 milyar 998 milyon TL olarak belirlendi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.